Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to może być objaw ciąży? - cz.2
Autor Wiadomość
spaghetti 
Kataryna

Wysłany: 30 Listopad 2005, 09:58   

Z jednej strony tak - GabiRaf - to moje największe marzenie - a z drugiej - tej przyziemnej, finansowej - nie chcę być teraz w ciąży :roll: W lutym kończy mi się umowa i przechodzę na bezrobocie i zasiłek w wysokości ok. 370 zł :roll: Mąż zarabia poniżej 1000 zł, ja studiuję podyplomowo.. Już sama nie wiem, czego chcę - obawy mieszają się z pragnieniami :roll:

bonnie_blue 
Tu już tylko odwyk może pomóc
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:10   

Spaghetti na mnie zawsze mozesz liczyc :smt058
Wlasnie dlatego trzymam kciuki "zeby bylo dobrze" bo wiem jak bardzo chcesz dzicika, a z drugiej strony jakie masz "przyziemne" problemy :(
ale jesli to jednak ciaza, to w sumie masz przedluzona umowe, dostaniesz cos z tytulu urodzenia dziecka. wiec moze tak zle nie bedzie.
W kazdym badz razie nadal :smt023 intensywnie, zeby wszystko dobrze sie ulozylo :smt058

spaghetti 
Kataryna

Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:13   

Bonnie - nie przedłużą mi umowy :( Ta klauzula w przepisach nie dotyczy umowy na zastępstwo :(

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:14   

spaghetti domyślam się... mieszane uczucia to delikatnie powiedziane ;) ale wiesz, tak sobie myślę, że jeśli okaże się, że fasolka się zalęgnie to tak musi być...tak chce los (czy jak to inaczej nazwiesz), a jeśli nie, to widocznie jeszcze nie pora :)
Ktoś kiedyś powiedział, że dzidzia sama wybiera sobie moment najlepszy dla niej... i tego się trzymaj... będzie dobrze!! Powodzenia!
P.S. łatwo mi się to pisze, ciekawe jak się będę zachowywać, jak będę w takiej sytuacji jak ty :roll:

[/url]

bonnie_blue 
Tu już tylko odwyk może pomóc
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:17   

Ojoj :smt056
Jak juz bedzie wiadomo czy bedziesz mama czy nie (zeby nie zapeszac) to popytam moja mame, bo ona zna sie na prawie pracy itp, itd.
Moze jendak cos tam da sie zrobic (ze np. zus bedzie placil) albo co. Moja mama juz wiele osob poratowala bo czasami mozna sie pogubic w tych przepisach.
Nadal trzymam kciuki :smt023 zeby bylo dobrze :smt058

spaghetti 
Kataryna

Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:19   

GabiRaf napisał/a:
spaghetti domyślam się... mieszane uczucia to delikatnie powiedziane ;) ale wiesz, tak sobie myślę, że jeśli okaże się, że fasolka się zalęgnie to tak musi być...tak chce los (czy jak to inaczej nazwiesz), a jeśli nie, to widocznie jeszcze nie pora :)
Ktoś kiedyś powiedział, że dzidzia sama wybiera sobie moment najlepszy dla niej... i tego się trzymaj... będzie dobrze!! Powodzenia!
P.S. łatwo mi się to pisze, ciekawe jak się będę zachowywać, jak będę w takiej sytuacji jak ty :roll:

Próbuję sobie to tak wytłumaczyć - przez 3 lata owulacja przychodziła jak w zegarku, 17-19 dc, i nagle teraz, kiedy my się trochę poprzytulaliśmy "ryzykancko" - przyszła 4-5 dni wcześniej :wink: Dlatego też sobie mówię, że jeśli będzie - to tak miało być :) Jeśli nie będzie - to najwyraźniej nie pora na dzidzię :)

Bonnie - będę Ci bardzo wdzięczna, jak popytasz :) :smt058
Teraz poczekam - jak się okaże, że jestem w ciąży - będziemy robić wywiad ;) :D

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:24   

Spaghetti głowa do góry, bedzie dobrze.
Jesli jesteś w ciązy to w lutym wegług moich przyblizonych obliczeń bedziesz juz w trzecim miesiącu i pracodawca bedzie ci musiał przedłużyc umowę do dnia porodu, a potem zasiłek macierzyński płatny przez zus po rozwiązaniu umowy.

Art 177
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu
Za miłość też przyjdzie kiedyś nam zapłacić

spaghetti 
Kataryna

Wysłany: 30 Listopad 2005, 11:11   

Nofret - ten przepis nie dotyczy umowy na zastępstwo :(

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 30 Listopad 2005, 11:30   

spaghetti napisał/a:
Nofret - ten przepis nie dotyczy umowy na zastępstwo :(

Oj nie wiedziałam, że jestes zatrudniona na zastępstwo, myślałam, że masz poprostu umowę na czas określony.

W wolnej chwili czegoś innego poszukam o umowach na zastępsto, ale dopiero w domu wieczorkiem, mam dobrą książkę "Zatrudnianie i zwalnianie pracowników" coś tam bedzie.
Postaram sie dzisiaj, a jak nie to jutro, wszystko bedzie zależało od mojej Pauli.
Za miłość też przyjdzie kiedyś nam zapłacić

spaghetti 
Kataryna

Wysłany: 30 Listopad 2005, 11:38   

Dzięki serdeczne :) Jeśli nie teraz (bo może - i to najbardziej prawdopodobne - nie jestem w ciąży) to kiedyś mi się to może przydać :) Dobrze jest wiedzieć ;)

Odpowiedz do tematu