Wysłany: 10 Marzec 2005, 14:34 Jakie soczewki powinnam wybrać zamiast okularów?
Chciałabym zmienić swoje okulary na soczewki kontaktowe. Mam teraz okulary, ale denerwują mnie bardzo :/ poza tym ciągle muszę o nich pamiętać Bylam juz u okulisty , ktory zaproponował mi chyba trzy rodzaje soczewek, ale ne mogę się na żadne zdecydować Chciałabym poczytac jakieś opinie na temat soczewek, ktore nosicie. ja szukalam o O2optix i na polkach.pl znalazlam o nich cały artykuł, było w nim to co powiedział mi lekarz - więcej tlenu dopuszczają do oka-ale co to znaczy? nie nosiłam nigdy soczewek No i od czasu do czasu mozna w nich spać. Jezeli miałabym miesiecznie wydawać jakies pieniadze na soczewki, to wolalabym juz mieć jakieś dobre, nie zwykłe - co polecicie? proszę o pomoc!!!
Ja bym Ci polecała kupić sobie soczewki typu night & day, czyli do ciaglego noszenia. Ja noszę soczewki od 8 lat prawie, night & day'e od półtora roku i jestem nimi zachwycona. Raz w miesiący zdejmujesz stare i zakładasz nowe, żadnego grzebania w oczach, chlapania się w płynach, żadnego budzenia się w rozmazanej rzeczywistości ;) Jedyna wada jak dla mnie, to czasem lekka suchość w oczach, warto mieć kropelki nawilżające.
Jeśli chodzi o koszt, to night & day'e są oczywiście droższe on normalnych soczewek, ale odliczając koszt płynów wychodzi niewiele drożej. Ja za moje night & day'e Focusa płacę 120 zł za parę jeśli kupuję jedną parę (czego raczej nie robię, bo drogo), 90 zł za parę przy zakupie całego opakowania (3 pary). No i są jeszcze różne promocje średnio 2 x w roku, na przykład ostatnio do jednego opakowania była para gratis, czyli wychodziło niecałe 70 zł za parę.
_________________ Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie...
Ostatnio zmieniony przez Vivien 23 Marzec 2005, 22:25, w całości zmieniany 1 raz
czesc
ja mam trzymiesieczne. Zazwyczaj. Czasami kupuje takie miesieczne. Tych Day&Night raczej bym mie nie mogla, bo jak sobie sama pobabram w oku, oplucze i zaleje to jestem taka jakas pewniejsza
To samo z plasterkami antykoncepcyjnymi. Jak biore ta materialna tabletke to jestem pewniejsza niz gdybym miala jakis plaster. Caly czas bym o nim myslala. A w ogole to te plasterki wydaja mi sie obciachowe
Ale wprowadzilam dygresje , Ale mam nadzieje, ze mi wybaczycie.papa
Ja przez te półtora roku na night & day'ach nie miałam z nimi żadnego problemu, są wygodne jak każde inne soczewki, oczka mam regularnie kontrolowane i są zdrowe i wszystko cacy. Wada mi się już nie pogłębia (a mam -6, -6,5; soczewki noszę -5,75, -6,25 :] ). Naprawdę polecam, wygoda jest niesamowita.
_________________ Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie...
antosia_26 Gość
Wysłany: 11 Marzec 2005, 11:34 Ja polecam Night&day i O2optix
Hej ja stosowałam Night&Day, ale tylko w wakacje, bo cena mnie trochę przestraszyła,ale są faktycznie super wygodne, komfort bardzo duzy, szcegolnie na wyjazdy są dobre, bo nie musisz sobie nic przy oczach babrać. Potem nosiłam Focusy, a potem spróbowałam tych nowych soczewek O2optix i też mogę je polecić. Trzeba je co prawda wyjmować na noc, ale można je dłużej stosować niż zwykłe soczewki, ja nawet siedzę w nich tak po 10-12 godzin Oczy tez mam zdrowe, chodzę na kontrolne badania, poza tym sam okulista polecił mi te soczeweki i powiedział , że nadają się do przedłużonego noszenia. Wiem jednak, ze niktorzy boją sie nosić zwykłe soczewki dłuzej niż 8 godz- i w sumie mają racje, bo duzo zalezy od tego z ajkiego materiału są zrobione i ile tlenu dopuszczaja do oka. Optixy na prawdę dają oddychac oczom - jezu nawet piszę tak jak w hasłach reklamowych bylo-nie za dobrze ze mna chyba ;D
ja takze kurde mam problemy z oczami, wada nie duza ale.. wzrok sie pogarsza, no i tez chcialabym zaczac nosic soczewki ,ale moja mama jest zdecydowanie PRZECIW, tyyyyle sie nasluchala ile to zlego wyrzadzaja soczewki, wiec na pewno siana mi nie da, wiec bede musiala jakby co sama placic, wiec mam pytanie ile wydajecie na nie kasy? nie wiem czy dobrze zrozumialam, sa takie na miesiac prawda? wiec ile to wychodzi na miesiac para soczewek?
Ciekawa jestem jakie są minusy soczewek kontaktowych ???
Ja nosze od kilku lat 3 miesięczne. problem jest tylko wtedy gdy w nocy nie mogę ich wyjąć z powodu, nocnej podróży, imprezki niezapowiedzianej, bo jak wiem o niej wcześniej to wyjmuje na kilka godzin albo zakładam póxniej, bo chyba do 12 godzin można je nosić.
Ogólnie jestem zadowolona, ładniej wyglądam niż w okularach, nie zaparowują mi szkła jak wchodze do ciepłego pomieszczenia i wszystko wyraźnie widzę Ja za 3 miesięczne płacę 120 zł za 4 szt czyli 2 pary. Czyli wychodzi 20 zł miesięcznie ( jak dobrze liczę ) + oczywiście płyn do soczewek.
giga Gość
Wysłany: 14 Marzec 2005, 16:56 Soczewki O2optix
Hej ja nosze soczewki O2optix i jest super, cana nie jest wygorowana, bo kosztują 150 zł za 6 sztuk, wieć na trzy miesiące starczy, plus płyn do pielęgnacji Solo-care aqua , razem z płynem jest juz pojemniczek na soczewki - antybakteryjny, nie wiem czy do innych płynów jest tez dodawany pojemniczek,bo nigdy innego nie uzywalam Płyn kosztuje ok 50 zl i starcza na calkiem długo. Razem wydatek 200 zl na trzy miesiące - to chyba nie jest jakoś strasznie duzo . Tym bardziej , ze same soczewki sa rewelacyjne W ulotce informacyjnej jest nawet napisane, że można spać w tych soczewkach, ja jeszcze nie probowałam, ale pewnie przydaży mi się to na jakiejś imprezie
Co do samych soczeweek, jako soczewek, to może powinnas pokazac mamie kilka artykułów na gazecie.pl Ja jak szukałam informacji o soczewkach to własnie tam najwiecej znalazlam. Proponuje wpisac w wyszukiarce soczewki kontaktowe i dać mamie do poczytania Na pewno sie przekona Ja nie wyobrazam sobie teraz , ze mogłabym zamienić soczewki znów na okulary Co prawda mam w zapasie okularki, bo to trzeba mieć , ale raczej ich nie uzywam.
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Lut 2005 Posty: 2958
Wysłany: 21 Marzec 2005, 19:36
ja (!)też(!) nosze te 3-miesieczne. nie powiem, bo soczewka, to nie to co okularek :] co prawda borykam sie co rano z zakladaniem.. i czasem nosze dluzej nish 12h a kropelek na suche oczka jakos nie mam serca[czasu] kupic :/ ale i tak wole je od okularow :)
wade mam srednia - 1.5 i - 1.75 ale to wystarczy, zeby uprzykrzyc zycie paskudnie. chce sie przezucic niedlugo na jakies soczewki 1-mies. te night&day'e czy cos takiego - takie, ktorych nie trzeba zdejmowac.. ani zakladac rano w pospiechu - bo w moim przypadku rano liczy sie kazda sekunda - mam ogromny problem z podniesieniem sie z lozka na czas :p
tylko mam pewna malutka watpliwosc - okulista mi cos nagadal, ze te miesieczne, co prawda przepuszczaja wiecej tlenu i w ogole, koszty nizsze /bez plynow do czyszczenia/ no i wygoda.. ale co z makijazem? ja codziennie maluje oczka, biore prysznic wieczorkiem lub czasem 2x dzienie i lubie jak mi woda po glowce splywa. a okulista powiedzial, ze zasady na ktorych dzialaja te, ktorych sie nie wyjmuje, sa podobne do tych 12h'ych - czyli.. ja to rozumiem tak, ze nie moze sie dostac woda do oka, zadnych plynow do demakijazu itp.
wiec jak ja mialabym funkcjonowac? jesli ktos bedzie mial chwilke, to serdecznie prosze o doinformowanie mnie ciutke.. na temat tych jednorazowek miesiecznych :]
nemonka Gość
Wysłany: 22 Marzec 2005, 15:18 O2optix
Ja noszę Night &Day od 3 misięcy i na poczatku zanim się na nie zdecydowałam tez zastanawiałam sie jak to będzie przy makijażu, a dokladniej przy demakijazu i tuszu do rzes. ale nie ma z tym żadnych problemów - kupiłam sobie delikatna smietankę do demakijażu Dermiki, nakladam na zamkniete oko duża ilosć i scieram, nawet jak cos dostanie mi sie do oka to przemyje i jest ok. Tylko lepiej stosuj platki kosmetyczne nic wate, bo z waty zostaja te włokienka Na prawde polecam Night&Day
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum