Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
drogie Panie proszę o radę
Autor Wiadomość
margotka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 17:46   drogie Panie proszę o radę

Starania zaczęliśmy w listopadzie 2008 odstawiając pigułkę. Po odstawieniu nie zabezpieczaliśmy się dodatkowo. Niestety jak dotąd nasze starania nie zaowocowały maleństwem. Moje cykle są bardzo długie około 44 dni, w związku z tym poszłam do lekarza ginekologa, jak również zrobiłam zalecane przez niego badania.
Wyniki:
5 dzień cyklu estradiol - 21,7 pg/ml, wolny testosteron - 3,70 pg/ml
12 dzień cyklu estradiol 46,3 pg/ml, LH - 12,1 mlU/ml, FSH - 8,4 mlU/ml
Muszę zaznaczyć, że mierzyłam temperaturę i mam wyraźny wzrost około dnia 30stego i po 14 dniach wyższych temp. pojawiała się miesiączka.
Diagnoza lekarza była taka, że mam przez 3miesiące przyjmować pigułkę i bezpośrednio po odstawieniu ponownie zacząć się starać. Powiem szczerze, że diagnoza była dla mnie zaskoczeniem. Proszę poradzić czy zastosować się do zaleceń, czy może jeszcze skonsultować się z innym lekarzem. Boję się że przerwa tylko wydłuży czas oczekiwania na maleństwo i nam nie pomoże.

ulenka 
Moderator
~insatiable

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 21:21   

z tego co mi sie wydaje to czasem sie wlasnie takim sposobem "stymuluje" organizm kobiety i potem sie szybko zachodzi :) nie wiem jak to wyglada statystycznie - tzn czy to pomaga 90% par czy np. 20% ... :roll:
moze zaufaj?
jak jeden lekarz "zabiera" sie za pomaganie w zajsciu w ciaze, to chyba trzeba dac szanse zeby zadzialal jego sposob?
a tak poza tym to relatywnie krotko sie staracie :)
znam takie co 5 lat czekaly na TEN MOMENT :mrgreen:
ALE oczywiscie zycze powodzenia predziutko! :kwiatek:

Magduś 
Użytkownik Weteran

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 21:31   

Pigułki stosuje się w leczeniu niepłodności, a przynajmniej po to je kiedyś wymyślono. Bo uśpiony organizm ma później "bombardować" jajeczkami. ;)
Powodzenia. :)

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 22:08   

mój gin jest odmiennego zdania, poza tym ja po pigułkach wolałam 3 miesiące odczekac

ale ale, jesli ufasz lekarzowi zastosuj sie do jego zalecen...

ulenka 
Moderator
~insatiable

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 22:14   

a wlasnie tez to chcialam powiedziec, ze chyba tak czy siak pierwsze 3 cykle po tabletkach to powinno byc odpoczecie od hormonow i powrot do naturalnej gospodarki hormonalnej. niby plodnosc wraca od razu ale jednak wielu lekarzy jest zdania zeby sie wstrzymac po odstawieniu jakis czas.

margotka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 08:10   

problem w tym, ze pigułkę odstawiłam w listopadzie. teraz lekarz zaleca rozpocząć 3miesięczną kurację znów pigułką. nie wiadomo czy mam owulacje czy nie, najprawdopodobniej jeśli by była miałaby miejsce 30stego dnia cyklu. kuracja ma wyregulować cykl i "zmotywować" moje jajniki do owulacji.
boje się jednak że stracimy kilka miesięcy i wrócimy do punktu wyjścia.

Ines 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 08:42   

to może idź na konsultacje do innego gina

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 17:56   

przede wszystkim staracie sie od listopada 2008 wiec to jak by nie patrzec mało czasu
ja bym dała spokój z tymi pigułkami bo to takie branie na 3 miesiące to tez rewolucja dla organizmu i starala sie dalej, do roku moze sie uda ja nie to moze problem lezy gdzie indziej
dajcie sobie szanse
trzymam kciuki :piwo:

zyrafa-dluga 
Położna

Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 22:46   

Przede wszystkim idź do innego ginekologa. Ten, z tymi radami, nie wydaje mi się zbyt w porządku.
Przede wszystkim powinien zbadać poziom progesteronu w połowie II fazy cyklu - badania hormonów przed owulacją (tym bardziej, że jest w 30 dniu cyklu) nie są do końca wiarygodne, ponieważ nie mówią nic o owulacji. Bardzo dobrym znakiem jest to, że masz skok temperatury i po 14 dniach okres - to świadczy o tym, że pojawia się progesteron - po wystąpieniu owulacji. Osobiście wydaje mi się, że łykanie tabletek tak, jak robiłaś to do tej pory niewiele pomoże - chyba że to są jakieś inne specjalne tabletki na stymulację owulacji. Przecież po odstawieniu tabletek w listopadzie nie zaskoczyłaś, a owulację prawdopodobnie masz.
Myślę, że zanim zaczniesz je znowu łykać i odkładać poczęcie na kolejne miesiące, powinniście jako para zostać naprawdę dobrze zdiagnozowani. Prawidłowe postawienie diagnozy to więcej niż połowa sukcesu.

Odpowiedz do tematu