Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytaty, myśli, przysłowia :)
Autor Wiadomość
spaghetti 
Moderator

Wysłany: 24 Lipiec 2005, 15:57   Cytaty, myśli, przysłowia :)

Może któraś z Was ma jakieś fajne cytaty? Ja zawsze, kiedy czytam książkę i napotkam jakąś fajną myśl, wypisuję ją sobie do "specjalnego" zeszytu ;)

"Jest tak wiele miłości, tak różnych, tak pomieszanych z nienawiścią, niechęcią, obowiązkiem, pogardą, że samo słowo <miłość> niewiele dziś znaczy..."

"Jek rat, jek jalha, jek dji, jek porth, jek boht."
"Jedna krew, jedne oczy, jedna dusza, wspólny brzuch, wspólne szczęście"

stare cygańskie przysłowie

"Śmierć to koniec życia, lecz nie koniec związku dwojga ludzi, który trwa nadal w ocalałym umyśle i zmierza do rozwiązania, które być może nie istnieje."
Robert Anderson "Oliver's Story"

"Kto kocha, nie potrzebuje nigdy przepraszać"
Robert Anderson "Love Story"

"Bo użyteczne nigdy nie jest samo,
bo piękne wchodzi nie pytane bramą."

Maria Józefacka "Kto sieje wiatr"

"Nasz cel zostanie osiągnięty, gdy na naszym zatłoczonym globie zmieciemy z powierzchni ziemi wszystkich naszych rywali. Wtedy to, kiedy pozbędziemy się ostatniego już żywego organizmu, staniemy się panami stworzenia. Spojrzymy wokoło i nie zobaczymy nic oprócz siebie samych.
Będziemy wreszcie sami."

Norman Myers

"Być wolnym - to nie musieć kłamać"
Albert Camus "Dżuma"

"Mężczyźni! Jakiś niższy gatunek ludzki, rodzaj zwierząt, które należy opanowywać, ujarzmiać, tresować, które trzeba umieć trzymać."
Zofia Nałkowska "Granica"
Ostatnio zmieniony przez spaghetti 25 Lipiec 2005, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  

Vidi
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 24 Lipiec 2005, 22:13   Re: Cytaty, myśli :)

spaghetti napisał/a:
"Mężczyźni! Jakiś niższy gatunek ludzki, rodzaj zwierząt, które należy opanowywać, ujarzmiać, tresować, które trzeba umieć trzymać."
Zofia Nałkowska "Granica" [/b]
musze wziasc za tresowanie mojego miska-wkoncu mis to dziki niedzwiedz:D

[img]http://gamercard.xbo...20PL.card[/img]

Nie żałuję tego, że spotkałam Cię, że tak blisko zawsze jesteś obok mnie, mogę wreszcie sobą i nie patrzeć wstecz, bo wiem, że my bedziemy razem...

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 24 Lipiec 2005, 23:01   

Super jest ten cytat :lol:
Tresuj Vidi swojego Miśka, tresuj :lol:
"Rób coś dla innych, nie oczekując wzajemności. Każdy z nas powinien posadzić drzewa, w cieniu których nigdy nie będzie siedział."

"Ludzie nie stoją w szeregu. Przypatrz się dobrze - wszyscy stoimy w kręgu. Cokolwiek dasz komuś stojącemu obok ciebie - w końcu do ciebie jako dar powróci."

"Nikomu nie jest zagwarantowana radość życia. Od życia dostajemy tylko czas i przestrzeń. Do nas należy zapełnienie ich radością."

"Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. Dawaj więcej niż obiecałeś."

"Nie ma piękna, jeśli w nim leży krzywda człowieka. Nie ma prawdy, która tę krzywdę pomija. Nie ma dobra, które na nią pozwala."

"A kiedy twoja miłość jest przyjęta i otwierają się dla ciebie ramiona - wówczas proś Boga, niechaj ocali tę miłość od zepsucia, bo niepokoję się o serca po brzegi szczęściem wypełnione."
Antoine de Saint - Exupery "Citadelle"

"Mężczyźni, nie mający szczęścia lubieżnicy, nie cierpią być podniecani przez kobiety, których nie mogą posiąść."
Alasdair Gray

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 31 Lipiec 2005, 21:19   

"I rozumiem, że można chcieć umrzeć w taka noc, bo gdy dostrzegło się pewną przejrzystość życia, nic już nie ma znaczenia."
A. Camus

"Czlowiek o jasnych ideach dramatycznie błądzi, wyobrazajac sobie, ze jezeli cos widziane jest mglisto, to nie istnieje. Kiedy napotka taka rzecz, jego obowiazkiem jest rozwiac mgle i ustalic kontury niewyraznej formy, ktora przez nia przebija."

"Lepiej byc niezadowolonym czlowiekiem niz zadowolona swinia; lepiej byc niezadowolonym Sokratesem niz zadowolonym glupcem."
J.S. Mill

"Doskonalosc jest samoobrona. Umiescic doskonalosc miedzy soba a innymi. Miedzy soba a soba."
Paul Valery

Az dwa cytaty z Milla, dziwne, bo utylitaryzm mam w glebokim powazaniu, no ale nie wazne ;)

People, what's with all the evil misery?

Nixie
Kataryna

Wysłany: 31 Lipiec 2005, 22:04   

Saint Exupery

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostaje.

Miłość nie jest skarbem, który się posiadło, lecz obustronnym zobowiązaniem.

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku.

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 1 Sierpień 2005, 09:00   

"Uciekajcie przed miłością,
szukajcie rozkoszy,
a na drodze życia spotkacie róże
same piękne kwiaty, zapowiedzi szczęścia."

Alphonse de Sade

"Cokolwiek robią kobiety, muszą to robić dwukrotnie lepiej od mężczyzn - na szczęście nie jest to takie trudne."
Charlotte Whitton

"(...) czymże jest marzenie?
Robotą duszy-"

Adam Mickiewicz

"Archeolog to najlepszy kochanek - im kobieta starsza, tym większe budzi w nim zainteresowanie."
Agatha Christie

"Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice, optymista nie jest tego zdania, ale ma nadzieję."
Julian Tuwim

"Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wochry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakieś drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata..."
Krystyna Siesicka "Ludzie jak wiatr"

"Trudno jest ludziom chodzić w czasie mgły. Pobłądzić można. Nawet kiedy dwoje idzie blisko siebie, zdarzyć się może, że coś ich rozdzieli. I chociaż mogą ręce do siebie wyciągać, żeby jedno na drugie znowu trafiło, to nie, nie udaje się. Albo jeszcze inaczej może się przytrafić: pochwycisz jakąś rękę, wydaje ci się, że już znalazłeś tego, kogo zgubiłeś, a potem patrzysz: nieprawda! Ta ręka do innego człowieka należy..."
Krystyna Siesicka "Ludzie jak wiatr"

"Słusznie mówimy, że panny boginie,
- Bo ginie każdy, kto się im nawinie."

Jan Andrzej Morsztyn

"Prawdziwa miłość nie ulega zobojętnieniu, cała jest z ducha, więc nie stygnie. Żar się spopiela, ale nie gwiazda."
Wiktor Hugo

bijeczka 
Gaduła
a wcale nie prawda

Wysłany: 2 Sierpień 2005, 11:22   Re: Cytaty, myśli, przysłowia :)

spaghetti napisał/a:
Ja zawsze, kiedy czytam książkę i napotkam jakąś fajną myśl, wypisuję ją sobie do "specjalnego" zeszytu
"Jest tak wiele miłości, tak różnych, tak pomieszanych z nienawiścią, niechęcią, obowiązkiem, pogardą, że samo słowo <miłość> niewiele dziś znaczy..."

Powiedz mi z jakiej ksiazki zaczerpnełas ten cytat...moze Dominiki Stec?wydaje mi sie jakos znany..

"Zabił legionista smoka, w płaszcz z atłasu wytarł miecz, czarna zdobi go posoka smocza. Śmierć - rycerska rzeź."

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2005, 19:21   

Powiem Ci szczerze, że nie wiem :roll: Nie zapisałam, gdzie znalazłam ten cytat :roll:

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 2 Sierpień 2005, 20:20   

To Anna Kamienska - poza tym, google twoim przyjacielem ;)

People, what's with all the evil misery?

kasik 
Kataryna

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 4 Styczeń 2006, 22:15   

Chcę robić z Tobą to co wiosna robi z liśćmi drzew...-dokladnie tak od jakichs 23 miesiecy tylko to =]
Że bez marzeń, pragnień tych
Życie wtedy traci sens...

Odpowiedz do tematu