chodzi o to ze gdyby byl przypadek kobiety ktora przyjmujac tabl zaszła w ciaze, a wczesniej piła alkohol a w ulotce nie było by to napisane to mogłaby pozwac koncern. A tak naprawde alkohol nie ma wplywu na wchlanianie sie hormonow, no chyba ze przesadzimy i doprowadzimy sie do stanu gdzie sie wymiotuje. Tabl daja 99,89 (chyba) skutecznosci przy prawidlowym przyjmowaniu i stosowaniu sie do instrukcji ale zawsze jakis odsetek ryzyka zostaje. Nasz mebolizm nie ejst zaprogramowany jak komputer i moga zaistniec jakeis odstepstwa czego wynikiem moze byc ciaza. Przeciez nie raz nie dwa słyszało sie o ciazach w czasie brania tabl.
czytałam na jakims innym forum ze firmy farmaceutyczne sie poprostu tak zabezpieczają. tak naprawde nie jest potwierdzone zeby alko wplywal na skutecznosc. Chyba ze wypije sie za duzo i ...
Ale w ulotkach od tabletek nie ma nic o alkoholu (przynajmniej ja się nie spotkałam), więc tutaj teoria o zabezpieczaniu się firm farmaceutycznych raczej odpada, bo gdyby tak było to by to zaznaczali w ulotce.
ktoś zapytał wiec odpowiedziałam tak jak mnie sie wydaje. Nie raz slyszałam o absurdalych skutkach ubocznych wymienionych w ulotkach. Na zajeciach z farmakologi tak nam to wlasnie tłumaczyli.
Pomogła: 2 razy Wiek: 23 Dołączyła: 17 Sie 2007 Posty: 1935 Skąd: Łódź
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 18:21
Cytat:
Niestety alkohol obniża skuteczność większości dostępnych na rynku tabletek antykoncepcyjnych. Przyspiesza ich metabolizm, a stąd zawarte w nich hormony działają krócej i słabiej. Dlatego też nie powinno się spożywać napoi alkoholowych w czasie zażywania tabletek, a już na pewno popijać tabletek alkoholem!
Jeśli jednak sytuacja taka będzie miała miejsce, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze – dokładnie obliczyć dzień cyklu miesiączkowego (okres płodny przypada na czas pomiędzy 10 a 18 dniem cyklu przy cyklach 28-dniowych). Po drugie – w przypadku kontaktu seksualnego zastosować dodatkowe zabezpieczenie – prezerwatywę. Po trzecie – unikać takich sytuacji.
To znalazłam na onecie... i to napisała jakaś profesor
_________________ Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum