Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 16:46 Kwas foliowy
Kilka słów przypomnienia :
I ja i mąż bardzo chcemy mieć dziecko.
Niestety w takiej sytuacji finansowej, w jakiej jesteśmy, trudno nam jest zdecydować się na to "świadomie" Wiemy natomiast, że gdyby się pojawiło byłoby ciężko, ale "jakoś" dalibyśmy sobie radę. Postanowiliśmy zrezygnować z dotychczasowej antykoncepcji i opierać się wyłącznie na naturalnych metodach. Nie będzie to bardzo trudne, ponieważ od dawna obserwuję swój organizm i znam go dosyć dobrze (choć dopuszczam możliwość błędu) Troszeczkę zdajemy się na "los". Jeżeli zajdę w ciążę to będziemy się bardzo cieszyć, jeśli nie - nie będziemy rozpaczać (przynajmniej na razie ).
Mam pytanie dotyczące kwasu foliowego.
Otóż nie chciałabym zostawiać wszystkiego "losowi", chciałabym, żeby (ewentualnie) to była "wpadka kontrolowana" - tzn. chcę się m. in. przebadać, no i zastanawiam się, czy powinnam zażywać kwas foliowy, czy wystarczy wtedy, kiedy już będę w ciąży ??
Czy zażywanie kwasu foliowego może zwiększyć prawdopodobieństwo zajścia w ciążę ??
ja czytałam, że co najmniej 3 miesiące przed zajściem powinno się zacząć terapie kwasem foliowym. A jeśli się "nie zdążyło" to powinno się zacząć jak najszybciej i nie ma sensu np podwajanie dawki zalecanej - to nic nie da - powyżej pewnego pułapu kwas foliowy nie zwiększa pozytywnego działania
A co ma kwas foliowy do szansy zajścia to nie wiem. Wydawało mi się, że nic, ma tylko zmniejszać ryzyko bodajże rozszczepienia kręgosłupa u dziecka albo mutacji genowych (już nie pamiętam za dobrze)
_________________ Women don't make fools of men - most of them are the do-it-yourself types.
ja bym ci doradziła zacząć branie foliku - jest tanie i nie na pewno Tobie nie zaszkodzi,a wręcz uzupełni niedobory twojego organizmu.. no i lepiej dmuchać na zimne...a nuż zajdziesz ja biorę od stycznia popularny folik 0,4mg. A starać sie będziemy już za 2 tygodnie Tabletki brałam do konca marca.
Aha, agulko kwas foliowy nie ma wpływu na zajście czyli nie zwiększa prawdopodobieństwa. Daj znać jak zdecydowałaś.
No dziewczyny to piszcie o postepach w starających sie
Potwierdzam,ze kwas foliowy nie ma wpywu na poczęcie.
Zaleca sie go brac na 3 miesiące przed planowanym zajciem i do ok 4 miesiąca ciązy.
Nawet jesli po 3 miesiącach sie nie zajdzie to bierzecie dalej!
Od stycznia brałam Folik który zawiera 0,4 mg kwasu foliowego.Tak mi zalecił lekarz "niech pani kupi sobie folik" W marcu zmieniłam lekarza na innego, i wiecie co.. przepisał mi acidum folicium 5 mg na receptę ależ sie zdziwiłam. Wczoraj je kupiłam,były tanie 2,41zł. No ale mają więcej kwasu... i teraz biorę te, a tamtych nie skonczyłam. Jak to możliwe że rózni lekarze mogą przepisywać kwas foliowy w różnej dawce Przecież 0,4 mg a 5 mg to według mnie b.duża róznica.
z tyłu na odwrocie tabletek jest dokładnie tak napisane tabletki,5 mg
tak samo było na recepcie. Mówisz że dużo? z tego co ja wiem niektóre biorą 15 mg...
Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2967 Skąd: Bywater
Wysłany: 25 Kwiecień 2005, 16:16
Kwas foliowy używa sie po to żeby zapobiec narodzinom dziecka z otwartą cewką nerwową. W Holandii stosuje sie dawke : 0,5 mg dziennie. Stosowanie przygotowawcze na pewno nie zaszkodzi ale nie 15mg!!!
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Wysłany: 26 Kwiecień 2005, 16:14
Znalazłam coś takiego (przypadkiem )
"(...) istnieje podejrzenie, że przyjmowanie kwasu foliowego w dużych ilościach przed poczęciem może być powiązane z wystąpieniem ciąży mnogiej. Inne badania wskazują na zależność pomiędzy przyjmowaniem kwasu foliowego i cynku przez mężczyzn a wzrostem jakości i ilości ich spermy."
o rety tylko mi nie mów że jak biorę 5mg dziennie kwasu foliowego to grozi mi to ciążą mnogą natychmiast je odstawiam i wrócę do foliku agulko ależ mnie wystraszyłaś....
Gdzie to znalazłaś takie rewelacje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum