Wiek: 21 Dołączyła: 07 Sie 2005 Posty: 2347 Skąd: Białystok
Wysłany: 10 Listopad 2005, 21:41
specjalnie dla Nofret zamieszczam Rafaello o które prosiła
Składniki:(na sredniej wielkości okrągłą blachę tortową)
* 2 jajka
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki mąki pszennej
* 0,5l mleka
* 1 margaryna
* trzy czwarte szklanki cukru
* 1 opakowanie wiórek kokosowych, można jeszcze trochę wziąć do posypania na wierzchu
* 1 opakowanie biszkoptów (to zależy od wielkości formy)
* cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
2 żółtka zmiksować z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym, następnie dodać obie mąki i pół szklanki mleka. (powstanie masa )
Zagotować resztę mleka z resztą cukru.
Kiedy mleko z cukrem będzie się gotować dodać masę i gotować aż będzie w postaci budyniu.Następnie go wystudzić!(gdy będzie gorący ciasto się nie uda )
Zmiksować margarynę i stopniowo miksując dalej dodawać porcjami ten wystudzony budyń.
Miksując dodać wiórki.
wylać na formę wyłożoną biszkoptami.
Rady:
Biszkopty przed wyłożeniem można zamoczyć w galaretce lub herbacie (ale aby były trochę twarde) wtedy będzie fajniejsza konsystencja w połączeniu z pysznym kremem.
Jeśli będzie większa blacha lepiej podwoić ilość składników.
Najlepiej aby postało w lodówce całą noc lub chociaż 3 godziny aby masa trochę zastygła inaczej będzie żadsza niż powinna być
Na koniec oczywiście życzę smacznego
ja dziś już się delektowałam ale poczekam do jutra bo jak postoi w lodówce będzie lepsze
polecam bo jest pyszne zwłaszcza gdy jest duuużo wiórek kokosowych, które uwielbiam
Pamiętacie czekoladowy blok z czasów prl?
Ja po wielu wielu latach trafiłam na coś podobnego w jednej cukierni i przypomniało mi się, jak bardzo to kiedyś uwielbiałam
A robi się to to bardzo łatwo:
Składniki:
ok. 500g herbatników
puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
opakowanie masła (200g)
2 łyżki kakao (najlepiej naturalnego)
Przygotowanie:
Maslo rozpuścić w wiekszym garnku, wsypac kakao i wymieszac.
Wlac mleko i na malutkim ogniu bardzo dobrze wymieszac.
Do powstalej masy wsypac pokruszone na kawalki herbatniki.
Mase dobrze wymieszac, nieco ostudzic i wlozyc do (uwaga) niewielkiego worka/siatki plastikowej lub jakiegos zamiennika (badz formy, ale zeby potem latwo bylo go stamtad wybrac).
Uformowac blok (cegiełkę) wstawic do chlodnego miejsca. Wszystko musi dobrze ostygnąć.
Może po składnikach stwierdzicie ze to jakiś bubel, ale autentycznie wychodzi pyszny biszkopt(bez proszku do pieczenia ani wspomagaczy)
>Najpierw należy ubić jajka(całe) ze szklanką cukru - zeby powstała piana, ale nie za długo, ponieważ ciasto moze nie być takie puszyste jak powinno.
>Następnie dodac stopniowo szklankę mąki i szczyptę soli. Nie mieszajcie za długo.
>Obrac jabłka i pokroić w półksiężyce niezbyt grube(ok 0,5cm)
>Wysmarować blachę masełkiem i posypać bułką bądź mąką
>Wlać połowę ciasta na blachę, ułozyć na nim połowę jabłuszek(bądź babany- ale ciasto bedzie wtedy słooooodsze)
>Zalać pozostałą częścią ciasta i na wierzchu ułożyć resztę owoców.
>Wstawić do rozgrzanego piekarnika(180st.) na około 40 min
>Jeśli będziecie sprawdzać czy ciasto juz jest upieczone po 40 min, np patyczkiem, możecie stwierdzic ze patyczek jest jeszcze mokry, wtedy najprawdopodobniej trafił on na jabłko
Polecam serdecznie jest pyszne i banalnie proste.
Nie pomyslcie tylko kolejności składników... moja mama kiedyś ubiła jajka z mąką zamiast z cukrem i ciacho nie było puszyste
_________________ Zakochani, bez pamięci jak my, zakochani
Tak tym szczęsciem bez miary pijani,
Nie do wiary po prostu, że można sie kochać aż tak.
Zakochani, choćby przyszło nam wszystko utracić,
jeszcze zawsze miłością bogaci,
Nie do wiary po prostu, że można sie kochać aż tak.
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5175 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 23:14
pisałaś o nim wyżej zdaje się?
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum