Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6369 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 28 Wrzesień 2005, 13:44
warto zainteresować się początkowymi objawami krzywicy:
-często poci się główka
-kości czaszki stają się miękkie
-ciemiączka wolniej zrastają
-ząbki wyrzynają się z opóźnieniem
-w pobliżu mostka grubienia
-klatka piersiowa deformuje się
jestem przeciwniczką farmakoterapii,ale jak trzeba to trzeba
spacerki na słoneczku oraz dieta pogata w vit.D:jajka,wątróbka,ryba,tran oraz preparaty bogate w wapń,ponieważ vit.D reguluje wymianę wapia w organizmie
źródła wapnia:ryby,jaja,mięso,wywary z kości,groch,fasola,zielone częsci roślin,czosnek,brokuły,kalarepa,kapusty,brukselka,soczewica
ale należy również uważać z nadmiarem wapia bo blokuje przyswajanie magnezu,cynku i żelaza
mleko powinno pić się tylko pełnotłuste i zawsze z dodatkiem czosnku,bo wtedy następuje lepsze przysfajanie wapnia
naturalna terapia na niedobory wapnia
skorupkę jajka zanurzyć na 5 min we wrzątku,pozostawić do wyschnięcia,zmielić,używać 0,5-1,0g dziennie z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do kasz,twarogów
(moja babcia stosowałą tą terapię jak wykryto u niej osteoporozę,jednak jak się później okazało lekarki pomyliły wyniki badań )
ale prawda jest taka że najwięcej wapnia znajduje się w skorupce jajka,nie w białku czy żółtu ale właśnie w skorupce
pomimo wszystkich zalecen moje dziecko ma dołek na wysokości mostka, dokładnie jak jego tato
podejrzewamy ze to dziedziczne bądz pokrzywicze
vit d3 podawana przez 2 lata
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum