Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego nie teraz?
Autor Wiadomość
spaghetti 
Moderator

Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 15:41   

I zrobiłam test - jedna różowa kreseczka, bolą mnie piersi, zwłaszcza brodawki (jak nigdy), temperatura 37.4'C (pewnie z emocji :roll: ) @ brak, ale czuję, że jutro dostanę :roll:

Sama nie wiem, co myśleć, co czuć......

Mąż chce mieć dziecko, ale nie teraz. Uważa, że to nienajlepszy moment, dopiero dostaliśmy mieszkanie, urządzone może w 1/10, moje studia, raty... Pewnie się ucieszy....

A ja... Czemu jest mi tak przykro ?? :(

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 15:52   

pewnie bardzo chciałaś tego dziecka

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 16:09   

pewnie tak.........

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 21:16   

W zyciu każdej z nas przychodzi chwila kiedy stweirdza ze co ma byc bedzie i liczy po cichu na ciąże.
A ja wierze w przeznaczenie.
Jelsi nie teraz to znaczy ze nie pora, jak widzisz studia, mieszkanie...
Nie rób tego na siłe, powiedz mężowi, że bardzo pragniesz porozmawiajcie... inaczej stanie się coś niedobrego!

Życzę aby Twoje fasolkowe marzenie w końcu sie spełniło :)

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 23:41   

Renika - rozmowy nam za bardzo nie wychodzą, oboje się denerwujemy szybko :wink: - mąż wie, że ja pragnę mieć dziecko, on też, tyle, że patrzy bardziej realistycznie :roll: Wiem, że się boi... Boi się, że nie damy rady opłacać studiów, spłacać rat i jeszcze dziecko, które sporo kosztuje - a o tym naczytał się ostatnio sporo i pokazuje mi tylko zestawienia wydatków :wink: On jest na nie, a ja i na nie i na tak :wink: Z jednej strony wierzę, że dalibyśmy radę, z drugiej boję się tak jak i on :roll: No i przyznam szczerze, że też chcę mieć meble w kuchni, w pokoju (tylko jeden mamy urządzony), kafelki w łazience, szafę w przedpokoju i wiele innych rzeczy... :roll:
Chciałabym już wiedzieć na pewno... byłoby mi łatwiej...

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 11 Kwiecień 2005, 07:18   Dlaczego nie teraz?

Taka dyskusja nam sie z Agulką wywiązała, że myślę ze można jej poświecic nowy temat.

Zawsze mówimy jest jeszcze czas... a latka lecą.. Dla tych zaraz po 20 to czasu naprawde jest sporo.
A co z nami tych bliżej 30??

Ja juz chciałam ale finanse nie pozwalają... i tak odwleczemy to jeszcze pewnie o kolejny rok...niestety

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2005, 07:45   

Takie niestety mamy w Polsce realia - studiowałam 5 lat, teraz muszę się dokształcać, bo tytuł magistra nie na wiele mi się przyda, kiedy nie ma pracy w moim zawodzie, przy okazji dokształcania wyłożyć 4 tys. zł, a zarabiam 800 zł. Wiem, że niektórzy mają gorzej, ale tutaj jestem egoistką i skupiam się na własnym życiu :roll:
Mąż pracuje w jednej firmie (prywatnej) od 8-9 lat, od kilku lat ma stałe wynagrodzenie na poziomie 1000 zł. Same opłaty wynoszą nas miesięcznie tyle...

Skończyły się niestety czasy, kiedy to mężczyzna utrzymywał rodzinę (i był w stanie to robić) a kobieta siedziała w domu z dziećmi, chyba że chciała pracować...

Ludzie się boją mieć dzieci, bo to faktycznie kosztuje, a nie ma widoków na lepsze zarobki...

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 11 Kwiecień 2005, 07:55   

U nas jest tak że mój ma własną działalność przy szkole. Wszystkie dni wolne w szkole dla niego przymusowy urlop.
Raz zarobi 1000 a innym razem jedziemy pod kreską.
Ja mam co miesiąc 1000 i zasiłek na dziecko wiec tez nie jest az tak źle ale i wesoło tym bardziej

Jesli zaszłabym w ciąze moje stałe dochody by odeszły i z jego nie dałoby sie życ...

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 12 Kwiecień 2005, 08:56   

Agula napisał/a:
Chciałabym już wiedzieć na pewno... byłoby mi łatwiej...

Już wiem (@)... i nie jest mi łatwiej...

Chyba, kiedy się tak czeka: jestem czy nie jestem w ciąży ?? - jeśli się naprawdę pragnie dziecka - nie myśli się o pieniądzach, albo raczej ich braku :( Wbrew rozsądkowi...

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 12 Kwiecień 2005, 10:56   

Ale jednak lepiej posłuchac zdrowego rozsądku...

Ja mam 27 lat i narazie odkładam..

Mam juz jedno dziecko wiec mi łatwiej...

Agula pomyśl, przeciez chcesz dla dziecka dobrze, zeby miało wsyztsko (ale bez przesady)

Przez moment pomysl o tym, ze jak sie pojawi czy podołacie finansowo, to nei przelewki. Ja dostałam troche ciuszków ale jak poszłam do szpitala z małym 200 złotych sam pobyt, troche umożyli ale jesnak... Nie chec wyliczac ile.. bo wszysyc wiedzą. Ale sa tak nagłe sytuacje ze lepiej rozwazyc to teraz....
Moze poczekajcie, moze zacznij szukac jakiejsc pracy dodatkowej albo zmien dotychczasową...
Zróbcie sobie mieszkanko, nacieszcie sie sobą.. Poźniej juz nie jest tak rózowo...

Nie zniechęcam, ale wiem cos o tym jak to jest jak sie pragnie
W 2000 roku postanowilismy ze dziecko juz...juz i koniec niewazne co dalej... poroniłam.. z perspektywy czasu widze ze to i dobrze bo wszystko potem sie pogmatwało...
Kiedy dowiedziałąm sie w 2001 ze zwalniają mnie wtedy zaszlismy i to było lepsze...

Przemysl sobie na spokojnie... to naprawdę ogromna zmiana w zyciu... obojga!

Odpowiedz do tematu