Wysłany: 30 Marzec 2005, 08:09 Związki homoseksualne
Przeszkadzają Wam pary homoseksualne? Mężczyźni czy tez kobiety?
Jak myślicie dobrym rozwiązaniem jest, zeby mieli prawo do adopcji, czy tez legalizowania zawiązków?
Pary homoseksualne jako takie mi nie przeszkadzają. Z homoseksualizmem człowiek się rodzi i nie ma tu co rzucać jakimiś średniowiecznymi hasłami o zboczeniach, bo homoseksualizm występuje także u zwierząt -także jest rzeczą naturalną. Poza tym osób o skłonnościach homoseksualnych jest naprawdę sporo, więc ciężko uznać, że jest to jakiś odchył, czy margines. Oczywiście ciężko wyplenić z siebie setki lat stereotypów, uprzedzeń i zabobonów. I chyba za często pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam do głowy po usłyszeniu hasła "homoseksualizm" jest "seks dwóch mężczyzn/kobiet", a przecież nie do tego się to wszystko sprowadza. Przecież tu chodzi o ludzkie uczucia, o miłość.
Natomiast jeśli chodzi o adopcję dzieci, to już inna sprawa. Tutaj nie jestem tak pewna swoich poglądów
Co jest na nie? Przede wszystkim natura tak to urządziła, że dziecko ma mamusię i tatusia, z których "połączenia" powstało. Zarówno matka jak i ojciec pełnią pewne funkcje, które są również związane z płcią. Ciężko mi wyobrazić sobie kobietę w roli twardego ojca czy mężczyznę w roli czułej matki. Są rzeczy, których nie da się zastąpić.
Z drugiej strony jest tyle rodzin patologicznych, tyle nieszczęśliwych dzieci... Czy naprawdę byłoby takie straszne, gdyby pozwolić dwójce kochających się ludzi wychować dziecko?
Cóż, myślę, że z biegiem czasu tak się stanie. Każde kolejne pokolenie odznacza się większą tolerancją, mniejszymi uprzedzeniami. Najprawdopodobniej dla naszych dzieci i wnuków związki homoseksualne nie będą już niczym rażącym, a fakt posiadania przez takie pary dzieci nikogo nie będzie dziwił.
_________________ Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie...
Powiedzmy sobie szczerze , że juz nasze pokolenie staje sie bardziej tolaerancyjne, a ja nie zamierzam mówic mojemu synkowi bycie homoseksualistą jest złe.
Moi teściowie, moi rodzice juz mają swoja zdanie i dla nich to zboczenie i finał.
Dla mnie nie ma znaczenia czy facet kocha faceta czy kobieta kobiete. Chociaz to drugie wydaje mi sie bardziej subtelniejsze. Bo my kobiety wiemy jak kochać choć jak widze parę taką to jakiegoś dreszcza dostaje, moze dlatego ze mi zawsze mówiono ze takie pary są nie teges
Co do adopcji to zgadzam się z Vivien, i nie bedę sie rozpisywać.
A co do samego ślubu... hmm myślę ze jak dla takich par i w ogóle ułatwia życie. Tak samo ja w przypadku pary kobieta-mężczyzna
A co do tych dzieci, to ja jestem przeciw z innego zupelnie powodu. Juz kilkakrotnie spotkalam sie z opinia madrych glow ze to nie ma specjalnego znaczenia dla psychiki dziecka czy ma dwoch tatusiow czy 'normalnych' rodzicow. Tym bardziej ze w wielu zwiazkach homoseksualnych jedna stron jest jakby bardziej ulegla, delikatna (stereotypowa matka), a druga dominuje (stereotypowy ojciec). Za to duuuuuuzym problemem dla dziecka moze byc reakcja spoleczenstwa na cos takiego. Jasiu, niech twoja mama do mnie przyjdzie - Ja mam dwoch tatusiow, nie mam mamy - i cala klasa leje z dziecka. Innosc rodzi zlosc, tym bardziej ze 'normalni' rodzice gdyby sie dowiedzieli o tym, ze kolezanka ich dziecka ma dwie mamusie, to raczej nie palneliby wykladu o tolerancji. Konkluzja jes taka, ze dopoki nie wyzwolimy sie calkowicie z uprzedzen, to adopcji przez pary homoseksualne mowie nie, a potem ok - ale to pewnie nie za mojego zycia, niestety :/
Natomiast same zwiazki, malzenstwa - w ogole nie widze problemu. Malzenstwo to ma byc zwiazek dwojga KOCHAJACYCH sie LUDZI. Mezczyzny i kobiety, dwoch mezczyzn, dwoch kobiet - obojetnie. Powinnismy raczej protestowac przeciwko malzenstwom, w ktorych ludzie sie nienawidze, bija itd. Bo to jest wlasnie zle, nawet jesli heteroseksualne.
Powiem tak...jestem za bo to są normalni kochający ludzie.Gdy widze jak mój przyjaciel patrzy z miłością na swojego kochanego to tak jakbym patrzyła na zwykłą heterosexualną pare.A Geje z love parade to tylko obrzydliwcy ktorzy nie mają co zrobić ze swoim exhibicjonizmem zupełnie tak jak niektorzy hetero. W wiekszosci to normlani ludzie o takich samych marzeniach co my...i krzywdzące jest to że porównuje sie ich z love paradowcami i uznaje za zwyrodnialców.Trzeba dać im swobode bo każdy na nią zasługuje.
tolerancja drogie panie.. kazdy ma prawo wybrac z kim i jak zyc.. wazne jest by dawac z siebie to co najlepsze i nie krzywdzic innych.. jesli sie kocha - to normalnoscia jest slub, dzieci, rodzina... milosc (ta pozytywna oczywiscie) jest wszystkim..poczatkiem i koncem... zrodlem i morzem.. i nie wazne co kto sadzi - milosc przetrwa - kazda!
_________________ GDY MIŁOŚĆ PŁACZE WIARA POCIESZA
A ja nie jestem za adopcją dzieci przez homoseksualne pary. I nie dlatego, że oburza mnie to czy coś. Po prostu bardzo boję się o dobro dziecka. Na razie gdzieśtam (nie pamiętamw jakim kraju) pozwolili na adopcję i myślę, że warto poczekać aby się przekonać jak to wpływa na dzieci. I myślę tu nie o tym, że ci rodzice nie będa tego dziecka kochali czy nie będą umieli się nim opiekować, ale o bardzo subtelnych sprawach jak przekazywanie dziecku obrazu typowego mężczyzny czy typowej kobiety (dwóch panów nie zapewni obrazu kobiety a dwie panie mężczyzny), reakcjach otoczenia (to szczególnie w Polsce byłoby ciężkie do przeskoczenia) i paru innych sprawach.
To trudny temat. Myślę, że miłość jest piękna - nieważne czy pana do pana, pani do pana czy jakie tam jeszcze konfiguracje chcecie
A mnie nie przeszkadzają takie związki. Czy to ważne kto z kim śpi? Ważne jest by był dobrym i uczciwym człowiekiem. Człowiek powinien być szczęśliwy w miłości, a z kim to jest drugorzedną sprawą.
Mój mąż ma inne zdanie, bo jego zaczepiali homoseksualiści jak był dorastajacym młodzieńcem. Jak twierdzi byli natarczywi i składali niedwuznaczne propozycje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum