Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
A gdzie wsparcie materialne?
Autor Wiadomość
*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 20 Sierpień 2005, 14:15   A gdzie wsparcie materialne?

Juz wspominałam o tym na starających się...
Dlaczego Państwo nie wspiera rodziny które starają sie o potomstwo? Dlaczego kazdy zabieg jest tak cholernie drogi, począwszy od podstawowych badan w kierdunku ciązy koncząc na zapłodnieniach InVitro?

Eire
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 20 Sierpień 2005, 14:19   

w takim razie ja wklejam swoją wypowiedz ze starających się:
w naszym państwie gdzie jest 90% katolików i wiele organizacji jest pro-rodzinnych i mamy nawet partię z rodziną w nazwie. tylko,że oni zamiast zajmowaniem sie pomocą rodziną i osobą które chcą mieć dzieci ścigają nielegalne aborcie, i z jednej strony są przeciwko antykocepcji, aborcji i in vitro paranoja totalna. a wiele kobiet dalej stoi przed wyborem praca czy dziecko ale na szczescie to sie zmienia i wiele firm zaczyna wspierac swoje pracownice w ciazy i z dzieckiem...

Myszka
Pierwszy Raz

Wysłany: 20 Sierpień 2005, 16:45   

naszego państwa po prostu na to nie stać...niestety
mogę mieć tylko nadzieję, że nie będę kiedyś w przyszłości musiała decydować się na zapłodnienie InVitro, bo nie sądzę żeby było mnie na to stać
jeśli chodzi o firmy, o których wspomniała Eire, nadal jest ich bardzo mało i jednak zdecydowana większość kobiet ukrywa przed pracodawcą fakt, że jest w ciąży. Dopiero po upływie 3 miesięcy pracodawca nie ma prawa zwolnić cieżarnej kobiety, o ile nie zmieniły się przepisy.

Eire
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 20 Sierpień 2005, 22:34   

nie stać bo nasze pieniąze są marnotrawione na jakieś komisje które wyjaśniają sprawy nic nie znaczące dla szarego obywatela. :evil:
z każdej naszej miesięcznej pensji potrącają nam pieniądze na NFZ a potem jak chcemy z tych pieniędzy skorzystać i nie leczyć się prywatnie to okazuję się,że na wizytę trzeba czekać tygodniami więc powiem szczerze wolalabym te same pieniądze płacić prywatnej przychodni i mieć dobrą opiekę a tak nie mam ani pieniędzy ani dobrej opieki a personel przychodni i szpitali traktuje pacjentów jak zło konieczne.
a ludzie kótrzy chcą mieć dzieci muszą wybierać albo wydamy kupe kasy na badania albo nie bedziemy go mieli..straszne :(

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 21 Sierpień 2005, 10:25   

Wiecie, więźniowie mogą mieć nowe telewizory i lepsze jedzenie, a ja kiedy przychodzę do lekarki po skierowanie na podstawowe badania typu cholesterol, erytrocyty (krew oczywiście), ona mówi mi, że nie może mi wypisać skierowania na takie szczegółowe badania (bo w sumie to do dzieci się zaliczam, oboje rodziców płaci podatki, a i tak chodzimy do lekarzy prywatnie), bo się jej szefowa obrazi.
Także gdzie tu mają być pieniądze na wspieranie kobiet w ciąży i starających się? Pieniądze są na wszystko, szczególnie na uprawianie polityki, ale na Polaków ich nie ma i jeśli nie nastąpią naprawde wielkie zmiany, to nigdy nie będzie :?

Roza
Pierwszy Raz

Wysłany: 21 Sierpień 2005, 11:09   

Ja myślę ze gdyby było troche wiecej chęci i zrozumnienia dla takich par to by sie pieniadze znalazły i to szybko, ale niestety nasi politycy maja tylko debilne pomysły- sorki za wyrazenie , ale poprostu noz w kieszeni sie otwiera na to wszystko :(

kiki
Pierwszy Raz

Wysłany: 21 Sierpień 2005, 15:12   

My wlasnie stoimy przed decyzja na IVF, koszty sa olbrzymie, sam zabieg to nic, ale leiki, wizyty....kosmiczna suma i wkurza mnie ze nikogo nie obchodzi ze bedziemy musieli poniesc takie wydatki i ze tysiace par po prostu nawet nie moga pomarzyc o takiej szansie na wlasne potomstwo...

http://www2.fertilityfriend.com/home/kiki24

I IUI nieudana :( , 20 cykl staran, wrzesien- 2 IUI

Eire
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 21 Sierpień 2005, 15:20   

ale nasi politycy kreca bat na nas i na siebie bo nasze spoleczenstwo sie starzeje i za kilka lat kompletnie nie bedzie kasy na wszystkie swiadczenia zdrowotne i socjalne bo obob bioracych bedzie wiecej niz tych dajacych chociaz to powoli juz zaczyna sie dziac
jestem ciekawa co bedzie sie dzialo w naszym kraju jak do wladzy dojda te wszystkie prorodzinne pratie ale nie wierze ze one cos zmienia bo przecież IVF niejest uznawane przez kosciół wiec napewno nikt nie bedzie wspieral par ktore bede je musialy miec, ot poprostu Pan Bóg widocznie nie chce abyscie mieli dziecko wiec cierpcie....paranoja

Roza
Pierwszy Raz

Wysłany: 22 Sierpień 2005, 10:31   

Eire i tu sie z toba zgodzę, ale fakt az strach pomyślec co sie bedzie dziać jak liga polskich rodzin przejmie władzę, beda kazali chodzić i modlic sie o potomstwo i to gorliwie bo innej rady nie bedzie :(

Gość

Wysłany: 22 Sierpień 2005, 11:43   

tez sie tego obawiam ze ich politka prorodzinna bedzie polegala na zakazach typu zero antykoncepcji a nie na wsparciu osob kotre maja dzieci i tych kotre chce je miec

Odpowiedz do tematu