Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
chorowanie w ciąży
Autor Wiadomość
DEMOLKA 
Zadomowiony użytkownik
u-ciążliwa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 4 Lipiec 2008, 21:51   

Oczywiście dziś mój mąż zapomniał odebrać mi te wyniki :kwasny: tak więc czekam do poniedziałku :kwasny:

DiBi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 5 Październik 2008, 09:36   

wzięło mnie jakieś dziadostwo :ysz: Głowa mnie boli, mam katar straszny i chyba mi zatoki zawaliło. Nie miało kiedy, buu..

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 7 Październik 2008, 21:41   

Nie daj sie DiBus :D

ulenka 
Moderator
~insatiable

Wysłany: 12 Lipiec 2009, 16:23   

odkopuję temat - Sis ma zapalenie gardła.
Tak niestety reaguje na przemęczenie :/ jednak ponad 12 godzin w pracy to nie jest dobra rzecz dla ciężarnej :roll:
Dostała m.in. bioparox, o którym pisałyście wcześniej. Narzeka, że nie może brać fervexu, bo zawsze ją stawiał na nogi.
Musi przeleżeć, ale co z tego, jak nawet chorując musi pracować (jutro z łóżka..) :ysz:

pyza 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 16:48   

A nie może iść na zwolnienie lekarskie...? Niedobrze bardzo, żeby się przemęczała i w dodatku kurowała w pracy, zamiast w łóżku.

ulenka 
Moderator
~insatiable

Wysłany: 12 Lipiec 2009, 16:53   

ma zwolnienie, lezy w lozku, i lezac pracuje - komputer na koldrze i tyle :roll: niestety ma bardzo odpowiedzialna prace, jest dyrektorem zespolu, a teraz maja strategiczne tygodnie na ktore czekali kilka miesiecy, i po prostu nikt inny nie jest w stanie tego dokonczyc. powiedziala ze w sierpniu zaczyna brac zwolnienia ot tak, zeby poleniuchowac.

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 19:43   

no bioparox jest dobry miejmy nadzieję, że jej przejdzie
Za miłość też przyjdzie kiedyś nam zapłacić

ulenka 
Moderator
~insatiable

Wysłany: 14 Lipiec 2009, 19:57   

dzięki Nofret
niestety, w sobotę i niedzielę bolało ją tylko gardło, wczoraj doszła niemożność oddychania (mega katar), gardło przestało boleć a potem znów zaczęło (wisiała na telefonie cały dzień), a dziś nie ma poprawy wciąż, wręczy chyba jest gorzej, bo mówi, że coś ją jakby w płucach bolało :(
zaczynamy się denerwować :(

Kaliope 
Pierwszy Raz

Wysłany: 31 Lipiec 2009, 13:17   

Wracając na moment do zapalenia pęcherza i infekcji układu moczowego, to mi lekarka radziła pić dużo wody/herbaty z cytryną. Wtedy zakwasza się środowisko, a duże ilości płynów wypłukują "niedobre bakterie"
Pozdrawiam

pinix 
Ten stan trzeba juz leczyć

Wysłany: 28 Październik 2009, 20:02   

Nie wiedziałam za bardzo gdzie to napisać.

Chciałam zwrócić uwagę wszystkich ciężarnych i nie tylko na badania GBS

Oto co znalazłam na stronie internetowej:

Nowe badania wykonane przez naukowców z The University of Texas Medical School w Houston mogą pomóc ekspertom zadecydować czy kontynuować obecnie stosowaną praktykę ponownego badania kobiet w drugiej ciąży w kierunku infekcji bakteryjnej wywołanej streptokokami grupy B w przypadku, gdy poprzednie testy okazały się być pozytywne.

Streptokoki grupy B (GBS – Group B Streptococcus) wywołują rodzaj infekcji bakteryjnej, która jest nieszkodliwa dla nosiciela ale w niektórych przypadkach może być śmiertelna dla noworodka przechodzącego przy narodzinach przez kanał rodny matki. GBS są obecne w pochwie i końcowych odcinkach jelit u 10-30% dorosłych kobiet. GBS nie jest chorobą przenoszoną płciowo – kobiety, u których stwierdzono GBS określa się terminem „skolonizowane”.

Wyniki badań opublikowane 1 sierpnia 2008 w Obstetrics and Gynecology zawierają dane dotyczące ponad 5000 kobiet zamieszkujących na obszarze Houston, które urodziły dzieci w latach 2003-2004. Spośród tych kobiet 418 rodziło w sposób naturalny swoje drugie lub kolejne dziecko i wynik testu na GBS był w przypadku tych kobiet pozytywny. Na podstawie tych badań stwierdzono, że ryzyko nosicielstwa GBS u tych kobiet podczas drugiej ciąży wynosiło 53%. Dalsze badania prowadzi się w celu stwierdzenia dlaczego niektóre kobiety są kolonizowane przez GBS a niektóre nie.

Obecne wytyczne CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) określają, że ponieważ kolonizacja bakteriami jest różna w kolejnych ciążach to kobiety powinny być badane podczas każdej z ciąż. Przeprowadzane badanie miało przedstawić wyniki dotyczące opłacalności każdorazowego badania kobiet w ciąży.

Chociaż GBS nie są szkodliwe dla matki, mogą być zabójcze dla dziecka, które przyszło na świat w sposób naturalny. Objawy występują zazwyczaj w kilka godzin po urodzeniu. Mogą to być trudności z oddychaniem, problemy z sercem, nerkami i układem pokarmowym, ciśnieniem krwi, a także sepsa, zapalenie płuc czy opon mózgowych. Niektórymi z czynników, które zwiększają ryzyko przeniesienia GBS z matki na dziecko są poród przed 37 tygodniem ciąży, przerwanie błony owodniowej 18 godzin przed porodem, gorączka porodowa, infekcje układu moczowego podczas ciąży spowodowane przez GBS oraz poprzednie dziecko z GBS. CDC zaleca badanie w kierunku GBS wszystkich kobiet ciężarnych. Badanie (w postaci pobrania wymazu) jest wykonywane pomiędzy 35 a 37 tygodniem ciąży. Jeśli wynik przyszłej matki jest pozytywny podaje się jej dożylnie antybiotyki podczas porodu by chronić noworodka.

Według CDC jedno na 100-200 niemowląt, których matki są nosicielami streptokoków grupy B, bez antybiotyków będą miały oznaki infekcji GBS.
Jeśli nie ma danych odnośnie nosicielstwa GBS u matki w momencie porodu zaleca się podawanie dożylnie antybiotyków, a proponowanym antybiotykiem jest penicylina.

Źródło: http://mikrobiolodzy.pl/i...id=129&Itemid=2

Odpowiedz do tematu