Wysłany: 3 Listopad 2006, 22:45 Z microgynonu21 na Cilest
Czesc wlasnie dzisiaj moj lekarz przepisal mi nowe tabletki bo microgynon 21 zazywalam prawie juz 2 lata i powiedzial ze to juz sa przestazale tabletki i trzeba zmienic. Czytalam troszke na forum o Cilest i boje sie teraz strasznie czy nie bede miala tych wszystkich skutkow ubocznych ,z czego na microgynonie nic takiego nie mialam .Moze ktoras z was miala pdobne przejscie ? A wlasnie ktorej generacji sa tabletki Cilest i czy faktycznie sa lepsze i zdrowsze od microgynon21 pozdrawiam
Generalnie jest tak, że jeśli jakieś tabletki Ci pasują, nie masz skutków ubocznych i nie masz przeciwskazań, to nie powinno chyba się zmieniać. Bo tak naprawdę z pigułkami to taka ruletka - jednej pasują, a innej mogą nie pasować, bo każdy organizm może reagować inaczej. Więc radziłabym nie sugerować się tym, co piszą inne kobiety (oczywiście informacja jest potrzebna, ale bez przesady) i jeśli lekarz Ci przepisał inne (w tym wypadku cilest) a Ty się zgodziłaś na zmianę, to spróbuj. Jak się zacznie coś dziać, co Cię zaniepokoi, to zawsze możesz wrócić do poprzednich, przy których czułaś się dobrze.
Co do "przestarzałości" to rzeczywiście micro należy do drugiej generacji tabletek, a Cilest do trzeciej, jednak wiele kobiet stosuje tabletki drugiej generacji i jest wszystko ok więc opinia ta jest trochę chyba przesadzona. Ale lekarze kierują się różnymi przesłankami (nie zawsze zresztą uczciwymi...).
No i ostatnia uwaga co do zmiany: Cilest ma więcej estrogenów, więc spokojnie po skończeniu ostatniego opakowania micro robisz 7 dni przerwy i bierzesz pierwszą pigułkę Cilestu.
Wysłany: 5 Listopad 2006, 23:23 zmiana na MERCILON
Dziweczyny zmieniłam ponad miesiąc temu Yasmine na Mercilon. Narazie czuję się dobrze, zero bólu przedmiesiączkowego, powróciła wilgotność i zaobserwowałam duży skok libida. Może któraś z was też dokonała takiej zmiany i może coś napisac...
Nie wiem czy w dobrym temacie,ale nie wiem gzie mam pytać. Nie jestem w stanie przyjąć pierwszej tabletki pierwszego dnia okresu (dzisiaj)bo jutro dopiero będe miała recepty.Czy muszę czekać do następnego okresu czy jest jeszcze jakiś wariant rozpoczęcia zażywania tabletek?
W niektórych ulotkach pisze, że pierwszą pigułkę mozna też wziąć piątego dnia cyklu, ale musisz się dodatkowo zabezpieczać przez co najmniej tydzień.
zaraz jeszcze sprawdzę, co moja pisze (btw: co bierzesz?).
Edit:
No więc, wm ojej nic nie pisze (yasmin), ale znalazłam ulotkę Regulonu i tam pisze:
"Pierwszą tabletkę należy przyjąć pierwszego dnia cyklu lub, jeśli miesiączka już się rozpoczęła, piątego dnia cyklu, bez względu na to, czy krwawienie ustąpiło, czy nie. (Dzień wystąpienia krwawienia miesiączkowego jest pierwszym dniem cyklu.)
Jeśli tabletka została przyjęta piątego dnia, należy zastosować dodatkowe, inne niż naturalne metody antykoncepcji. "
A na ForumGinekologicznym pisze dodatkowo:
"W sporadycznych przypadkach pierwsze opakowanie można rozpocząć również od 2 do 5 dnia miesiączki, ale równocześnie należy stosować dodatkowe środki zabezpieczające w ciągu pierwszych 7 dni stosowania leku."
Niektórzy zabezpieczają się dłużej niż tydzień, dla pewności. Możesz też zawsze poczekać do następnego okresu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum