Popieram.
W ogóle, w dniu premiery ostatniego Pottera jakiś palant napisał artykuł na gazeta.pl gdzie wiele rzeczy opisał z książki. Ludzie byłi strasznie wkurzeni.
Wiek: 23 Dołączyła: 03 Kwi 2006 Posty: 863 Skąd: prawie Warszawa
Wysłany: 2 Czerwiec 2006, 22:32
powiedzcie mi tak właściwie, co takiego ma w sobie ten Harry, ze wszyscy sie tak zachwycają ? ja jakos obejrzałam pierwszą część i ledwo kawałek drugiej, i jakos mnie nie bierze... w czym tkwi tak własciwie jego fenomen?? Moja Ciocia to czyta, moja koleżanka nawet w oryginale... ale mnie nie zachwycają tego typu opowieści.
_________________ Zakochani, bez pamięci jak my, zakochani
Tak tym szczęsciem bez miary pijani,
Nie do wiary po prostu, że można sie kochać aż tak.
Zakochani, choćby przyszło nam wszystko utracić,
jeszcze zawsze miłością bogaci,
Film to jedno, a książka to zupełnie co innego. Jest napisana bardzo przystepnie, przez co zaówno dzieciaki jak i starsi mogą o czytać bez problemu. Jest napisane językiem żywym, wciąga, coś się dzieje zawsze. W dodatku - klimat typu fantasy, magia, niezwykłe stwory - jak ktoś nie lubi takich rzeczy, to mu się nie spodoba.
No i walka dobra ze złem - czyta się jak bajkę, wiadomo mniej więcej jak się wszystko ma zakończyć, ale zawsze jest coś, czym książka zaskoczy.
Wiek: 23 Dołączyła: 03 Kwi 2006 Posty: 863 Skąd: prawie Warszawa
Wysłany: 3 Czerwiec 2006, 08:42
no niby tak
niezły pomysł miała ta Rowling tyle na Harrym zarobiła, ze sie w głowie nie mieści.
_________________ Zakochani, bez pamięci jak my, zakochani
Tak tym szczęsciem bez miary pijani,
Zakochani, choćby przyszło nam wszystko utracić,
jeszcze zawsze miłością bogaci,
Pomysł rzeczywiście fajny a jako że chyba z wykształcenia dobrze była obeznana z literaturą, to wymieszała różne motywy z bajek i legend w swojej powieści, co dało dobry efekt
Po prostu to jest pewien rodzaj literatury, który nie każdemu musi się podobać. Ja właśnie lubię się oderwać na dwa-trzy dni (bo tyle zazwyczaj trwa przeczytanie jednej części HP) i znaleźć się w innym świecie niż ten za drzwiami
Tak samo z wielką niecierpliwością czekam na trzecią cześc "Bożych Bojowników" Sapkowskiego (miała ukazać się we wrześniu, ale wciąż nie ma...). Po prostu zupełnie inny świat, inteligentnie opisany i z dowcipem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum