Ja biorę Mercilon już jakieś 2 lata bez przerwy. I w sumie nie narzekałam nigdy, ale zdarzają mi się czasem (np. teraz) plamienia które zaczynają się ok 18 tabletki i zamieniają się w okres
Ja płacę 21 zł za opakowanie
_________________ Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego.
— Lew Tołstoj
Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 10716
Wysłany: 21 Październik 2008, 10:42
rosel,może mają dla Ciebie za małą dawkę,ja miałam tak po yasmin,że ok 15 tabletki miałam kilka dni plamień i tuż przed końcem znowu czysto
mam nadzieję że teraz będzie ok i poprawi się cera bo po yasmin to tragedia była
no i gin zmieniła mi na te tabletki chyba rzadko się je stosuje,no ale zobaczymy
hejka!
zauwazylam taka przypadlosc u niektorych ginekologow,ze niekoniecznie zapisuja dziewczynie to co dla nich najlepsze ale to co w danym momencie jest na topie. Spotkalam sie z takim przypadkiem wiele razy a pozniej to juz z czystej przyjemnosci zadawalam niewygodne pytania gin. mam mame farmaceutke ktora mnie pozadnie wyszkolila hehe pytajac lekarza czemu mi przepisuje taki lek a nie inny reakcje byly rozne- jedni sie wkurzali,ze podwazam ich slowo, inni nie bardzo mogli mi to wytlumaczyc. jeden gin. sam stwierdzial,ze pewne leki sa bardziej "zasłyszane" wiec nie musi sie az tak dwoic i troic przy doborze tabletek. Wiem ze nie o tym te forum ale ogolnie chcialam przestrzec,ze lek mniej popularny jest lekiem zlym. czasem mysle,ze gin. wola przepsac drozszy lek hehe
a propo mercilony-bralam go w wieku 13-14 lat do uregulowania miesiaczki i jako mloda kobieta i mlody organizm czulam sie dobrze.wiadomo-przyjmowalam go inaczej niz jako anty. Moje pirsze tabletki anty w wieku 19l to byl marvelon-czyli brat jestem baaaaaardzo zadowolona!!!
a propo cen- teraz gdy mieszkam w anglii uwazam kazda cene za zastraszajaco wysoka :/ Wszedzie trabia o tym,ze mlodziez powinna sie zabespieczac, robic to z glowa.... a jak taka 116-17-18 uczaca sie, niepracujaca,zyjaca z kieszonkowego ma sobie pozwolic na kupno tabletek w angli tabletki sa za darmo. przychodzisz odbywasz rozmowe z gin. i dostajesz op. 3x21... tak samo z innymmi srodkami. i to rozumiem Co nie oznacza,ze poziom wiedzy ang. gin jest lepszy ;p chyba nawet bardziej ida "za sloganem"
A pro po marvelonu- po prawie 1,5 rocznym stosowaniu gin w ang. stwierdzil,ze mam za wysokie cisnienie i nie moze mi dac marvelonu. wydal mi cerazette.... ale z sentymentu nie chcialam przezucac sie na inne.. poszperalam w necie popytalam mamy...i wiem,ze ich nie chce! jesli ktos je berze moge wyslac za darmo opakowanie 3x21. nie sa otwarte maja 2 tyg sa zapakowane i maja pieczatke lekarska i kliniki skad bralam na pudelku. ja wole jednak skonsultowac sie z moim polskim gin. jak bede teraz w kraju i poprosze o przepisanie mercilonu skoro marvelon podnosi mi cisnienie
sory,ze tak duuuuzo
Pomogła: 5 razy Wiek: 24 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 13112 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 5 Styczeń 2009, 00:06
pewnie chodzi o to, że estrogen zawarty we wszystkich tabl dwuskładnikowych moze powodowac podwyzszenie cisnienia, wiec jesli rzeczywiscie masz podwyzszone to innych niz cerazette nie dostaniesz.
w wieku 13-14 dopiero dostaje sie miesiaczki a uregulowanie cyklu moze trwac kilka lat i to jest normalne, dlatego nie powinno sie dziewczynkom w tym wieku przepisywac hormonow! czy po odstawieniu tabletek mialas juz regularne miesiaczki??
piszesz
Cytat:
chcialam przestrzec,ze lek mniej popularny jest lekiem zlym
-> chyba wlasnie NIE MUSI byc zlym lekiem, to mialas na mysli?
[ Dodano: 5 Styczeń 2009, 00:08 ]
a poza tym, ginekolog przepisujac tabletki tak naprawde zgaduje, bo nie wiadomo z gory, jak pacjentka na nie zareaguje.
ja zaczełam mesiaczkowac jak mialm 9-10l i jak Bylam w klinice pod warszawa lekarz stwierdzil,ze po takim czasie mimo mlodego wieku powinien byc regularny-stad mercilon...
nie pamietam cy sie uregulowam podczas brania to bylo z 7 lat temy ale wiem,ze po ich odstawieniu byla tragedia-tzn. po jakim pol roku moze.... mialm okres przez 7 dni a przerwa potrafila trwac od 14 do 53 dni :/ wiec masz racje-hormony w tak mlodym wieku nie sluza.
dopiero po okresie dojrzewania i po pierwszym op. marvelonu moja mieisaczka jest ok-3 dni i po sprawie
ale niestety-kazdy organizm jest inny wiec nasze porady i tak moga byc niepomocne
Pomogła: 5 razy Wiek: 24 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 13112 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 5 Styczeń 2009, 22:58
wiesz, tylko okres przy tabletkach to nie jest okres. to że masz regularne krwawienia to wynik sztucznej chemii. jesli przyjmujesz hormony, to to jest tylko przykrywka, po ich odstawieniu bedziesz miala dokladnie ten sam problem. Twoj organizm nie mial szans sam popracowac nad plodnoscia..
witam ja zaczęłam brać mercilon tylko dlatego że w Irlandii nie mogłam dostać Novynette ale skład obu pigułek jest identyczny i tutaj nic nie płace.Chociaż nie wiem jak to jest ogólnie przyjęte bo ja je biorę na Medical Cart.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum