Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Łożysko przodujące
Autor Wiadomość
iguana
Pierwszy Raz

Wysłany: 10 Sierpień 2005, 08:20   Łożysko przodujące

Witajcie
czy któraś z Was -młodych mam miała łożysko przodujące albo częsciowo przodujące? Moje jest bardzo nisko, tuż przy szyjce - jeśli urośnie nie w tą stronę co potrzeba - będzie przodujące. Póki co mam USG co 2-3 tyg. i nakaz odpoczywania i uważania...
pozdrawiam

bonnie_blue 
Tu już tylko odwyk może pomóc
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 10 Sierpień 2005, 08:50   

Niestety nie moge nic o tym powiedziec, bo w ciazy nie jestem ani nie bylam i sie na tym nie znam :roll:
Ale bede trzymac kciuki, zeby wszystko poszlo dobrze :)

agula-20
Pierwszy Raz

Wysłany: 10 Sierpień 2005, 09:03   

cześć, ja w poprzedniej ciąży miałam przodujące łożysko tylko nikt mi nie powiedział, że to może być groźne:( z tego co wiem to właśnie najlepszym sposobem jest duuużo odpoczynku i nadzieja że zmieni swoje polożenie względem szyjki, a jeśli nie to takie łożysko wyklucza poród naturalny, poród w wodzie......
pordrawiam

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 10 Sierpień 2005, 13:04   

wszystko zależy tez od tyg w którym jestes
ja nie miałam przodującego ale miałam nisko, jak rósł dzidzius rosła macica i łozysko było wyżej

duuuuzo odpoczynku, a kazde plamienie natychmiast zgłaszaj lekarzowi

bedzie dobrze! dbaj o siebie!

iguana
Pierwszy Raz

Wysłany: 10 Sierpień 2005, 18:59   

Witajcie
to 17 tydzień. Co kilka tygodni mam USg, bo wcześniej miałam jeszcze plamienia i byłam w szpitalu. To moje łożysko jest tuż przy szyjce, za 2 tyg. kolejne USG, więc zobaczymy jak urośnie - w którą stronę. A póki co, jestem na zwolnieniu i siedzę w domu. Staram się odpoczywać, ale trudno nic nie robić!
pozdrawiam

spaghetti 
Kataryna

Wysłany: 10 Sierpień 2005, 19:04   

Trzymaj się jakoś iguana... i dawaj znać, jak się wszystko rozwija. Uważaj na siebie, odpoczywaj i stosuj się do zaleceń lekarza :wink: Zobaczysz - wszystko będzie dobrze :)

L.Krofft
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 23 Styczeń 2009, 22:58   

Moja koleżanka jest w 22tc i ma łożysko brzeżnie przodujące czy spotkałyście się z takim przypadkiem ?
Jest szansa że ciąża z łożyskiem przodującym zostanie donoszona do końca ?Bez koniecznoci leżenia plackiem ?

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 25 Styczeń 2009, 11:34   

dopoki nie krwawi nie jest źle, ale zapewne profilaktycznie zalecą jej leżenie

zyrafa-dluga 
Położna

Wysłany: 17 Marzec 2009, 14:15   

Łożysko przodujące zazwyczaj zaczyna dawać plamienie po 30 tygodniu ciąży. Jeżeli jest stwierdzone wcześnie - tak jak u autorki, jest szansa że jeszcze rozrośnie się do góry i nie będzie przodować. Znam kilka osób u których wykryto łożysko brzeżnie przodujące w 22 tygodniu, a przy porodzie było ono już rozrośnięte wysoko i nie zagrażało w żaden sposób.
Są 4 stopnie przodowania, najmniej groźne jest łożysko nisko osadowione - nie musi dawać objawów i jest ogólnie niegroźne, a najgorsze jest całkowite przodowanie łożyska - gdy rośnie i całkowicie zamyka wewnętrzne ujście szyjki macicy. Poród drogami natury przy łożysku całkowicie przodującym jest niemożliwy, dlatego robi się cięcie cesarskie.
Jeżeli chodzi o zagrożenie dla ciąży - pierwsze plamienia pojawiają się, gdy zaczyna rozwierać się szyjka i pękają naczynia krwionośne które łączą łożysko z szyjką macicy. Dlatego w pewnym czasie ciąży powinno się dużo leżeć. Podczas rozpoczynania się akcji porodowej, gdy szyjka się rozwiera, rozrywa przyłączenia łożyska i może doprowadzić do krwotoku zagrażającego życiu matki i dziecka. Dlatego wykonuje się cięcie cesarskie.

L.Krofft
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 20 Marzec 2009, 23:29   

koleżanka w środe ma wizyte to bedzie jakoś 30tc zobaczymy co jej powie lekarz do tej pory udało się ,bez lezenia poprostu wiecej odpoczywała a położenie łózyska nie zmieniło sie.

Odpowiedz do tematu