a ja mam taki jeden. Przeczytalam go jako mała dziewczynka i zapamiętałam na zawsze. Bo mimo iż rymy są "częstochowskie" to przesłanie wg. mnie głębokie.
"Życie to nie taśma magnetofonowa, którą można nagrać i puścić od nowa"
Pomogła: 1 raz Wiek: 22 Dołączyła: 12 Kwi 2006 Posty: 2383 Skąd: miasto moje
Wysłany: 5 Czerwiec 2006, 08:22
"Nigdy nie pragniemy z pasją czegoś, za czym przemawia tylko argument."
La Rochefouclaud
"(...) kult kobiety z jej niedocieczoną tajemnicą, której rąbka może ona kiedyś jednak uchylić przez jakąś nieuświadomioną, trudną do wyobrażenia sobie bliskość."Jeremi Przybora "Przymknięte oko opaczności"
"Kocham tę chwilę, gdy młode, głodne ciało zaczyna sycić się słodyczą odprężenia, ukojenia, przeżycia, a podłużne, nieco skośne, czarne oczy wśród pąsu policzków i bieli czoła błyszczą miękkim, radośnie znużonym spojrzeniem."
Leopold Tyrmand "Rok 1954"
gdy to przeczytałam... hmm... jak pięknie można pisać o bliskości dwojga ludzi, prawda?
Zofia Nałkowska "Ddzienniki 1939-1944":
"Jestem zbyt pełna wiedzy o człowieku, by żądać doskonałości czy konsekwencji"
"W młodości, gdy od nas zaczyna się świat, gdy my tylko wiemy, jaki powinien być - można przeżywać rzeczy nawet najgorsze. Ale w starości nic nie ma prócz skonstatowania, cierpienia, przyjęcia do wiadomości"
"Jaka szkoda, że nie mam teraz telefonu, który by jemu ułatwił inicjatywę."
"Nic mnie nie bawi, gdy tylko mnie samej dotyczy."
"jestem istotnie stara, ale cieszę się, że odbywa się to już bez świadka, że nie jestem zobowiązana do młodości."
a to już nie jej:
"zdaje się, że gdzieś na drodze do dorosłości, gubimy naszego anioła stróża."
_________________ byle się tylko znależć w pozaziemskiej sferze..w snach dotykać gwiazd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum