Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mercilon
Autor Wiadomość
pyza 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 17 Październik 2008, 10:17   

ulenka napisał/a:
no i żeby jeszcze apteka Emilci była w Wwie ;)
ula, wysyłałybyśmy zbiorowo recepty do Emilci i by nam w paczkach hurtem ten NR przysyłała ;)

Ines 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 17 Październik 2008, 18:43   

pewnie :) ale wiecie co,mi się jeszcze nie zdarzyła recepta na NR,
u nas bardzo dużo idzie yasmin/yasminelle,harmonet,cilest

rosel 
Moderator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 20 Październik 2008, 13:42   

Ja biorę Mercilon już jakieś 2 lata bez przerwy. I w sumie nie narzekałam nigdy, ale zdarzają mi się czasem (np. teraz) plamienia które zaczynają się ok 18 tabletki i zamieniają się w okres :ysz:
Ja płacę 21 zł za opakowanie :)

Ines 
Główny Moderator

Wysłany: 21 Październik 2008, 10:42   

rosel,może mają dla Ciebie za małą dawkę,ja miałam tak po yasmin,że ok 15 tabletki miałam kilka dni plamień i tuż przed końcem znowu czysto
mam nadzieję że teraz będzie ok i poprawi się cera bo po yasmin to tragedia była

Ines 
Główny Moderator

Wysłany: 8 Listopad 2008, 13:41   

eh już mi sciągneli tą promocję :kwasny: będę płacic 23 za op.
ale ogólnie poprawiła się cera po zmianie z yasmin i nie ma plamien pod koniec opakowania

Bogumila87 
Pierwszy Raz
Bogumila87

Wysłany: 4 Styczeń 2009, 23:59   

Emilcia napisał/a:
no i gin zmieniła mi na te tabletki :roll: chyba rzadko się je stosuje,no ale zobaczymy 8)

hejka!
zauwazylam taka przypadlosc u niektorych ginekologow,ze niekoniecznie zapisuja dziewczynie to co dla nich najlepsze ale to co w danym momencie jest na topie. Spotkalam sie z takim przypadkiem wiele razy a pozniej to juz z czystej przyjemnosci zadawalam niewygodne pytania gin. mam mame farmaceutke ktora mnie pozadnie wyszkolila hehe :) pytajac lekarza czemu mi przepisuje taki lek a nie inny reakcje byly rozne- jedni sie wkurzali,ze podwazam ich slowo, inni nie bardzo mogli mi to wytlumaczyc. jeden gin. sam stwierdzial,ze pewne leki sa bardziej "zasłyszane" wiec nie musi sie az tak dwoic i troic przy doborze tabletek. Wiem ze nie o tym te forum ale ogolnie chcialam przestrzec,ze lek mniej popularny jest lekiem zlym. czasem mysle,ze gin. wola przepsac drozszy lek hehe

a propo mercilony-bralam go w wieku 13-14 lat do uregulowania miesiaczki i jako mloda kobieta i mlody organizm czulam sie dobrze.wiadomo-przyjmowalam go inaczej niz jako anty. Moje pirsze tabletki anty w wieku 19l to byl marvelon-czyli brat :) jestem baaaaaardzo zadowolona!!!

a propo cen- teraz gdy mieszkam w anglii uwazam kazda cene za zastraszajaco wysoka :/ Wszedzie trabia o tym,ze mlodziez powinna sie zabespieczac, robic to z glowa.... a jak taka 116-17-18 uczaca sie, niepracujaca,zyjaca z kieszonkowego ma sobie pozwolic na kupno tabletek :mad: w angli tabletki sa za darmo. przychodzisz odbywasz rozmowe z gin. i dostajesz op. 3x21... tak samo z innymmi srodkami. i to rozumiem :) Co nie oznacza,ze poziom wiedzy ang. gin jest lepszy ;p chyba nawet bardziej ida "za sloganem"

A pro po marvelonu- po prawie 1,5 rocznym stosowaniu gin w ang. stwierdzil,ze mam za wysokie cisnienie i nie moze mi dac marvelonu. wydal mi cerazette.... ale z sentymentu nie chcialam przezucac sie na inne.. poszperalam w necie popytalam mamy...i wiem,ze ich nie chce! jesli ktos je berze moge wyslac za darmo opakowanie 3x21. nie sa otwarte maja 2 tyg sa zapakowane i maja pieczatke lekarska i kliniki skad bralam na pudelku. ja wole jednak skonsultowac sie z moim polskim gin. jak bede teraz w kraju i poprosze o przepisanie mercilonu skoro marvelon podnosi mi cisnienie ;)
sory,ze tak duuuuzo ;)

ulenka 
Moderator
~insatiable

Wysłany: 5 Styczeń 2009, 00:06   

pewnie chodzi o to, że estrogen zawarty we wszystkich tabl dwuskładnikowych moze powodowac podwyzszenie cisnienia, wiec jesli rzeczywiscie masz podwyzszone to innych niz cerazette nie dostaniesz.

w wieku 13-14 dopiero dostaje sie miesiaczki a uregulowanie cyklu moze trwac kilka lat i to jest normalne, dlatego nie powinno sie dziewczynkom w tym wieku przepisywac hormonow! czy po odstawieniu tabletek mialas juz regularne miesiaczki??

piszesz
Cytat:
chcialam przestrzec,ze lek mniej popularny jest lekiem zlym
-> chyba wlasnie NIE MUSI byc zlym lekiem, to mialas na mysli?

[ Dodano: 5 Styczeń 2009, 00:08 ]
a poza tym, ginekolog przepisujac tabletki tak naprawde zgaduje, bo nie wiadomo z gory, jak pacjentka na nie zareaguje.

Bogumila87 
Pierwszy Raz
Bogumila87

Wysłany: 5 Styczeń 2009, 00:26   

błąd się wkradł- mialo być NIE musi :)

ja zaczełam mesiaczkowac jak mialm 9-10l i jak Bylam w klinice pod warszawa lekarz stwierdzil,ze po takim czasie mimo mlodego wieku powinien byc regularny-stad mercilon... :)

nie pamietam cy sie uregulowam podczas brania to bylo z 7 lat temy ;) ale wiem,ze po ich odstawieniu byla tragedia-tzn. po jakim pol roku moze.... mialm okres przez 7 dni a przerwa potrafila trwac od 14 do 53 dni :/ wiec masz racje-hormony w tak mlodym wieku nie sluza.
dopiero po okresie dojrzewania i po pierwszym op. marvelonu moja mieisaczka jest ok-3 dni i po sprawie :)

ale niestety-kazdy organizm jest inny wiec nasze porady i tak moga byc niepomocne :)

ale zawsze cos ciekawego sie poczyta :)

ulenka 
Moderator
~insatiable

Wysłany: 5 Styczeń 2009, 22:58   

wiesz, tylko okres przy tabletkach to nie jest okres. to że masz regularne krwawienia to wynik sztucznej chemii. jesli przyjmujesz hormony, to to jest tylko przykrywka, po ich odstawieniu bedziesz miala dokladnie ten sam problem. Twoj organizm nie mial szans sam popracowac nad plodnoscia..

grazka2211 
Pierwszy Raz
grazka2211

Wysłany: 12 Styczeń 2009, 04:21   

witam ja zaczęłam brać mercilon tylko dlatego że w Irlandii nie mogłam dostać Novynette ale skład obu pigułek jest identyczny i tutaj nic nie płace.Chociaż nie wiem jak to jest ogólnie przyjęte bo ja je biorę na Medical Cart. :)

Odpowiedz do tematu