Witajcie
czy któraś z Was -młodych mam miała łożysko przodujące albo częsciowo przodujące? Moje jest bardzo nisko, tuż przy szyjce - jeśli urośnie nie w tą stronę co potrzeba - będzie przodujące. Póki co mam USG co 2-3 tyg. i nakaz odpoczywania i uważania...
pozdrawiam
bonnie_blue Tu już tylko odwyk może pomóc Wróżka Jeżynka
cześć, ja w poprzedniej ciąży miałam przodujące łożysko tylko nikt mi nie powiedział, że to może być groźne:( z tego co wiem to właśnie najlepszym sposobem jest duuużo odpoczynku i nadzieja że zmieni swoje polożenie względem szyjki, a jeśli nie to takie łożysko wyklucza poród naturalny, poród w wodzie......
pordrawiam
Witajcie
to 17 tydzień. Co kilka tygodni mam USg, bo wcześniej miałam jeszcze plamienia i byłam w szpitalu. To moje łożysko jest tuż przy szyjce, za 2 tyg. kolejne USG, więc zobaczymy jak urośnie - w którą stronę. A póki co, jestem na zwolnieniu i siedzę w domu. Staram się odpoczywać, ale trudno nic nie robić!
pozdrawiam
Wysłany: 10 Sierpień 2005, 19:04
Trzymaj się jakoś iguana... i dawaj znać, jak się wszystko rozwija. Uważaj na siebie, odpoczywaj i stosuj się do zaleceń lekarza Zobaczysz - wszystko będzie dobrze
Moja koleżanka jest w 22tc i ma łożysko brzeżnie przodujące czy spotkałyście się z takim przypadkiem ?
Jest szansa że ciąża z łożyskiem przodującym zostanie donoszona do końca ?Bez koniecznoci leżenia plackiem ?
_________________ "Kochać i być kochanym to tak, jakby z obu stron grzało nas słońce"
Łożysko przodujące zazwyczaj zaczyna dawać plamienie po 30 tygodniu ciąży. Jeżeli jest stwierdzone wcześnie - tak jak u autorki, jest szansa że jeszcze rozrośnie się do góry i nie będzie przodować. Znam kilka osób u których wykryto łożysko brzeżnie przodujące w 22 tygodniu, a przy porodzie było ono już rozrośnięte wysoko i nie zagrażało w żaden sposób.
Są 4 stopnie przodowania, najmniej groźne jest łożysko nisko osadowione - nie musi dawać objawów i jest ogólnie niegroźne, a najgorsze jest całkowite przodowanie łożyska - gdy rośnie i całkowicie zamyka wewnętrzne ujście szyjki macicy. Poród drogami natury przy łożysku całkowicie przodującym jest niemożliwy, dlatego robi się cięcie cesarskie.
Jeżeli chodzi o zagrożenie dla ciąży - pierwsze plamienia pojawiają się, gdy zaczyna rozwierać się szyjka i pękają naczynia krwionośne które łączą łożysko z szyjką macicy. Dlatego w pewnym czasie ciąży powinno się dużo leżeć. Podczas rozpoczynania się akcji porodowej, gdy szyjka się rozwiera, rozrywa przyłączenia łożyska i może doprowadzić do krwotoku zagrażającego życiu matki i dziecka. Dlatego wykonuje się cięcie cesarskie.
koleżanka w środe ma wizyte to bedzie jakoś 30tc zobaczymy co jej powie lekarz do tej pory udało się ,bez lezenia poprostu wiecej odpoczywała a położenie łózyska nie zmieniło sie.
_________________ "Kochać i być kochanym to tak, jakby z obu stron grzało nas słońce"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum