Otóż wiele dziewczyn nie wie, że ma źle dobraną pigułkę. Męczą się z migrenami, plamieniami czy nawet ciągłym bólem piersi. Niepotrzebnie! Wszystkie symptomy wymienione przeze mnie to tzw. objawy niepożądane sugerujące o złym dobraniu tabletek anty (lub plastrów czy zastrzyków). Warto więc poobserwować swój organizm i przeanalizować co się w nim takiego dzieje podczas tych 21 dni z pigułką.
Macie jakieś pytania, przemyślenia - zapraszam do dyskusji
<renika>
Dokładnie!
Ja miałam przede wszystkim bóle głowy i to najbardziej martwiło lekarza...
Do tych objawów dołączyłabym jeszcze, zmiana apetytu, czy nastrojów, zaburzenia snu, plamienia międzymiesiączkowe...
Kazdy objaw ktory nie wystąpił zanim zaczęlismy brac pigułki można przypisac pigułkom.... Nalezy też pamietac ze organizm potrzebuje 2-3 cykle na przyzwyczajenie sie
<Mimiru>
ja dodam jeszcze ból łydek po nocy i zmęczenie nóg.
To nie musi być zakrzepica (ale niestety może, więc radzę jak najszybciej konsultować)
Poszłam z takimi dolegliwościami do gina (a byłam w trakcie lekczenia jajnika i miała i tak przepisać dalej antybiotyki). Myślałam, że będę musiała zrezygnować z pigułek, ale usłyszałam - "Prosze brać magnez z potasem i obserwować - jak się pogorszy prosze przyjść" Zapytała sie jeszcze jakie pigułki biorę i dodał, że na słabsze to już się zminić nie da i jak się dowiedziała że kiedyś już mi ten logest pasował to stwierdziła, że to od wypłukiwania magnezu i potasu antybiotykiem!
*Czyli może to być od za silnych pigułek!*
No i zaczęłam obserwować i brać Magnokal (polecam, jak zaczną się skurcze - to 1wszy sygnał niedoboru)
Mnie Magnokal wyciągnął (tylko przy antybiotykach bierzcie co najmniej 2h po wzięciu antybiotyku, bo inaczej się i tak nie wchłonie)
Renika pordź mi proszę:
dzisiaj znowu mam plamienia (no wiesz, tak jak miałam przy cileście). Niby normalka, ale ja biorę już 2gie opakowanie logestu, przy pierwszym było zero problemów. czy takie plamienie to może być od zapalenia jajnika? Może mi wróciło? Nie wiem co myśleć, idę do mojej lekarki w poniedziałek, ale do tej pory chyba zwariuję...
Już mam serdecznie dość tych problemów!
Wiesz jaka jest zasada... do trzeciego opakowania mogą wystąpić skutki uboczne... ja przy cilescie miałam pod koniec trzeciego opakowania max skutków ubocznych...
Być może to od jajników...ale sama nie wiem
Zwaliłabym to na to że to dopiero drugie opakowanie...
Witam Wszystkich!
mam pytanie,
przez rok brałam diane 35 , teraz biore harmonet pierwsze opakowanie 10 tabletka. mam plamienie chcialabym zapytac czy jestem zabezpieczona przed ciążą???
dziekuje za odpowiedzi
Objawy niepożądane nie świadczą o obniżeniu skuteczności.
Jeśli bierzesz pigułki zgodnie z instrukcją, nie miałaś wymiotów, biegunek (do 4h po przyjęciu pigułki) czy nie zażywałaś leków które wchodzą w interakcję z pigułkami to jak najbardziej jesteś zabezpieczona
Jesli to jedno z 3 pierwszych opakowan to moze sie tak dziac. Jednak jesli krwawienie pojawia sie wczesniej przy kolejnych opakowaniach znaczy to, ze pigulki sa zle dobrane (za slabe, ale mimo to dzialaja antykoncepcyjnie). W takim wypadku zaleca sie zmiane pigulek na takie z zwieksza iloscia ethinylestradiolu lub z innym progestagenem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum