Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Chrzest
Autor Wiadomość
greenmiau 
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 28 Sierpień 2005, 19:16   

-> Kikker
w sumie trudno to nazwać wiarą - tu bym się klasycznie wymijająco nazwała agnostykiem. Gdzieś już o tym pisałam na forum, że nie wierzę na pewno w Boga osobowego, świadomie wpływającego na wszystko - a więc wiele wiele religii odpada...
Strasznie do mnie przemawia buddyzm zen od ponad 3 lat (najpierw przez taoizm) chociaż wcale nie pałam miłością do dalekiego wschodu. Prawie 10 lat poszukiwań - i w końcu - to jest TO :)

-> L.Krofft
tu już zapytałabym dziecko... wiadomo dlaczego wiele dzieci chce iść do komunii :) szczerze pogadasz i co się okazuje? prezenty i śliczna sukienka... w kościele to zwykle w nosie dłubią albo się wiercą - za wcześnie na takie sakramenty po prostu
po prostu pogadam i jak samo nie będzie chciało to obronię je przed całą rodziną :D tylko wiecie... faktycznie szkoda prezentów :wink: :twisted:
a osobiście nie znam nikogo kto by dziecka do komunii nie dopuścił :( no chyba że chodzi o rodziców mojej znajomej Afganki - muzułmanki

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 29 Sierpień 2005, 11:37   

:shock: Brat Mojego Kostka ma 4-miesięcznego synka. Jego dziewczyna (nie są małżeństwem) chce ochrzcić dziecko, ale Brat nie ma bierzmowania. Mój Kostek 'załatwił' sobie bierzmowanie w krótkim czasie, wymagało to jedynie pojechania w parę miejsc. Jak Brat się dowiedział, co trzeba zrobić, żeby załatwić bierzmowanie, to powiedział swojej dziewczynie (matce swojego synka!!) żeby ochrzciła małego jako samotna matka :roll: :!: Wyobrażacie sobie coś takiego :?: Ja cały czas jestem w ciężkim :shock: A osobiście to bym go chyba :smt068

[/url]

greenmiau 
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 29 Sierpień 2005, 20:08   

No co te facety jedne ;) nie wymyślą...
Swoją drogą ciekawe jak załatwiła to moja ciotka - osoba bez ani jednego sakramentu, której dzieci są ochrzczone (mój wujek a jej mąż z grubsza jest katolikiem - chciał być buddystą, ale babcia go tłukła ;) ).
No ale jeśli chodzi tylko o jedno bierzmowanie... a obie osoby są katolikami i zamierzają wychowywać dziecko w tej wierze - to chyba... powinien się chłopak postarać! A nie kombinować od razu... wrrr.

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 19 Styczeń 2006, 13:42   

Bratanek Mojego ma już skończone 8 m-cy, a chrztu dalej ani widu ani słychu. Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby chcieli 'wychowywać go w wierze' bo nie mam ani pewności czy są naprawdę wierzący, a praktykujący to na pewno nie. Więc można by zapytać, po co ten chrzest??
Z drugiej strony cały czas widzę jakie problemy i ile załatwiania ma narzeczony mojej koleżanki... przed ślubem musi załatwić chrzest, komunię i bierzmowanie. Też nie sa praktykujący...więc w sumie po co w ogóle to wszystko?? Ale gdyby jego matce chciało się posłać syna do komuni i ochrzcić, chłopak miałby mniej załatwiania, bo mimo że jest dorosły traktuje to jako formalność (a nie wiarę) :roll:

[/url]

iskierka666 
Gaduła

Wysłany: 1 Czerwiec 2006, 09:30   

Takie pytanie mam dziewczyny :) 25 czerwca mamy chrzcic naszą córę :) Tak jakos odwlekalismy to z powdu braku kasy no ale kiedys w koncu trzeba to zrobic :) Wczoraj byłam u ksiedza spytac czy brak slubu koscielnego to problem (bo niektórzy robią z tego problemy) ale nie miał nic przeciwko :) ...ale do rzeczy; Napiszcie mi co trzeba takiemu dzieciatku do chrztu zakupić bo nie bardzo sie orientuje w tych dodatkach :? aha i powiedzcie mi jeszcze ile sie daje ksiedzu i kiedy? czy on sam mówi ile? czy my sami płacimy? jak to jest? :?
Od grzechu zaczął się jej świat, a że Bóg ją stworzył, a Szatan opętał - jest więc odtąd po dziś dzień raz grzeszna a raz święta, zdradliwa i wierna, dobra i zła; daje rozkosz i rozpacz, przez nią uśmiech i łza; jest jak gołąb i żmija, jest jak piołun i miód, jest jak anioł i demon, jest jak upiór i cud; i szczyt nad chmurami i przepaść bez dna; jest początkiem i końcem -
KOBIETA - aha!

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 1 Czerwiec 2006, 10:32   

Zacznę moze od opłaty dla księdza: u nas było tak że ksiądz powiedziła co łaska, mąz zapytał o jakich kwotach sie mowi, wiec on szczerze powiedziła ze ludzie róznie dają od 50 zł do 200 zł, więc dalismy 100 zł i płaciliśmy kilka dni przed chrztem.
Jesli chodzi o ubranko to u nas jest zwyczaj ze chrzesna kupuje ubranko do chrztu i szatkę (chociaz ja sama kupiłam ubrako). Chrzestny kupuje świecę do chrztu.

I to chyba z grubsza tyle, jeśli dobrze pamietam.

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 1 Czerwiec 2006, 12:11   

Iskierko, na tych dodatkach się nie znam, ale z tego co pamiętam u nas przychodzi się na gotowe :) Tzn. chrzestni nic nie kupują, tylko dają pieniążki w kopercie po chrzcie :lol: +prezent ;) Także wszystko zależy od regionu i konkretnej rodziny :)

iskierka666 
Gaduła

Wysłany: 1 Czerwiec 2006, 13:22   

Aha to dziekuje wam slicznie dziewczyny :) W takim razie musze sie zorientowac jak to jest u nas :roll: Teraz musze sie juz niestety streszczac bo w sumie to juz niewiele czasu zostało :? a my jeszcze nic nie załatwilismy :roll: Dzieki jeszcze raz :wink:
Od grzechu zaczął się jej świat, a że Bóg ją stworzył, a Szatan opętał - jest więc odtąd po dziś dzień raz grzeszna a raz święta, zdradliwa i wierna, dobra i zła; daje rozkosz i rozpacz, przez nią uśmiech i łza; jest jak gołąb i żmija, jest jak piołun i miód, jest jak anioł i demon, jest jak upiór i cud; i szczyt nad chmurami i przepaść bez dna; jest początkiem i końcem -
KOBIETA - aha!

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 8 Czerwiec 2006, 11:26   

O kurcze, my też mamy chrzciny 25 czerwca, R. będzie chrzestnym. Iskierko, może to ta sama uroczystość ;)
I mamy mały problem, co chrzestny pownien sprezentować dziecku. Mała będzie teraz miała ze dwa latka (tak na oko)... Myśleliśmy o łańcuszku z krzyżykiem, ale może macie jakieś bardziej oryginalne pomysły? Będę wdzięczna za każdy pomysł, bo w głowie mamy pustkę :roll:

[/url]

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 8 Czerwiec 2006, 12:07   

Ja uważam ze to dobry pomysł. Moja Paula dostała własnie łańcuszek z medalikiem od chrzestnej i złote kolczyki od chrzestnego. Wszystko to prezenty na wyrost ale uważam ze bardzo fajna pamiątka.

Mi sie bardzo podobał taki album - książka Pierwszy rok dziecka (ale u was to odpada) jest tam miejsce na zapisywanie waznych dat, wklejanie zdjec - niezła bedzie pamiątka.

Odpowiedz do tematu