Pomogła: 2 razy Wiek: 22 Dołączyła: 30 Maj 2005 Posty: 2264 Skąd: Radom
Wysłany: 25 Sierpień 2005, 22:58
kiedy moj brat się żenił za wszystko zapłacił mój ojciec,ponieważ sytuacja materialna bratowej byla bardzo kiepska. Ale mozna po polowie albo kazdy za swoich gosci ktos za kamere,ktos za zdjecia itd
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek,nigdy niewiesz na co trafisz;)
my takiego problemu nie mamy - nasze rodziny nie zapłaca za nasz ślub - bo wyznają zasade że jak nasz to i za naszą kasę. więc - my zapłacimy za wszystko
Od dwóch tygodni jak tylko ktoś dowiaduje się o naszych zaręczynach, zaraz pyta o ślub i wesele oczywiście. Staram się od razu wszystkim dać do zrozumienia, że wesela nie planujemy, co najwyżej skromne przyjęcie dla rodziców i świadków (jak wyżej pisała też agnieszka).
Dopiero teraz widzę z jakim się to sprzeciwem, a w najlepszym wypadku krzywą miną kończy.
Najchętniej uciekłabym gdzieś tylko z R. żeby wziąć cichy ślub
Myśleliśmy że weźmiemy ślub konkordatowy, ale ilośc rzeczy jakie trzeba załatwić, papiery, nauki itp. mnie przeraża. Więc możliwe że weźmiemy ślub cywilny, a kieeeedyś może kościelny.
Ale powiem szczerze, dopiero teraz zaczyna pojawiać się problem z gośćmi (których najchętniej w ogóle bym nie zapraszała )
P.S. A wracając do tematu... za wszystko (niezależnie od wyboru) chcemy zapłacić sami! (choć wiem, że moi rodzice chętnie by nam pomogli... rodzice R. - no cóż na ich pomoc nie liczę )
Pomogła: 2 razy Wiek: 22 Dołączyła: 30 Maj 2005 Posty: 2264 Skąd: Radom
Wysłany: 28 Kwiecień 2006, 20:51
Ślub konkordatowy jest to ślub kościelny, bez ślubu cywilnego. Papiery z USC podpisywane są przez nowożeńców w kościele zazwyczaj przed ślubem, a reszte formalności dopełnia ksiądz.Jest to teraz bardzo popularne bo prawie nikt nie bierze już cywilnego.
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek,nigdy niewiesz na co trafisz;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum