postanowiłam że chyba pora wkroczyć w świat tabletek
przepraszam jeśli temat już podobny jest ale jakoś się nie doczytałam
otóż w internecie wyczytałam że tabletki antykoncepcyjne to tabletki poronne może moje pytania będą głupie ale ja nic a nic na temat tabletek nie wiem i czym więcej czytam to tym mniej wiem
mam pytania:
-na jakiej zasadzie one działają
-jaki jest schemat przyjmowania tabletek
-jakie są najczęstsze skutki uboczne
-jakieś ważne uwagi przy ich stosowaniu
Ostatnio zmieniony przez Emilcia 28 Czerwiec 2005, 15:20, w całości zmieniany 2 razy
Na www.o2.pl mamy 1gb na ulotki i tego typu sprawy
login: ulotki_anty
hasło: kalendarz
Emilciu napisalabym Ci teraz obszernie ale nie mam czasu (egzamin z literatury mnie czeka).
Zobacz sobie na ulotki zamieszczone w tej skrzynce.
Jak po lekturze bedziesz miala pytania to odpowiemy (tzn ja odpowiem, bo byc moze ktos, kto bedzie mial wiecej czasu odpowie Ci teraz).
Dzialaja tak - hamuja owulacje, zageszczaja sluz chyba szyjkowy (jak cos to krzyczcie! ) tak, ze plemniki maja utrudnione poruszanie sie, a poza tym zmieniaja wysciolke macicy w ten sposob, ze ewentualnie zaplodnione jajeczko nie moze sie zagniezdzic.
( I chyba tego czepiaja sie ludzie mowiac, ze to tabletki poronne - po pierwsze, owulacja jest praktycznie niemozliwa przy prawidlowym braniu tabletek, po drugie ciaza zaczyna sie od zagniezdzenia zaplodnionej komorki jajowej, wiec nie ma mowy o poronieniu bez implantacji. )
Schemat przyjmowania - pierwsza tabletka pierwszego dnia miesiaczki, potem przez 21 dni o tej samej porze, 7 dni przerwy na krwawienie z odstawienia, i w osmym dniu kolejne opakowanie. Czyli 21+7
Najczestsze skutki uboczne: zatrzymanie wody w organizmie, czyli spuchniete piersi, plamienie, bol glowy, nudnosci.
Wazne uwagi to takie, ze nie powinnas palic, bo to zwieksza ryzyko zakrzepicy, i jak tylko zauwazysz u siebie jakis objaw tej choroby, to powinnas tabletki odstawic i skontaktowac sie z lekarzem.
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6369 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 17:02
całe szczęście że nie palę
a jak jest z braniem tabletek a wpływem słońca i alkoholu<-(niewielkich ilości)?
jakie badania powinien zlecić ginekolog przed dobraniem odpowiednich tabletek?
i czy nie ma jakiś skutków ubocznych bardziej pod względem późniejszym zajściem w ciążę lub chorobami kobiecymi?
No coz, tabletki zmieniaja wrazliwosc na slonce, wiec moga sie pojawic przebarwienia albo nawet ostuda... Z tym, ze ja nigdy nie spotkalam sie z takim przypadkiem, wiec to pewnie b. rzadkie - zreszta tak czy kwak trzeba uwazac ze sloncem. Troche rozsadku i nic sie nie stanie
Alkohol w malych ilosciach ma zero wplywu na tabletki, a w duzych, to jak zwymiotujesz tabletke (czyli przed uplywem 3-4 godzin od jej polkniecia).
Choroby kobiece - chyba niektore kobitki robia sie bardziej podatne na grzybice, natomiast na plodnosc w pozniejszym zyciu nie maja zadnego wplywu.
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 17:11
Ja po słoneczku żadnych problemów nie miałam, a cały Bozy dzien siedziałam na dworze. Co sie tyczy grzybicy, nie wiem czy to wpływ tabletek czy tego ze po prostu mialam dobre leki na to, ale od jakiegos czasu grzybek mnie nie męczy. Słyszalam, ze w niektorych przypadkach tabletki nieznacznie pomagaja w grzybicy, choc nie wiem na ile to jest prawda.
_________________ Останусь теплом на губах,
Останусь пламенем в глазах,
Я для тебя останусь - светом
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6369 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 17:14
dziękuję dobra imbirkowa kobietko już coś mi świta
obawiam się że żadnego badania mi nie zlecą tylko tak na oko ogólnie to jestem zdrowa z tym że mam nadżerkę(ale to chyba nie ma wpływu na tabletki) oraz mam bardzo niskie ciśnienie,miesiączki mam bardzo regularne i do zniesienia
Mi pani przepisala tabletki na oko, kazala tylko isc na USG piersi, bo mam mastopatie i raka piersi w rodzinie (u babci od strony ojca, powyzej 80 kobita byla.. ale spx). I tez mam bardzo niskie cisnienie Jak kobitka jest zdrowa, wesola, ma regularne miesiaczki to zazwyczaj nie robia badan, ew. kieruja sie fenotypem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum