Moja malutka córeczka właśnie zaczęła ząbkować. Czy znacie może jakieś metody jak ulżyć takiemu maluszkowi Kupiłam jej żel na dziąsełka ale na prawde-za dużo nie pomaga. Mała jest bardzo nerwowa, mało śpi i nie chce jeść tak jak zawsze Do tego ma niski stan podgorączkowy . Jak Wy sobie poradziłyście z tym etapem I jak długo taki stan bedzie trwał
Jeśli ból jest spory, dziecko goraczkuje podaj małej ibufen lub nurofen w syropie. Jest od 3-go miesiąca życia. Przynajmniej córcia wyspi się w nocy. Żel czesto jest za słaby na bóle przy ząbkowaniu.
Możesz dawać dziecku gryzaczki schłodzone w lodówce, masować dziąsełka palcem. Ale trzeba to przetrzymać. Ząbkowanie jak się zaczęło to potrwa do 2 lat lub dłużej. A każdy ząbek to ok. 5-7 dni.
Zeby choć trochę Ciebie pocieszyć, niektóre ząbki mogą wyjść bezbolesnie (my tak mieliśmi 15 na 19 ząbków) szczesciara...
Nalezy pomagac dziecku w tych chwilach, polecam jeszcze oprócz tego co Tunia Viburcol w czopkach. Lek homeopatyczny. Rewelacyjny, ładnie uspokaja, ułatwia zasypianie i działa przeciwbólowo...nie tylko na ząbki
Dzieki za rady. Jutro ide z małą do pediatry i poproszę o recepty na te leki. Póki co mała przestała gorączkować, ale myśle sobie że w razie czego warto jest mieć w domowej apteczce jakiś lek na zbicie temperatury dla niemowlaków- tak na wszelki wypadek Byle jak najszybciej jej wyszły te ząbki
Nalezy pomagac dziecku w tych chwilach, polecam jeszcze oprócz tego co Tunia Viburcol w czopkach. Lek homeopatyczny. Rewelacyjny, ładnie uspokaja, ułatwia zasypianie i działa przeciwbólowo...nie tylko na ząbki
Powodzenia!
Faktycznie te czopki są rewelacyjne Mała jest spokojniejsza i my tez mozemy dzieki temu zmrużyć oko
_________________ Od grzechu zaczął się jej świat, a że Bóg ją stworzył, a Szatan opętał - jest więc odtąd po dziś dzień raz grzeszna a raz święta, zdradliwa i wierna, dobra i zła; daje rozkosz i rozpacz, przez nią uśmiech i łza; jest jak gołąb i żmija, jest jak piołun i miód, jest jak anioł i demon, jest jak upiór i cud; i szczyt nad chmurami i przepaść bez dna; jest początkiem i końcem -
KOBIETA - aha!
u mojej też ząbki... wyszły jedynki dolne, teraz jedynki górne wypełzają - trochę pomaga żel Bobodent i gryzaczki
w nocy budzi się częściej ale nie płacze, tylko przytulaśna się robi i pije herbatkę
U nas pokazał sie dopiero jeden to dopiero początki
_________________ Od grzechu zaczął się jej świat, a że Bóg ją stworzył, a Szatan opętał - jest więc odtąd po dziś dzień raz grzeszna a raz święta, zdradliwa i wierna, dobra i zła; daje rozkosz i rozpacz, przez nią uśmiech i łza; jest jak gołąb i żmija, jest jak piołun i miód, jest jak anioł i demon, jest jak upiór i cud; i szczyt nad chmurami i przepaść bez dna; jest początkiem i końcem -
KOBIETA - aha!
Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze Ja chciałabym zeby były juz chociaz dwa
KOBIETA - aha!
Pomogła: 2 razy Wiek: 30 Dołączyła: 13 Paź 2005 Posty: 3340 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 25 Lipiec 2006, 07:09
No fajnie nam, Mojej Pauli szybciutko wyszły pierwsze ząbki, miała niecałe 6 miesięcy jak poszły jej dwie jedynki dolne, potem górne, a potem to już z górki. Jakieś 2 miesiące temu zaczeły wychodzić jej trójki wszystkie cztery naraz - no troszkę sie nacierpiała, poszalała ale juz są.
Trzymam kcikaski za wsze ząbki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum