Wysłany: 28 Marzec 2006, 21:52
Starałam się wyleczyć zęby przed ciążą, ale nie zdążyłam Gdy byłam ostatnio to jeszcze nie miałam pewności, czy jestem zaciążona, ale spytałam stomatologa, czy znieczulenie, które zwykle mi daje, mogłoby zaszkodzić ewentualnej ciąży. Odpowiedział, że tak i że da mi inne, słabsze. Za kilka dni mam kolejną wizytę i zastanawiam się, co jeśli to inne znieczulenie może też być szkodliwe??? Nie wiem, czy dalej się leczyć podczas ciąży(mam leczenie kanałowe). Słyszałam, że czasem ginekolodzy zabraniają leczenia dent. ze względu na duży stres (u panikar ) lub ze względu na ewent. znieczulenie. Czy znacie może konkretną nazwę jakiegoś środka znieczulającego, bezpiecznego podczas ciąży
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Sie 2005 Posty: 5842
Wysłany: 30 Marzec 2006, 21:45
Na srodkach znieczulajacych sie nie znam- i jesli trzeba tylko wyborowac to mozna przeceiz bez zniczulenia (i nie mowie tu o leczeniu kanalowym).
Jednego jestem pewna - nie wolno miiec przeswietlanej zuchwy kiedy jest sie w ciazy gdyz mogloby to zaszkodzic plodowi.
Wysłany: 1 Kwiecień 2006, 11:43
No mam nadzieję, że wpływ tego prześwietlenia nie jest jakiś straszny, bo miałam rtg zęba w górnej szczęce w mniej więcej 2 tyg. (licząc od 1dnia @). Oczywiście miałam założony ołowiany fartuch ochronny i trwało to bardzo krótko. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że mogę być zafasolowana...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum