Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Imprezy, koncerty - dokąd się wybrać?
Autor Wiadomość
Rosemary 
Junior Administrator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 22:47   Imprezy, koncerty - dokąd się wybrać?

Piszcie tu o koncertach lub imprezach różnego typu, na które warto pójść w Waszym mieście :) niech to będzie taki topic z ogłoszeniami, może się sprawdzi.

To na dobry początek informuję o Plenerze Filmowym w Gdyni.

http://www.trojmiasto.pl/...ml?id_imp=79810

"Gdynia, Plaża Miejska, 12 Września 2006 - 15 Września 2006
Godzina: 21.00, Wstęp wolny.
Wraz z wiatrem od morza zabierzemy Państwa w podróż wehikułem magicznym po bezdrożach polskiego kina niemego, szlakiem zapomnianych gwiazd, nadekspresyjnych gestów i niezwykle skrojonych melodramatów. A w tej magicznej wyprawie, milczącym bohaterom, głosów użyczą trójmiejscy wirtuozi improwizacji: Chlupot Mózgu, Kobiety, Łoskot oraz Ścianka"

Na pewno jest to coś ciekawego, a może przy okazji spotka się jakąś gwiazdkę z Festiwalu filmowego w Gdyni ;)

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 08:37   

Byłam, widziałam, było bardzo interesująco ;)
Na plaży, przy szumu morza, krzyku mew i, niestety też, przy zimnym wietrze, obejrzałam "Przeznaczenie" (1927 r.). Przed filmem było kilka "zapowiedzi" starcy filmów i reklama zapałek, naprawdę niesamowite, imoreza obowiązkowa dla każdego prawdziwego miłośnika kina :) W dodatku, zespół "Kobiety", który grał (a i chyba skomponował) ścieżkę dźwiękową dla filmu, wypadł bardzo dobrze, niektóre kawałki były wręcz rewelacyjne.

Pokazy były zorganizowana przez Stowarzyszenie Akuku Sztuka, film sprowadzony aż z Czech.

Kolejna, moim zdaniem interesująca impreza, to Nocny Maraton Filmowy, tzw. ENEMEF z filmami Almodovara ;) Zostaną pokazane: przedpremierowo - Volver, Porozmawiaj z nią, Złe wychowanie i Wszystko o mojej matce.

Terminy: Gdynia 22 wrzesień, Katowice 23 wrzesień, Kraków 30 wrzesień, Łódź 22 wrzesień, Szczecin 23 wrzesień, Warszawa 29 wrzesień, Wrocław 29 wrzesień.

Szczegóły na www.enemef.pl
Niestety ja nie będę mogła się wybrać...

d(Rr)r 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 19:03   

Zazdroszcze Rosemery :!: U mnie w mieście były jakies przymiarki,ale skonczyło się klopsem :roll:
Ale za to w najbliższym czasie wybieram się na: http://www.graffiti.lublin.pl/wiecej2-teatr.php

SunFlower 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 20:45   

a ja się z brygadą szykowałam na:
http://www.graffiti.lublin.pl/wiecej2.php?id=288 juz od czerwca, odkąd było wiadomo, że Pidzama tam zagra..
Tylko teraz nasza paka rozbiła się na pół Polski i pewnie nic z tego nie wyjdzie :smt009

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 22 Wrzesień 2006, 20:11   

Wygrałam bilety na koncert finałowy VI Międzynarodowego Konkursu Muzyki Organowej im. Jana Pieterszoona Sweelincka :) tak więc wybieram się (info: http://www.rozrywka.trojm...l?id_imp=80470) i liczę na dobrą rozrywkę, bo te koncerty organowe, na których byłam podobały mi się, mam nadzieję teraz będzie nie inaczej :)

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 18 Październik 2006, 07:09   

Muzeum Narodowe w Gdańsku Oddział Etnografii oraz Nadbałtyckie Centrum Kultury zapraszają na WYSTAWĘ pt.: „Poznawanie Nigerii: zabytki, badacze, kultura”
Miejsce: Muzeum Etnograficzne w Oliwie, (Spichlerz Opacki) ul. Opacka 12.

Wystawa będzie czynna do 15 stycznia 2007. Ceny biletów: normalny-8 zł, ulgowy-5 zł, rodzinny-14 zł. Ekspozycję można zwiedzać od wtorku do niedzieli w godz. 9.00–16.00

Wystawa towarzyszy organizowanemu przez Nadbałtyckie Centrum Kultury II Festiwalowi Kultur Świata „Okno na Świat”. Celem wystawy jest zarówno przybliżenie tego największego i najbardziej zaludnionego kraju afrykańskiego, ale też ukazanie zainteresowania tym krajem badaczy polskich i pokazanie istniejących w Polsce zabytków nigeryjskich. Podstawą wystawy stały się zbiory nigeryjskie znajdujące się w Dziale Kultur Pozaeuropejskich Muzeum Narodowego w Gdańsku. Stanowią one przede wszystkim spuściznę po profesorze Zbigniewie Dmochowskim. Mało kto wie, że Profesor stworzył w latach 70. jedyny w Polsce, działający przez prawie 20 lat Zakład Architektury Tropikalnej przy Politechnice Gdańskiej, który zajmował się głównie architekturą nigeryjską (zespół architektów projektował m.in. modele domów dla nowo powstałego skansenu tradycyjnego budownictwa nigeryjskiego w Jos). Na Politechnice została bogata spuścizna fotograficzno-dokumentacyjno-materiałowa, której część po raz pierwszy będzie można zobaczyć na naszej wystawie. Będzie to też znakomita okazja, aby opowiedzieć Badaczu w roku jubileuszu stulecia Jego urodzin oraz podkreślić rolę i rangę jego badań. Poza wymienionymi już placówkami, eksponatów na wystawę użyczyły inne muzea polskie – zarówno państwowe, jak i misyjne. Dzięki temu wystawa daje możliwość zapoznania się z wytwórczością podstawowych największych grup etnicznych Nigerii: Joruba, Ibo, Ibibio, Hausa, Fulani. Można na niej zobaczyć rzeźbę, stroje, tkaniny, biżuterię, ceramikę, przedmioty codziennego użytku, a historyczne już czarno-białe fotografie wykonane przez profesora Zbigniewa Dmochowskiego i jego zespół pokazują zatrzymane w kadrze życie Nigeryjczyków w 60.–70. latach XX wieku.

Honorowy Patronat nad wystawą objęła Ambasada Nigerii w Warszawie. Autorka wystawy - Wiktoria Blacharska

Festiwał Dni Portugalskich w Gdańsku:

PROGRAM

WYSTAWY FOTOGRAFII:
Joanna Czechowska „Rep.blica Portuguesa”
Wernisaż: Poniedziałek, 16.paździenik, godz. 19:00
PUERTO coffee culture, Gdańsk, ul. Garncarska 7-9
wstęp wolny

Maciej Radtke "Viagem a Lisboa" Wernisaż: Środa 18. październik, godz. 19:00 Foyer Dziennika Bałtyckiego, Gdańsk,ul.Targ Drzewny 9/11 wstęp: wolny .

DEGUSTACJE WINA I KAW
Czwartek, 19.10, godz. 19:00 PUERTO coffee culture, Gdańsk, ul. Garncarska 7-9 wstęp: wolny .

SALON WIN PORTUGALSKICH
Piątek, 20.10, godz. 16:00 -20:00 Hotel Hevelius, sala "Polaris" Gdańsk, ul. Heweliusza 22 wstęp: 10pln .

LISBON STORY - POKAZ SLAJDÓW I SPOTAKNIE Z PORTUGALCZYKIEM MANUELEM REBELO MAIORAL
Piątek, 20.10, godz. 20:00 PUERTO coffee culture, Gdańsk, ul.Garncarska 7-9 wstęp: wolny .

KONCERT MUZYKI FADO Sobota, 21.10, godz. 20:30 NCK, Gdańsk, ul. Korzenna 33/35, wstęp wolny

Marzena Nieczuja Urbańska, aktorka Teatru Wybrzeże podjęła spore ryzyko wykonywania muzyki, która - jak twierdza niektórzy, nie powinna być grana i śpiewana przez nieportugalczyków. Ryzykantom jednak szczęście dopisuje, zwłaszcza, że w tym wypadu jest to znacznie więcej niż szczęście. To zwłaszcza znakomite przygotowanie, niepospolite umiejętności wykonawcze całego zespołu oraz co najważniejsze - wiele serca, gdyż muzyka ta płynie z serca i do serc trafia. Dziś nikt już chyba nie kwestionuje, że próba udała się nadzwyczaj dobrze, a na pewno już nie sprzeciwiają się temu zachwyceni słuchacze koncertów wykonywanych z niezmiennym powodzeniem od roku 2003. Na koncert w Ratuszu zespół przygotował najcieplej przyjmowane fragmenty swojego repertuaru, jest więc to program szczególnie atrakcyjny. Śpiewa: Marzena Nieczuja Urbańska
Aranżacje: Adam Matysek, Stanisław Reptowski
Teksty polskie: Tomasz Olszewski
Kostiumy: Ewa Beata Wodecka czas trwania - 1 godzina
wstęp: wolny

PROJEKCJE FILMÓW KINA PORTUGALSKIEGO
Niedziela, 22.10, godz.19:00 NCK, Gdańsk, ul. Korzenna 33/35, wstęp: wolny.

POTRAWY KUCHNI PORTUGALSKIEJ w restauracji PUERTO siesta PUERTO siesta, II piętro C.H. Madison, ul. Rajska 10, Gdańsk
Przez cały tydzień w restauracji PUERTO siesta będą serwowane oryginalne potrawy kuchni portugalskiej w towarzystwie niebanalnego portugalskiego wina.

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 18 Październik 2006, 15:20   

Dla chcacych zobaczyc to i owo w Wawie:

www.warsaw-life.com

:D

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 20 Październik 2006, 11:24   

Wybieram się i was zapraszam. Wstęp oczywiście bezpłatny.

4. Objazdowy Festiwal Filmowy
Gdańsk, 24 - 26 października 2006 r.
Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego
ul. J. Bażyńskiego 6
Audytorium C

Program:

Wtorek, 24 października 2006 r.
9.30 WOMEN FACING WAR - uzupełnienie wystawy fotografii „Caught in the
Crossfire”, 38'
11 krótkich filmów; każdy film poświęcony jest jednej z kobiet
sportretowanych na fotografiach

BIAŁORUŚ, UKRAINA, ROSJA
10.10 Chemia po Białorusku
Rosja, 2005, 47'
reż. Wiktor Fanajłow
naruszenia wolności słowa na Białorusi

13.15 Jak Putin doszedł do władzy
Wielka Brytania, 2005, 52'
reż. Tania Rachmanowa
droga byłego oficera służb specjalnych do prezydentury Rosji

14.15 Anna Politkowska będzie zapomniana, czyli Związku Radzieckiego
„życie po życiu”? - spotkanie z Wacławem Radziwinowiczem,
korespondentem zagranicznym Gazety Wyborczej

15.15 Białoruski Dekameron
Białoruś, 2003, 90'
reż. Wiktor Daszuk
cztery nowele – Białoruś widziana poprzez historie kobiet

16.45 Transformator
Rosja/Szwajcaria, 2003, 16'
reż. Antoine Cattin, Pavel Kostomarow
ogromny transformator spadł z wiozącego go pociągu…

17.00 Następstwa
Rosja, 2005, 35'
reż. Marianna Jarovskaya
weterani rosyjskich wojen w Afganistanie i Czeczenii

Środa, 25 października 2006 r.
AFRYKA SUBSAHARYJSKA, OBROŃCY PRAW CZŁOWIEKA
9.20 Siostry w prawie
Wielka Brytania, 2005, 104',
reż. Kim Longinotto, Florence Ayisi
dwie kobiety – sędzia i prokurator – w kameruńskim sądzie

AFRYKA SUBSAHARYJSKA
11.15 Liberia wojna domowa
USA, 2004, 102'
reż. Jonathan Stack, James Brabazon
widziana z dwóch stron konfliktu wojna domowa w Liberii

13.15 Prawo międzynarodowe wobec problemu „państwa upadłego”
(failed state) – spotkanie z prof. dr hab. Jerzym Zajadło, kierownikiem
Zakładu Praw Człowieka Wydziału Prawa i administracji UG

14.05 Cena pokoju
Kanada/Francja, 2005, 84'
reż. Paul Cowan
szanse operacji pokojowej ONZ w Demokratycznej Republice Konga

Czwartek, 26 października 2006 r.
PRAWO DO RZETELNEGO PROCESU SĄDOWEGO
11.30 Borderline
USA, 2004, 80'
reż. Sławomir Grunberg
upośledzona umysłowo Eunice Baker przed amerykańskim sądem

PANORAMA
13.15 Tędy do wyjścia
Kanada, 2004, 32'
reż. Jill Burnett
Kahunya, Ana Claudia, Arsian – homoseksualiści, którym w USA udzielono
azylu

13.45 Od grzywny do kary śmierci. Penalizacja homoseksualizmu w
systemach prawnych
– spotkanie z Arturem Czerwińskim z Kampanii
Przeciw Homofobii

OBROŃCY PRAW CZŁOWIEKA, BIAŁORUŚ, UKRAINA, ROSJA
15.15 Coca
Szwajcaria, 2005, 86'
reż. Eric Bergkraut
Zainap Gaszajewa dokumentuje naruszenia praw człowieka w Czeczenii

IRAK
16.50 4 Krótkie historie o Iraku
Wielka Brytania, Iran, 2004, 48'
reż. Maziar Bahari
Irak za Saddama Husajna i po jego upadku

pyza 
Ten stan trzeba juz leczyć

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 21 Październik 2006, 12:19   

Ja, jesli tylko nie bedzie bardzo zimno, wybieram się jutro na stację metra Ratusz, gdzie rozpocznie się gra "urban playground", w której bedzie chodziło o zdobycie jak najwiekszej ilosci punktów podczas rozwiazywania róznych zagadek, biegając po mieście.
NIgdy na tym wczesniej nie byłam, wiec do końca nie wiem, na czym to wszystko polega, ale moze być zabawnie.

Start jutro, czyli w niedzielę, 22 października, o godzinie 17 przy fontannie przy stacji metra Ratusz

Szczegóły: www.urban-playground.org

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 4 Listopad 2006, 01:24   

Dla każdego cuś ciekawego :)

Herbata z Ojcem Świętym
Herbaciarnia Cup of Tea (Gdańsk, Szeroka 119/120) zaprasza wszystkich na wspólne czytanie tekstów Jana Pawła II w każdy czwartek o 20.00.
Spotkania są organizowane przez Absolwentów spod dominikańskiego znaku. Wstęp wolny, dodatkowe informacje: http://www.cupoftea.pl

I Międzynarodowy Festiwal Filmu Queer on tour
9 Listopada 2006 - 12 Listopada 2006

Kino queerowe [Queer Cinema] to filmowe re-prezentacje Odmienności, nie tylko seksualnej. To docieranie do Innych, społecznie stygmatyzowanych problemów jak cielesne niezidentyfikowanie i nie-dopasowanie, nieokreślona tożsamość. Queer jest zawsze perspektywą obcości i niepoprawności wobec dominującego w społeczeństwie głosu, stąd częstym dodatkowym elementem proponowanych filmów są kwestie innego wyznania religijnego, narodowości czy rasy. (...)
Przegląd kina queer skupia się na starannie wyselekcjonowanych formach dokumentalnych i eksperymentalnych, gdyż one najpełniej oddają obraz queerowych wątków, historii i świadomości, skutecznie opierając się pokusom społecznej normatywizacji. Stają się forpocztami nowej, poszerzonej świadomości i tolerancji.
Więcej http://www.kultura.trojmi...=82443&miesiac=

Koncert Comy :D
W gdyńskim Uchu, 12 Listopada 2006 (niedziela) godzina: 20:00
Bilety w cenie: 23/28 zł
Szczegóły http://www.coma.art.pl/ i http://www.ucho.com.pl/

Odpowiedz do tematu