Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulamin i porządki na forum!!!
Autor Wiadomość
Vivien
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 12 Marzec 2005, 22:57   Regulamin i porządki na forum!!!

Drodzy użytkownicy!

Nasze forum rośnie jak na drożdżach ;) Mamy coraz więcej użytkowników. To oznacza także coraz więcej tematów i coraz więcej postów. Ta popularność bardzo nas cieszy, jednak tak rozbudowane forum wymaga większej dbałości o porządek i merytorykę wypowiedzi. Nie chcemy dopuścić do sytuacji, jaka ma miejsce na niektórych forach, do sytuacji, w której forum z miejsca dyskusji i kopalni informacji zmienia się w targowisko, chaotyczną plątaninę wypowiedzi. Musimy także pamiętać, że każdy post na forum to kolejne bajty, a żaden serwer nie oferuje, niestety, nieograniczonego miejsca.

Dlatego musimy wprowadzić pewne zasady, na jakich forum ma funkcjonować, zwłaszcza zasady dotyczące pisania postów. Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z REGULAMINEM FORUM PSYCHE & SOMA.

Posty które zostały opublikowane przed wprowadzeniem regulaminu a nie spełniająca jego zasad zostaną wykasowane bez żadnych konsekwencji dla jego autorów, oczywiście o ile ich wykasowanie nie narusza ciągłości dyskusji. Podobny los spotka stare zdublowane tematy.

Wszystkie nowe posty, łamiące zasady regulaminu będą kasowane a ich autorzy będą otrzymywać upomnienia. Jeżeli upomnienia te nie przyniosą efektów, użytkownik zostanie zbanowany.

Prosimy Moderatorów poszczególnych działów o zapoznanie się z regulaminem i egzekwowanie go w swoich działach.

Mamy nadzieję, że te zmiany napotkają się z Waszym zrozumieniem i poparciem. Liczymy, że dzięki ich wprowadzeniu forum będzie bardziej czytelne, a jego lektura przyjemniejsza. Mamy też na względzie dobro użytkowników modemów, dla których łatwość obsługi forum, przejrzystość, szybkość ładowania tematów i walory merytoryczne wypowiedzi mają szczególne znaczenie.

Starajmy się umilić sobie nawzajem funkcjononanie na forum :)

*renika*, Mimiru, Vivien

Aguś
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2005, 20:40   

Obawiam sie,ze tyloma wymaganiami i taka cenzura szybko zniechecicie forumowiczow.Jestem uzytkowniczka okolo 10 forow,moderuje okolo 5 w tym jedno duze forum i uwazam,ze takie wytyczne i punkt regulaminu,ze moderatorzy i administratorki maja zawsze racje zniecheci wiekszosc.
Taka cenzura,ograniczenia i ciagle zwracanie komus uwagi-"tak nie piszemy.uwazajcie na ortografie,piszcie polskie znaki" itp .. wydaje mi sie za duzym ograniczeniem..Nie po raz pierwszy widze takie forum-dokladnie drugi-i niestety na tamtym juz bardzo duzo osob odeszlo.
Zastanowcie sie dziewczyny czy to dobre rozwiazanie.. mnie osobiscie to zniecheca-dlatego prawie tu nie zagladam.
Nie moge sie tez stosowac do waszego podejscia do osoby moderatora,dlatego "zrzekam sie" tej funkcji.
Mam nadzieje,ze nie skasujecie mojego postu..

P.S.Przyszla mi do glowy jeszcze taka rzecz po przeczytaniu regulaminu-sprzedawanie chocby listka tabletek antykoncepcyjnych (lekow na recepte)na forum jest przestepstwem .. to tak nawiasem mowiac.

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 14 Marzec 2005, 20:49   

Agus - handel lekami jest nielegalny - no właśnie to mamy w regulaminie, więc nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ??? A że nie chcemy odpowiadać za to, że ktoś umieści post że chce sprzedać piguły a go nie zdążymy zmoderować i się ktoś przyczepi, to źle?????

I inna sprawa.
kochana, ja też uważam, że z przestrzeganiem ortografii to nie nalezy przesadzac, ale jakieś zasady trzeba mieć

Doceniam, że postanowiłaś opisać swoje zastrzeżenia i uwagi i poinformować o swojej rezygnacji :)
Naprawdę doceniam to. mogłaś po prostu przestać się pojawiać i nas olać :)
A post oczywiście zostanie, nie wiem dlaczego miałybyśmy go usuwać :?:
Bo to, że masz inne preferencje od nas oznacza tylko tyle że świat jest pełen różnorodnych ludzi :)
Powodzenia na innych forach :)

Aguś
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2005, 20:56   

Mimiru - myslalam,ze sie domyslicie o co mi chodzi z tymi tabletkami-otoz Renika napisala topik,w ktorym chce sprzedac Regulon-a jako administratorka nie powinna tego robic skoro piszecie w regulaminie o przestrzeganiu prawa..nieprawdaz??

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 14 Marzec 2005, 21:01   

Zgadzam się z Aguś, szczególnie jeśli chodzi o ortografię i polskie znaki. Sama jestem modem na innym forum, wcześniej byłam jeszcze gdzie indziej i ponieważ ortografia niektórych postów mnie wręcz denerwowała, edytowałam posty, poprawiając błędy i zaznaczając kolorem wniesione poprawki. Takie zasady przyjęliśmy my, moderatorzy ;) Na dole zedytowanego posta dodajemy dopisek: edit by ....(np. sknerek). Generalnie jednak uważam, że ortografia to indywidualna sprawa każdego z nas.
A na temat sprzedaży tabletek nic nie mówię, bo przecież pierwszą osobą, która zamieściła takie ogłoszenie była sama założycielka :D

Edit:
Nie zauwazylam ostatniego posta Agus ;) Widzisz, pomyslalysmy o tym samym ;)

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 14 Marzec 2005, 21:34   

U...niedobrze sie dzieje!

Po pierwsze każde forum ma swój regulamin!
Nikt nikogo nie wywali od razu bez przesady. Są ostrzeżenia, są pw...

Po drugie lepiej napisac zeby przestrzegac ortografi.. czy to tak wiele? Dziewczyny kazdy jest omylny, ale mozna zerknąć na posta i go zweryfikowac prawda?

Po trzecie o tabletkach dowiedziałam sie przez przypadek ze nie wolno handlowac wiec posta zmodyfikowałam tak aby wszyscy wiedzieli o co chodzi.

Vivien
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 15 Marzec 2005, 14:47   

Wybaczcie, niech jeszcze raz spojrze na regulamin:

Cytat:

7 Wygląd postów:
  1. językiem forum jest język polski. Ma on nie tylko określone brzmienie, ale także postać graficzną -ortografię, interpunkcję. Staraj się o nich pamiętać. Jeżeli masz poważne problemy z poprawną pisownią, przed wysłaniem posta przerzuć go przez Worda.
  2. staraj się w miarę możliwości pisać z polskimi znakami ("ś", "ć", "ó" itp)
  3. nie pisz postów składających się wyłącznie z wielkich liter lub z kombinacji małych i wielkich liter (chodzi o cOś TaKiEgO :] )
  4. unikaj literówek
  5. emotikonki i wszelkie ozdoby czcionek mają być miłym dodatkiem a nie głównym składnikiem postów. Staraj się unikać pstrokatych postów rodem z jarmarku.

Ja rozumiem, że polska język trudna, ale wyrazy "staraj się", "unikaj" nie oznaczają chyba bezwzględnych zakazów i twardych nakazów. Regulamin nie został wprowadzony wyłącznie ze względu na to, co się na forum działo, ale przede wszystkim pod kątem tego, co może się tu dziać w przyszłości.
Jeśli kiedyś przyjdzie tu ktoś, czyj każdy post będzie wyglądał "nmiej wcej wten sposub albo jszce gożej" i mimo próśb i upomnień będzie się tłumaczyć "dyzlegzją", nie racząc nawet sprawdzić posta w wordzie, co większość dyslektyków robi, to wybaczcie, ale zostanie wyrzucony.

Regulamin został stworzony na wypadek takich sytuacji, żeby ewentualne bany miały swoją "prawną" podstawę, Taki regulamin ma każde porządne forum, które dba o swój wizerunek i merytorykę wypowiedzi. Nie oznacza to wprowadzenia rządów terroru, ale określenie jasnych zasad. Zostało to zrobione w interesie użytkowników, bo większości internautów nie odpowiadają fora przepełnione spamem, pustosłowiem, wulgaryzmami, gdzie błąd na błędzie zakwita.

Nie wiem skąd to święte oburzenie, skoro nikt nie został z forum wyrzucony, do nikogo nie mamy żadnych pretensji, nikt nie został nawet upomniany.

Generalnie jestem rozczarowana postawą użytkowniczek. Kiedy forum powstało były zachwyty, oklaski i peany. I póki na forum panuje wolność absolutna, to wszystko jest pięknie, ale w momencie kiedy zostają wsprowadzone jakieś zasady zaczynają się pretensje i żale. Że nie wspomnę o tym, że nikt nawet nie pomyślał, żeby pomóc dziewczynom w opłacie za hosting. Nawet durne 10 zł byłoby pomocą, wystrarczyłoby zrezygnować z dwóch piw albo głupiej maseczki.

Szkoda, że nie zauważacie, że dziewczyny nie postawiły tego forum dla siebie, bo one doświadczenie mają i potrafią sobie poradzić z większością problemów. To forum zostało założone dla was i włożono w to dużo serca. To bardzo przykre, że znakomita większość ludzi potrafi tylko brać, nie dając nic od siebie.

A jeśli chodzi o moderowanie, to i tak pracy większości moderatorów na forum nie było widać.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Vivien 15 Marzec 2005, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 15 Marzec 2005, 15:09   

Chciałabym dodać od siebie, że Vivien zgłosiła się dobrowolnie do pokrycia części kosztów związanych z opłatą za hosting. To tak na zapas, żebyście wiedziały, że jej uwagi mają odzwierciedlenie w jej postawie.

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 15 Marzec 2005, 15:36   

Tak naprawde chyba jedynym problemem tego regulaminu jest jego hm, ogolny ton - jak przeczytalam to mnie az zmrozilo :) Ale po chwili przemyslenia widac doskonale, ze nikt nie zamierza wprowadzac na forum terroru, poza tym jak na razie nie ma powazniejszych problemow z zachowaniem uzytkownikow, ot, czasem ktos doda 'smieciowego' posta ;)

Po prostu tak jak napisala Vivien, dobrze, ze powstala taka postawa prawna dla ew. bana, a jak sie zachowywac na forach powinien wiedziec kazdy internauta, nawet jezeli regulaminu by nie bylo

People, what's with all the evil misery?

Vivien
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 15 Marzec 2005, 19:37   

W sprawach porządkowych: prosimy, żeby wszelkie prywatne rozmowy, umawianie się, informowanie o napisanych mailach itp były prowadzone za pomocą Prywatnych Wiadomości.

Ta uwaga została dodana do regulaminu forum (punkt III.6).

W kwestii zmian w regulaminie: nie przewidujemy ich, chociaż może się zdarzyć, że pojawi się jakiś problem, którego nie uwzględniłyśmy -jak choćby powyższy. Jeśli jakiekolwiek zmiany nastąpią, będą to sprawy kosmetyczne, łatające niedociągnięcia w regulaminie -żadnych rewolucji ni przewrotów ;)

Oczywiście o wszelkich zmianach będziecie dokładnie informowani w tym temacie.
Będę używać Google zanim zadam głupie pytanie...

Odpowiedz do tematu