Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Uwaga! Ze względu na włamanie na nasz serwer i możliwość dostępu do bazy danych, prosimy wszystkich użytkowników o zmianę haseł w serwisie, a także w innych serwisach gdzie używali tego samego hasła co na tym forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
drogie Panie proszę o radę
Autor Wiadomość
margotka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 16:46   drogie Panie proszę o radę

Starania zaczęliśmy w listopadzie 2008 odstawiając pigułkę. Po odstawieniu nie zabezpieczaliśmy się dodatkowo. Niestety jak dotąd nasze starania nie zaowocowały maleństwem. Moje cykle są bardzo długie około 44 dni, w związku z tym poszłam do lekarza ginekologa, jak również zrobiłam zalecane przez niego badania.
Wyniki:
5 dzień cyklu estradiol - 21,7 pg/ml, wolny testosteron - 3,70 pg/ml
12 dzień cyklu estradiol 46,3 pg/ml, LH - 12,1 mlU/ml, FSH - 8,4 mlU/ml
Muszę zaznaczyć, że mierzyłam temperaturę i mam wyraźny wzrost około dnia 30stego i po 14 dniach wyższych temp. pojawiała się miesiączka.
Diagnoza lekarza była taka, że mam przez 3miesiące przyjmować pigułkę i bezpośrednio po odstawieniu ponownie zacząć się starać. Powiem szczerze, że diagnoza była dla mnie zaskoczeniem. Proszę poradzić czy zastosować się do zaleceń, czy może jeszcze skonsultować się z innym lekarzem. Boję się że przerwa tylko wydłuży czas oczekiwania na maleństwo i nam nie pomoże.

ulenka 
Moderator
~insatiable

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 20:21   

z tego co mi sie wydaje to czasem sie wlasnie takim sposobem "stymuluje" organizm kobiety i potem sie szybko zachodzi :) nie wiem jak to wyglada statystycznie - tzn czy to pomaga 90% par czy np. 20% ... :roll:
moze zaufaj?
jak jeden lekarz "zabiera" sie za pomaganie w zajsciu w ciaze, to chyba trzeba dac szanse zeby zadzialal jego sposob?
a tak poza tym to relatywnie krotko sie staracie :)
znam takie co 5 lat czekaly na TEN MOMENT :mrgreen:
ALE oczywiscie zycze powodzenia predziutko! :kwiatek:
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there

Magduś 
Za późno na leczenie

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 20:31   

Pigułki stosuje się w leczeniu niepłodności, a przynajmniej po to je kiedyś wymyślono. Bo uśpiony organizm ma później "bombardować" jajeczkami. ;)
Powodzenia. :)

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 21:08   

mój gin jest odmiennego zdania, poza tym ja po pigułkach wolałam 3 miesiące odczekac

ale ale, jesli ufasz lekarzowi zastosuj sie do jego zalecen...

ulenka 
Moderator
~insatiable

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2009, 21:14   

a wlasnie tez to chcialam powiedziec, ze chyba tak czy siak pierwsze 3 cykle po tabletkach to powinno byc odpoczecie od hormonow i powrot do naturalnej gospodarki hormonalnej. niby plodnosc wraca od razu ale jednak wielu lekarzy jest zdania zeby sie wstrzymac po odstawieniu jakis czas.
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there

margotka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 07:10   

problem w tym, ze pigułkę odstawiłam w listopadzie. teraz lekarz zaleca rozpocząć 3miesięczną kurację znów pigułką. nie wiadomo czy mam owulacje czy nie, najprawdopodobniej jeśli by była miałaby miejsce 30stego dnia cyklu. kuracja ma wyregulować cykl i "zmotywować" moje jajniki do owulacji.
boje się jednak że stracimy kilka miesięcy i wrócimy do punktu wyjścia.

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy

Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 07:42   

to może idź na konsultacje do innego gina

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 16:56   

przede wszystkim staracie sie od listopada 2008 wiec to jak by nie patrzec mało czasu
ja bym dała spokój z tymi pigułkami bo to takie branie na 3 miesiące to tez rewolucja dla organizmu i starala sie dalej, do roku moze sie uda ja nie to moze problem lezy gdzie indziej
dajcie sobie szanse
trzymam kciuki :piwo:

zyrafa-dluga 
Położna

Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 21:46   

Przede wszystkim idź do innego ginekologa. Ten, z tymi radami, nie wydaje mi się zbyt w porządku.
Przede wszystkim powinien zbadać poziom progesteronu w połowie II fazy cyklu - badania hormonów przed owulacją (tym bardziej, że jest w 30 dniu cyklu) nie są do końca wiarygodne, ponieważ nie mówią nic o owulacji. Bardzo dobrym znakiem jest to, że masz skok temperatury i po 14 dniach okres - to świadczy o tym, że pojawia się progesteron - po wystąpieniu owulacji. Osobiście wydaje mi się, że łykanie tabletek tak, jak robiłaś to do tej pory niewiele pomoże - chyba że to są jakieś inne specjalne tabletki na stymulację owulacji. Przecież po odstawieniu tabletek w listopadzie nie zaskoczyłaś, a owulację prawdopodobnie masz.
Myślę, że zanim zaczniesz je znowu łykać i odkładać poczęcie na kolejne miesiące, powinniście jako para zostać naprawdę dobrze zdiagnozowani. Prawidłowe postawienie diagnozy to więcej niż połowa sukcesu.

Odpowiedz do tematu