Wysłany: 2 Sierpień 2005, 11:06 Jakie związki dodaje sie do żywności.
KONSERWANTY: zapobiegają psuciu się żywności lub znacznie opóźniają ten proces. Oznaczone symbolami od E 200 do E 297. Są wśród nich azotany i azotyny (E 429-252), bezoensany (E 210-213) i siarczany (E 220-227).
PRZECIWUTLENIACZE: pomagają zniwelować niekorzystne zmiany, które w żywności wywołuje kontakt z tlenem (np. niszczy witaminy). Symbole E 300 do 321.
BARWNIKI: (E 100-180) dzięki nim jedzenie ma piękny kolor. Są dodawane do większości produktów. Stosowane są także w przemyśle kosmetycznym, np. w pastach do zębów lub szminkach.
EMULGATORY I SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE to składniki budyniów, lodów, sosów i zup, oczywiście tych w proszku (E322 do E 435)
Niestety nie znalazłam jakie są te dobre E... a napewno są...
mała mi Gość
Wysłany: 2 Sierpień 2005, 11:58
Oczywiście, że są pod E kryją się też witaminy
np. E 300 - kwas L-askorbinowy czyli witamina C, E 307 - 309 - tokoferole czyli witamina E i pochodne
Nie rozumiem pytania. Witaminy to witaminy. Konkretny związek chemiczny pod konkretną nazwą i tyle
W zależności od otoczenia może być bardziej lub mniej przyswajalna, ale to ta sama witamina co w owocu, lub w tabletkach.
Z tym, że w zestawach multiwitaminowych składniki wpływają wzajemnie na siebie i ich skład ilościowy po pewnym czasie może odbiegać od tego na opakowaniu.
Pomogła: 1 raz Wiek: 26 Dołączyła: 26 Maj 2007 Posty: 7551 Skąd: Windmill paradise
Wysłany: 24 Listopad 2008, 21:00
hmmm Martela, witaminy to zwiazki nie produkowane przez Twoj organizm albo produkowane w malym stopniu i generalnie zeby byla utrzymana rownowaga wieksszosc najwazniejszych powinnas dostarczac z pozywieniem, innymi slowy zbilansowana dieta powinna byc zrodlem wszytskich wazniejszych dla Twojego organizmu witamin,.
Cytujesz zwiazki E.. witamina C czyli kwas askorbinowy tak samo jak tokoferole nie tylko moge byc rozpatrywane pod wzgledem funkcji jaka pelnia w Twoim organizmie ale jako zabezpiecznie zywnosci i tak oba cytowane to antyutleniaczei wplywaja na przedluzenie terminu przydatnosci tego produktu do spozycia,....
wie moze ktoś ile wynosi ADI dla azotynów i azotanów, szukam w rozporządzeniu ministra zdrowia, ale tam istny sajgon, a w necie co strona to inna wartość
_________________ "Piękną jestem ja a rycerzem ty z tobą długo chcę i szczęśliwie żyć..."
Pomogła: 1 raz Wiek: 26 Dołączyła: 06 Wrz 2005 Posty: 3187 Skąd: warszawa
Wysłany: 8 Grudzień 2008, 15:52
Cytat:
Ustalono, że maksymalne dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) azotanów(V) przez człowieka nie powinno przekraczac 5 mg/kg masy ciała (co odpowiada 1,13 mg N-NO3). Wartosc ta w odniesieniu do azotanów(III) wynosi 0,2 mg/kg masy ciała (co odpowiada 0,06 mg N-NO2)
[WHO: Guidelines for drinking-water quality. Health criteria and other supporting information. 2nd ed. Addendum to Vol. 2, World Health Organization, Geneva 1998.]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum