Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
kto za co płaci?
Autor Wiadomość
agnieszka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 10:00   kto za co płaci?

planujemy skromne przyjecie, obiad ,deser, alkochol na kilka toastow. Tylko sie zastanawiamy kto za co placi? za ciuchy, obraczki, slub w usc (bedzie tylko cywilny), jedzenie, alkochol, organizacje tzn. bedzie to impreza na powietrzu, czyli namioty stoly, jakas dekoracja niewielka. Sa u nas duze dysproporcje odnosnie wielkosci rodziny, naprawde trudno kogos wykreslic u Misia, jest 25:56, z tym ze ok 7 osob ode mnie raczej nie przyjdzie. Nie mamy pojecia jak to podzielic zeby niewyszlo nieladnie :(

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 10:10   

kiedyś to było tak, że rodzice pana młodego płacili za sale i alkohol a panny młodej za cattering, ciuchy

ale teraz to się zatarło...

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 10:45   

a za to wszystko płacicie z własnej kasy czy rodzice 'stawiają'??

[/url]

agnieszka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 10:49   

no oczywiscie ze rodzice

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 11:13   

Dla mnie to nie takie oczywiste, ale ok.
Moim skromnym zdaniem za (zgodnie z tym co wymieniałaś): organizację, obrączki, ślub w urzedzie powinno się płacić po połowie.
Natomiast jedzenie, alkohol, itp.- każdy płaci za swoich gości, ciuchy rzecz jasna też każde za siebie.
No chyba, że rodzice obojga z Was się zgodzą... to można wszystko na pół.
P.S. A tak swoją drogą prawie 80 osób, to chyba nie takie skromne przyjęcie :wink:

[/url]

agnieszka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 11:28   

wlasnie 80 to duzo ale to jest naprawde najblizsza rodzina, i dlatego wymyslilismy zeby zrobic tak: do usc wszyscy niech ida, a potem tylko nasi rodzice i rodzenstwo na obiad do restauracji. Planujemy kiedys koscielny, po co 2x za zaproszenia, i cala reszte. Ale czy tak wypada?

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 12:48   

a to na cywilnym się płaci za gości?? :shock:

[/url]

agnieszka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 14:22   

chodzi mi o to ze goscie przychodza tylko na slub, jasne ze sie za to nie placi, a na obiad tylko z rodzicami a reszta do domow wraca i tyle. Tylko czy wypada ich tak splawiac?nie nastawiamy sie na jakies prezenty od gosci tylko nie wiem czy tak mozna ze sie tyle osob na cywilny zaprasza a potem tylko z rodzicami na obiad. Tamci sie nie obraza?jak to zaznaczyc na zaproszeniu?

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 14:35   

hmmm, są takie zaproszenia które zapraszają tylko na ślub. Osoby wybrane na przyjęcie mogą dodatkowo do zaproszenia dostać 'wkładkę' z informacją o nim.
Pamiętaj, że ślub i przyjęcie ma być dla Was, a nie dla rodziny :!: Nie uszczęśliwisz wszystkich na siłę. A skoro ma być skromnie, to goście powinni zrozumieć, że świętować bedziesz już z (najbliższymi) rodzicami i świadkami :)
I wcale ich nie spławiasz... po prostu robisz skromne przyjęcie dla najbliższych (tak prawdę mówiąc ten model ślubu podoba mi się najbardziej). Trzymam kciuki :!:

[/url]

agnieszka
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 24 Sierpień 2005, 17:05   

to dobrze. Mama Misia jest juz wtajemniczona, troche sie zdziwila :) pytala tylko czy kiedys bedzie koscielny, bo ze jak sie odwleka to potem sie nie mozna zabrac :D ale zbombardowalismy ja finansowymi argumentami no i podzialalo 8) tylko powiedziala ze jest ciekawa co na to moja mama powie :D

Odpowiedz do tematu