Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Związki homoseksualne

ZA czy PRZECIW związkom homoseksualnym
ZA
86%
 86%  [ 31 ]
PRZECIW
13%
 13%  [ 5 ]
Głosowań: 1
Wszystkich Głosów: 36

Autor Wiadomość
*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 30 Marzec 2005, 08:09   Związki homoseksualne

Przeszkadzają Wam pary homoseksualne? Mężczyźni czy tez kobiety?
Jak myślicie dobrym rozwiązaniem jest, zeby mieli prawo do adopcji, czy tez legalizowania zawiązków?

Vivien
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 30 Marzec 2005, 10:34   

Pary homoseksualne jako takie mi nie przeszkadzają. Z homoseksualizmem człowiek się rodzi i nie ma tu co rzucać jakimiś średniowiecznymi hasłami o zboczeniach, bo homoseksualizm występuje także u zwierząt -także jest rzeczą naturalną. Poza tym osób o skłonnościach homoseksualnych jest naprawdę sporo, więc ciężko uznać, że jest to jakiś odchył, czy margines. Oczywiście ciężko wyplenić z siebie setki lat stereotypów, uprzedzeń i zabobonów. I chyba za często pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam do głowy po usłyszeniu hasła "homoseksualizm" jest "seks dwóch mężczyzn/kobiet", a przecież nie do tego się to wszystko sprowadza. Przecież tu chodzi o ludzkie uczucia, o miłość.

Natomiast jeśli chodzi o adopcję dzieci, to już inna sprawa. Tutaj nie jestem tak pewna swoich poglądów
Co jest na nie? Przede wszystkim natura tak to urządziła, że dziecko ma mamusię i tatusia, z których "połączenia" powstało. Zarówno matka jak i ojciec pełnią pewne funkcje, które są również związane z płcią. Ciężko mi wyobrazić sobie kobietę w roli twardego ojca czy mężczyznę w roli czułej matki. Są rzeczy, których nie da się zastąpić.
Z drugiej strony jest tyle rodzin patologicznych, tyle nieszczęśliwych dzieci... Czy naprawdę byłoby takie straszne, gdyby pozwolić dwójce kochających się ludzi wychować dziecko?

Cóż, myślę, że z biegiem czasu tak się stanie. Każde kolejne pokolenie odznacza się większą tolerancją, mniejszymi uprzedzeniami. Najprawdopodobniej dla naszych dzieci i wnuków związki homoseksualne nie będą już niczym rażącym, a fakt posiadania przez takie pary dzieci nikogo nie będzie dziwił.
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie...

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 30 Marzec 2005, 11:16   

Powiedzmy sobie szczerze , że juz nasze pokolenie staje sie bardziej tolaerancyjne, a ja nie zamierzam mówic mojemu synkowi bycie homoseksualistą jest złe.
Moi teściowie, moi rodzice juz mają swoja zdanie i dla nich to zboczenie i finał.
Dla mnie nie ma znaczenia czy facet kocha faceta czy kobieta kobiete. Chociaz to drugie wydaje mi sie bardziej subtelniejsze. Bo my kobiety wiemy jak kochać :) choć jak widze parę taką to jakiegoś dreszcza dostaje, moze dlatego ze mi zawsze mówiono ze takie pary są nie teges :evil:
Co do adopcji to zgadzam się z Vivien, i nie bedę sie rozpisywać.
A co do samego ślubu... hmm myślę ze jak dla takich par i w ogóle ułatwia życie. Tak samo ja w przypadku pary kobieta-mężczyzna :)

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 30 Marzec 2005, 13:13   

A co do tych dzieci, to ja jestem przeciw z innego zupelnie powodu. Juz kilkakrotnie spotkalam sie z opinia madrych glow ;) ze to nie ma specjalnego znaczenia dla psychiki dziecka czy ma dwoch tatusiow czy 'normalnych' rodzicow. Tym bardziej ze w wielu zwiazkach homoseksualnych jedna stron jest jakby bardziej ulegla, delikatna (stereotypowa matka), a druga dominuje (stereotypowy ojciec). Za to duuuuuuzym problemem dla dziecka moze byc reakcja spoleczenstwa na cos takiego. Jasiu, niech twoja mama do mnie przyjdzie - Ja mam dwoch tatusiow, nie mam mamy - i cala klasa leje z dziecka. Innosc rodzi zlosc, tym bardziej ze 'normalni' rodzice gdyby sie dowiedzieli o tym, ze kolezanka ich dziecka ma dwie mamusie, to raczej nie palneliby wykladu o tolerancji. Konkluzja jes taka, ze dopoki nie wyzwolimy sie calkowicie z uprzedzen, to adopcji przez pary homoseksualne mowie nie, a potem ok - ale to pewnie nie za mojego zycia, niestety :/

Natomiast same zwiazki, malzenstwa - w ogole nie widze problemu. Malzenstwo to ma byc zwiazek dwojga KOCHAJACYCH sie LUDZI. Mezczyzny i kobiety, dwoch mezczyzn, dwoch kobiet - obojetnie. Powinnismy raczej protestowac przeciwko malzenstwom, w ktorych ludzie sie nienawidze, bija itd. Bo to jest wlasnie zle, nawet jesli heteroseksualne.

People, what's with all the evil misery?

Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 30 Marzec 2005, 14:24   

Powiem tak...jestem za bo to są normalni kochający ludzie.Gdy widze jak mój przyjaciel patrzy z miłością na swojego kochanego to tak jakbym patrzyła na zwykłą heterosexualną pare.A Geje z love parade to tylko obrzydliwcy ktorzy nie mają co zrobić ze swoim exhibicjonizmem zupełnie tak jak niektorzy hetero. W wiekszosci to normlani ludzie o takich samych marzeniach co my...i krzywdzące jest to że porównuje sie ich z love paradowcami i uznaje za zwyrodnialców.Trzeba dać im swobode bo każdy na nią zasługuje.

PER ASPERA AD ASTRA

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2 Kwiecień 2005, 13:28   

malzenstwo tak
adopcja niekoniecznie...

damaPIK
Pierwszy Raz

Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 14:44   ***

tolerancja drogie panie.. kazdy ma prawo wybrac z kim i jak zyc.. wazne jest by dawac z siebie to co najlepsze i nie krzywdzic innych.. jesli sie kocha - to normalnoscia jest slub, dzieci, rodzina... milosc (ta pozytywna oczywiscie) jest wszystkim..poczatkiem i koncem... zrodlem i morzem.. i nie wazne co kto sadzi - milosc przetrwa - kazda!

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 15:12   

A ja nie jestem za adopcją dzieci przez homoseksualne pary. I nie dlatego, że oburza mnie to czy coś. Po prostu bardzo boję się o dobro dziecka. Na razie gdzieśtam (nie pamiętamw jakim kraju) pozwolili na adopcję i myślę, że warto poczekać aby się przekonać jak to wpływa na dzieci. I myślę tu nie o tym, że ci rodzice nie będa tego dziecka kochali czy nie będą umieli się nim opiekować, ale o bardzo subtelnych sprawach jak przekazywanie dziecku obrazu typowego mężczyzny czy typowej kobiety (dwóch panów nie zapewni obrazu kobiety a dwie panie mężczyzny), reakcjach otoczenia (to szczególnie w Polsce byłoby ciężkie do przeskoczenia) i paru innych sprawach.

To trudny temat. Myślę, że miłość jest piękna - nieważne czy pana do pana, pani do pana czy jakie tam jeszcze konfiguracje chcecie :)

Tunia
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 15:59   

A mnie nie przeszkadzają takie związki. Czy to ważne kto z kim śpi? Ważne jest by był dobrym i uczciwym człowiekiem. Człowiek powinien być szczęśliwy w miłości, a z kim to jest drugorzedną sprawą.
Mój mąż ma inne zdanie, bo jego zaczepiali homoseksualiści jak był dorastajacym młodzieńcem. Jak twierdzi byli natarczywi i składali niedwuznaczne propozycje.

Nixie
Kataryna

Wysłany: 6 Kwiecień 2005, 10:10   

Zgadzam sie z wiekszoscia z Was, malzenstwo homosexualne-ok, ale adopcja dzieci...w tym momencie moja tolerancja sie konczy i nic na to nie poradze...

Odpowiedz do tematu