Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
WYMIOTY, BIEGUNKA, ZAPOMNIANA TABLETA - co zrobić... Cz II
Autor Wiadomość
zalatana 
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 26 Sierpień 2008, 21:48   

wystarczy zabezpieczenie dodatkowe w czasie przerwy i od nowego opakowania już będzie wszystko ok. a jak bardzo się martwisz, to po prostu skróć tą przerwę (bo pewnie już ją zrobiłaś) i zacznij nowe opakowanie np. w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia. ale moim zdaniem wystarczy zabezpieczenie przez 7 dni dodatkowe. łączenie opakowań lub robienie wcześniejszej przerwy powoduje to, że nie trzeba się zabezpieczać dodatkowo. a jak chce się tą przerwę zrobić, to wydaje mi się, że spoko 7 dni zabezpieczenia dodatkowego starczy.

poza tym napisz, co się stało, że uważasz, że się nie wchłonęła, bo może po prostu panikujesz?

Magduś 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 26 Sierpień 2008, 21:59   

zalatana napisał/a:
wystarczy zabezpieczenie dodatkowe w czasie przerwy i od nowego opakowania już będzie wszystko ok.

Zalatana, nie masz racji... Aby doszło do zatrzymania owulacji potrzebne jest 7 tabletek. Czyli nie wystarczy dodatkowe zabezpieczenie tylko w czasie przerwy, ale również przez 7 kolejnych tabletek nast. opakowania! Skrócenie przerwy spowoduje tylko to, że krócej będzie używać dodatkowego zabezpieczenia.

W 100% zgadzam się z tym, co napisała Mała mi wcześniej.

Btw. stosowanie tabletek jest chyba po to, żeby nie trzeba było się zabezpieczać w inny sposób :ysz: , więc dla mnie najlepsza jest opcja z wcześniejszym lub w ogóle nierobieniem przerwy.

zalatana 
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 26 Sierpień 2008, 22:08   

ale dziewczyna już pewnie ją zrobiła albo zależy jej na tym, żeby ją zrobić.
a co do owulacji, to nie dam głowy bo sama tabletek nie biorę, ale zawsze np. przy antybiotyku obniżającym dzialanie tabletek branym w czasie ostatniego tygodnia lekarz mówił, ze jak się chce robić przerwę, to wystarczy zabezpieczenie w jej czasie i nie potrzebne dodatkowe przez 7 pierwszych dni kolejnego opakowania, tak więc myślałam ze tutaj tez tak jest. ale mogę się mylić, lekarze również często się mylą, więc przepraszam i dzięki za poprawienie :]

Kajka 
Pierwszy Raz

Wysłany: 31 Sierpień 2008, 15:38   

Hej dziewczyny, mam pewien problem i chciałabym się kogoś poradzić. Być może ktoś miał już podobny kłopot, zaczęłam czytać cały ten temat, ale nie dam rady przebrnąć przez te 70 stron...
Otóż biorę tabletki Mercilon, przedwczoraj zażyłam pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania kilka minut po godzinie 18, niestety o 22.10 wymiotowałam. Minęły dokładnie 4 godziny więc nie wiem jak to jest teraz z tym zabezpieczeniem i czy tabletka zdążyła się wchłonąć. Nie mogłam wziąć kolejnej tabletki w przeciągu 12 godzin ponieważ nie miałam przy sobie pigułek. Jestem straszną panikarą i bardzo się denerwuję, jakbyście mogły się na ten temat wypowiedzieć byłabym wdzięczna :(

sisy 
Zadomowiony użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 31 Sierpień 2008, 15:49   

postępuj tak jak w przypadku pominięcia tabletki z pierwszego tygodnia. zabezpieczaj się przez kolejne 7 dni. jeśli jesteś straszna panikara to zabezpieczaj się do końca opakowania.

.nothing more. and nothing less.

Midian 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 31 Sierpień 2008, 20:07   

Mi tam się wydaje, że po 4 godzinach to zdążyła się już dawno wchłonąć, przecież nie leżała w żołądku całe 4 godziny a to treścią żołądka wymiotujesz. Jak jesteś panikara to się zabezpieczaj przez najbliższe 7 dni albo daj se 7 dni abstynencji a potem to nie sądzę żeby trzeba było.

Kajka 
Pierwszy Raz

Wysłany: 31 Sierpień 2008, 20:30   

OK, dziękuję za odpowiedzi :)

Magduś 
Gaduła

Wysłany: 18 Październik 2008, 19:33   

Zapomniałam wczoraj pigułki nr 2. :/ Wzięłam dzisiaj 2 tabletki, tą zapomnianą po 24h. Seksik był wczoraj... Nie wiem czy mam biegać jutro po Postinor (niedziela :/), czy posłuchać Kikker, która pisała, że 1 tabletka to nie problem, nieważne w jakim tygodniu... A może wziąć jeszcze jedną tabletkę, żeby podziałała trochę jak Postinor, no już sama nie wiem co mam robić, pomóżcie dziewczyny...

ulenka 
Oficjalny "Psycho Somek"
~insatiable

Wysłany: 18 Październik 2008, 20:49   

hm nie wiem, chyba wg "polskich" zasad 1. tydzien chyba jest najbardziej ryzykowny?
a z drugiej str ufalabym "zachodnim" zasadom.
hmm.
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there

migottka 
Oficjalny "Psycho Somek"
PoLtErGeIsT

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 18 Październik 2008, 21:57   

jesli to nie jest twoje pierwsze opakowanie tabletek to bym sie nie martwila. 24 godz to znosny odstep . mysle ze nie masz sie co martwic 1 tabl

live for the moments that take your breath away..

Odpowiedz do tematu