Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolka
Autor Wiadomość
*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 21 Kwiecień 2005, 20:59   Kolka

Kolejna dolegliwość z która nasze dzieciaczki nie mogą sobie poradzić...

Kolka jelitowa u niemowląt
artykuł Hanny Kurnatowskiej

Jeśli dziecko przybywa na wadze, prawidłowo się rozwija i jest karmione piersią, możemy byś spokojni. Przykre dolegliwości są zwykle przejściowe i stopniowo ustępują do 3.-4. miesiąca życia. Atak kolki jelitowej u niemowląt zaczyna się na ogół gwałtownie, najczęściej w godzinach popołudniowych, nagłym płaczem, krzykiem. Dziecko zaciska piąstki, kopie nóżkami, brzuszek staje się wzdęty. U niemowląt karmionych piersią często po chwili karmienia (szczególnie, gdy dziecko je łapczywie) dolegliwości objawiają się także niepokojem, wypuszczeniem ssanej piersi, odwracaniem główki. Widoczną ulgę w dolegliwościach obserwuje się natomiast po oddaniu przez niemowlę stolca lub gazów. Poszukiwanie przyczyn Przyczyną kolki nie jest pojedynczy czynnik, podobnie jak nie ma jednego leku, który byłby skuteczny. Warto przeanalizowaś następujące możliwości mogące leżeś u podstawy tej dolegliwości:

Przekarmianie lub głodzenie dziecka

Obiektywnym wskaźnikiem jest przyrost ciężaru ciała, szczególnie gdy dziecko jest karmione piersią i nie możemy oceniś, ile zjada pokarmu. Dobrze jest wówczas regularnie ważyś malucha, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Przyrost masy ciała w pierwszym półroczu wynoszący 150 gramów tygodniowo jest wystarczający, 200 gramów tygodniowo - dobry. Przyrost masy powyżej tych wartości u dzieci karmionych naturalnie - jest najzupełniej prawidłowy.

Zaburzenie motoryki (ruchomości) jelit

Byś może przyczyną kolki u niemowląt jest niedojrzałośś unerwienia przewodu pokarmowego. Jeśli układ pokarmowy rozwinie się, dolegliwości miną.

Niedobór laktazy - enzymu trawiącego cukier mleczny

Ten składnik występuje zarówno w pokarmie kobiecym, jak i w mieszankach mlecznych. Jego niedobór jest jedną z głównych przyczyn kolki u niemowląt bardzo dobrze przybierających na wadze i karmionych piersią na żądanie.

Alergia dziecka na białka mleka krowiego

Szczególnie w rodzinach obciążonych alergią powodem kolki jest nietolerancja mleka. W takich przypadkach zaleca się całkowite wyeliminowanie tego składnika z diety.

Sposób żywienia matki

W przypadki karmienia naturalnego niemowlęcia bardzo ważne jest wyeliminowanie z diety kobiety karmiącej pokarmów wzdymających, ciężko strawnych, pikantnych. Są one zbyt trudne do strawienia dla niedojrzałego układu pokarmowego dziecka.

Zmartwienie, strach, gniew lub podniecenie matki

Nastrój mamy w czasie karmienia odgrywa ważną rolę we właściwym przyswajaniu pokarmu przez niemowlę i może powodowaś komplikacje.
Jak złagodziś kolkę?

Nie ma jednej skutecznej metody postępowania z dzieckiem.

Niekiedy może byś pomocne: noszenie dziecka w pozycji pionowej, szczególnie po karmieniu, aż do odbicia bańki powietrza, albo układanie go na brzuszku, czy też ogrzewanie brzuszka, np. ciepłą, zdjętą z kaloryfera pieluszką, lub masowanie wzdętego brzuszka, tzw. masaż kolkowy. W celu ułatwienia odejścia rozpierających gazów możemy także podrażniś odbyt palcem, cewnikiem lub czopkiem.

Należy ponadto próbowaś zapobiegaś atakom kolki przez ulepszenie technik karmienia (zapobieganie czkawce, prawidłowe ułożenie dziecka podczas karmienia, stosowanie odpowiednio dobranego smoczka czy butelki itd.), a także zapewnienie dziecku spokoju podczas karmienia.

Gdy zwiastuje alergię

Kolka może byś również jednym z pierwszych objawów alergii pokarmowej, dlatego jeśli tylko coś nas niepokoi, należy wykryś potencjalne alergeny obecne w diecie niemowlęcia lub matki karmiącej. Matka ponadto powinna unikaś niedokarmiania bądŸ przekarmiania swojego dziecka. Pojenie dziecka herbatkami koperkowymi (koper włoski) jest mało pomocne, tym bardziej że w niektórych przypadkach koper, zwiększając wydzielanie gazów w jelitach, może nasiliś dodatkowo objawy kolki jelitowej.

Kiedy potrzebny jest lekarz?

Pomoc specjalisty jest niezbędna, gdy dolegliwości są bardzo nasilone lub przyrosty masy ciała niedostateczne. Lekarz pediatra może wówczas zleciś stosowanie leków zmniejszających wydzielanie gazów w jelitach czy leków usprawniających motorykę przewodu pokarmowego (tzw. prokinetyków).

Jeśli podejrzewamy, że u podłoża kolki leży nietolerancja laktozy lub alergia na białka mleka krowiego, należy rozważyś zastosowanie leczenia dietetycznego pod okiem pediatry. U niemowląt karmionych mieszankami mlecznymi w razie wystąpienia kolki stosuje się okresowe leczenie dietą bezmleczną. Ustąpienie objawów w trakcie stosowania diety potwierdza rozpoznanie.

Można też zaleciś wcześniejsze wprowadzenie zupy jarzynowej, co zwykle pozwala na opanowanie dolegliwości. W razie braku poprawy lekarz rozpatruje możliwośś organicznej (chorobowej) przyczyny dolegliwości. Bóle brzuszka u dziecka mogą powodowaś m.in.: zakażenie układu moczowego, wady przewodu pokarmowego, stany zapalne jamy brzusznej, przewodu pokarmowego, stany zapalne dróg oddechowych lub np. zapalenie ucha. Lekarz zleca wówczas wykonanie odpowiednich badań.

Masaż kolkowy na pomoc

Pomocne w przeciwdziałaniu kolce może byś masowanie brzuszka. Rozebrane dziecko kładziemy wówczas na łóżeczku w ciepłym pokoju. Po natarciu rąk oliwką zaczynamy delikatnie gładziś brzuszek w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara.

Dodatkowo po wykonaniu masażu można przycisnąś delikatnie nóżki dziecka do brzuszka przez kilka sekund (nóżki dziecka są zgięte w kolankach). Po wykonaniu masażu warto pogładziś ciałko niemowlęcia, aby je dodatkowo zrelaksowaś. Uwaga! Nie wolno masowaś brzuszka tuż po jedzeniu.

Wybrane leki stosowane w terapii kolek i wzdęś:

- Esputicon (Dimethicone)
- Espumisan (Simethicone)
Obydwa leki zmniejszają napięcie jelit.
- Debridat (Trimebutine)
Normalizuje motorykę przewodu pokarmowego (agonista receptorów enkefalinowych) - Coordinax (Cisapride)
Lek reguluje motorykę przewodu pokarmowego przez pobudzanie śródściennych splotów nerwowych jelit.

"Żyjmy dłużej" 6 (czerwiec) 2001

zapozyczone z resmedica.pl

Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 07:06   

Tak to jest, że rzeczywiście na kolkę nie ma lekarstwa... ja wyłam z moim małym tak mi go było żal :( . Na szczęście mamy już to za sobą. Pomocne okazały się wypróbowane sposoby, czyli:
- noszenie dziecka przewieszonego przez ramię
- masowanie i ogrzeanie brzuszka
- kropelki Infacol podawane przed każdym posiłkiem
- herbatka koperkowa Plantex - super

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 07:54   

u nas kolki trwały krótko!
tez podawałam plantex, i esputicon
masowałam brzuszek, a ja było bardzo kiepsko to połozna nauczyła mnie wkładac rurk w pupcie.... wtedy dopiero gazy szły

ale nie polecam samej tego robić... ja zrobiłam to moze ze dwa razy....

Magi napisał/a:
Ja podawałam:
- kropelki Infacol - przed każdym posiłkiem,
- Esputicon kropelki,
- Plantex - herbatka koperkowa - super, polecam

Tunia
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 21:37   

*renika* napisał/a:
Magi napisał/a:
Ja podawałam:

- Esputicon kropelki

Ja też je podawałam zapobiegawczo od pierwszego dnia jak wróciłam ze szpitala. Wojtek nie miał kolek.

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 25 Kwiecień 2005, 16:29   

Metoda jeszcze mijej babci: herbatka z kopru!

Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 26 Kwiecień 2005, 19:35   

z herbatką z kopru uwaga! moj pediatra powiedziała, żebym lepiej stosowała te herbatki uzdatnione dla niemowląt niż napar z ziół, ze względu na możliwość wystąpienia alergii. Wiktorek miał np. uczulenie na wodę koperkową, także zalecaną przy kolkach. Dostał paskudnej swędzącej wysypli... biedaczek, nie dość , że kolo to jeszcze swędzące ciałko...

gumecka
Pierwszy Raz

Wysłany: 13 Sierpień 2005, 15:49   

Ja stosowalam debridat ktory przepisala lekarka i pomogl bo mala juz nie ma takich kolek.

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 13 Sierpień 2005, 19:22   

Sliczne dzieciątko :)
Tez słysząłam o tym, ze jak inne preparaty nie pomagają to dają cos na recepte. Ważne aby dziecko sie nie męczyło!

Intense
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 20 Sierpień 2005, 19:44   

Ja miałam szczęście z moim maluchem - nie miał w ogóle kolek,chociaż nic mu profilaktycznie nie podawałam :D Ale dziś dostał ospy :(

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 20 Sierpień 2005, 20:10   

Ospe :shock: o kurcze :? A ile dzidzia ma?

Odpowiedz do tematu