Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki zapierające dech w piersi
Autor Wiadomość
Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 21 Marzec 2005, 15:31   Książki zapierające dech w piersi

Tak patrzę , rozglądam się ... i własnym oczom nie wierzę że nie ma tematu poświęconego naszym ulubionym książkom.Widze że pojawił już się bliźniaczy Topic ale tyczy się on tylko jednej książki.Więc Dziewczyny jakie są wasze ulubione książki albo jakie zrobiły na was oszałamiające wrażenie.

Zacznę może ...moją ulubioną książką jest "dziennik Bridget Jones" ,"ściana strachu"Deana Koontza i inne jego thillery.Rozczytuję się też w Janie Twardowskim-jego felietonach,interpretacjach pisma świętego i wierszach.

Jeśli chodzi o oszałamiające lektury to Francois Donatien Alphonse De Sade.To kierunek libertynistyczny, łamiący wszelkie konwenanse, zerwanie z nauczaniem scholastycznym.Polecam książkę"Justyna czyli nieszczęścia(niektore przekłady to cierpienia)cnoty".Choć sam De Sade był antychrystem to znakomicie zawarł tam znajomośc pisma świętego wyrażając również swój własny,negatywny stosunek co do instytucji Kościoła .Francja jego lat...rozpustna,libertyńska,bezwstydna...Niczego się chłopak nie wstydzi raczej :D Dlatego polecam

PER ASPERA AD ASTRA

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 21 Marzec 2005, 20:44   

Jak narazie najlepszą kasiązką była Niania w Nowym Jorku :)
Opowiesc o dwudziestoletniej dziweczynie, zajmującej sie małym chłopcem. Rodzina nowobogackich, perypetie jej z mamą dziecka ...ech
Warto przeczytac!

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 1 Kwiecień 2005, 17:17   

Margeret Atwood: Ślepy zabójca
KLASYKA!!!!! SUPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!!
Na okładce piszą:
"Dziesięć dni po zakończeniu wojny moja siostra Laura zjechała samochodem z mostu".
...Iris, starsza siostra Laury Chase, w wieku 18 lat poślubiła wpływowego politycznie przemysłowca. Teraz jest biedną osiemdziesięciokilkuletnią staruszką mieszkającą w Port Ticoderoga, gdzie przed pierwszą wojną światową dominowała jej niegdyś zamożna rodzina. Narzekając na niesprawne ciało i odrzucając pomoc życzliwych osób, Iris myśli o swojej nieprzeciętnej egzystencji i niebezpiecznych czasach, w jakich przyszło jej zyc. Najwiecej uwagi poświęca okolicznościom nagłej śmierci swojej siostry. Wtedy głównym wydarzeniem była publikacja "Ślepego zabójcy"- książki, która przyniosła zmarłej Laurze złą słąwę, choć przysporzyła jej także wielu entuzjastó...[/list]

Tunia
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 17:56   

Egipcjanin Sinuhe- Mika Waltari, Medicus, Szaman, Spadkobierczyni Medicusa- Noah Gordon, Tajemniczy Przybysz- Mark Twain

Nixie
Kataryna

Wysłany: 6 Kwiecień 2005, 10:36   

ooo Sinuhe fajny byl, facet z fakultetu historycznego kazal nam czytac. Polecam ksiazke Stephena Kinga "Zielona Mila" bardzo fajna, wzruszajaca i stokroc lepsza od filmu, choc film tez jest super, polecam:)

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 6 Kwiecień 2005, 15:01   

No to ja sie dopisze, kolejnosc dowolna, po jednej ksiazce od autora, zeby nie pisac od razu wszystkich

Milan Kundera - Zart (dla mnei lepsze i duzo bardziej autentyczne niz nieznosna lekkosc)

Bohumil Hrabal - Pociagi pod specjalnym nadzorem (stamtad pochodzi moje motto zyciowe.. :>)

Michail Bulhakov - Mistrz i Malgorzata

Marion Zimmer Bradley - Mgly Avalonu
- legenda arturianska oczami kobiet

Sylvia Plath - Dzienniki
;)

Julio Cortazar - Gra w klasy

Kurt Vonnegut - Kocia kolyska

Cwiczenia stylistyczne Raymonda Queneau

Gustaw Herling - Grudzinski - Wieza

No i to na razie w takiej dawce bo nie pamietam ;) a z poezji uwielbiam Lesmiana i Norwida

a no i jeszcze :)

Albert Camus - Obcy
:)

People, what's with all the evil misery?

Gość

Wysłany: 7 Kwiecień 2005, 15:13   

widze z akazda z na sczyta co innego:)

ja chodz nie lubie takieg gatunku to ostatnio pochlaniam (doslownie) ksiazki -Browna (tak,tak to ten od "Kodu Leonarda...." ) z literatury "w spodnicy" -Brigide Jones (obie czesci), Niania w NY i pozartym:
-Paulo Coelho- wszystko chociaz "weronika postanawia..." czytalo mi sie ciezko:(
-Naomi Klein- No Logo ( chociaz nijak ma sie do polskich realiow)
-ostatnio J.K. Rowling i jej Harry Potter (wszystkie czesci) zaczelam czytac z ciekawosci bo zastanawialma czemu wszyscy o nie mowia i pisza i mnie wciagnela i zastrzegam ze nie jestem juz dzieckiem
- E. Mendoza- podobnie jak z Coelho wszystko:)
-Camus-Dżuma
-Tolkien- wladca pierscieni :) i jeszcze pare innych:)

Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 9 Kwiecień 2005, 12:52   

Tak Bułhakow naprawdę rządzi ale przypomniało mi się że czytałam nie tak dawno "czyż nie dobija się koni"("they shot horses, didn't they") Zaraz po tym jak widziałam chyba z 13 razy tą sztukę w teatrze( nie we wpisywaniu liczby wcale sie nie pomylilam) i jest wspaniała dlatego ten tytuł gorąco polecam !!!

PER ASPERA AD ASTRA

weronik
Gaduła

Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 09:37   

No ja uwielbiam Władce Pierścieni - Tolkiena - płakałam jak dziecko na zakończeniu. Hobbit też był super. Zaczęłam Sillmarilion ale to jest naprawde ciężki - za dużo nazw i wydarzeń.
Iris Murdoh pisze fajne książki - polecam
M Z Bradly i jej Mgy Avalanu - super teraz czytam (dopiero zaczęłam) Kapłankę Avalonu.
Lubię też książki Lobsanga Rampy o Tybecie - polecam!!
No i mój ukochany Paulo Coelho - go chyba nie trzeba polecać!!!

Kate 
Tu już tylko odwyk może pomóc

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 11 Kwiecień 2005, 19:22   

Ja rowniez uwielbiam Coelha...
Pierwszą książka jaką czytałam Kinga jest
Wielki Marsz i musze powiedziec, ze bylam mile zaskoczona, polecam wszytskim.. Potem czytałam Cztery pory roku również jego (4 minipowieści Skazani na Shawshank, Zdolny uczeń!, Metoda oddychania, Ciało)
Z klasyki ze tak powiem to Quo Vadis
I jeszcze taka smutna książka Bidul opowiadająca o dorastaniu w Domu Dziecka..
Oraz wiele innych..

Odpowiedz do tematu