Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Legalizacja związku - Ślub za czy przeciw?

Ślub ZA czy PRZECIW?
ZA
95%
 95%  [ 41 ]
PRZECIW
4%
 4%  [ 2 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 43

Autor Wiadomość
atraktywna
Pierwszy Raz

Wysłany: 13 Kwiecień 2005, 21:41   

Hm... A ja jestem i za i przeciw!

ZA - kiedy dwoje ludzi pobiera się świadomie, kiedy znają się dobrze, razem ze swoimi wadami i kochają się nie tylko "za coś" ale i "pomimo czegoś".

PRZECIW - kiedy ludzie mają różowe okulary i wydaje im się, że ślub to takie magiczne coś, po czym będą żyli długo i szczęśliwie.

Ja w tej chwili mieszkam z narzeczonym i rozglądamy się za własnym mieszkaniem. Pobierzemy się za kilka lat, to nie ma dla nas znaczenia. Jak mamy razem być, to będziemy, ślub tu nie ma nic do rzeczy.
Ale jak już będziemy się pobierać, to na pewno na ślubie cywilnym się skończy. Mój facet jest niewierzący, ja długo byłam bardzo wierząca, ale potem poszłam własną drogą. Ślub kościelny byłby w naszym przypadku kłamstwem, jak już to ktoś napisał.
Te wszystkie nauki przedmałżeńskie, naturalne metody planowania rodziny (nie, żebym uważała, że są złe, ale katolicyzm je NARZUCA), oczekiwanie z radością na całe stadko dzieci, przysięganie, że się będzie je wychowywało w wierze...
Musielibyśmy sporo nakłamać na starcie... Po co nam to?

czarnulka
Pierwszy Raz

Wysłany: 16 Kwiecień 2005, 11:31   

hmm ja miałam kościelny ślub..ale praktykującą katoliczką nie jestem :oops: nie mam nic przeciwko cywilnym ślubom...mogłabym tak i tak :)

landrynka1732 
Za późno na leczenie

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 00:04   

zdecydowanie ZA :D
ta biała suknia...po prostu marzenie! :D

GabiRaf 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 08:18   

Ślub może nie "zdecydowanie ZA" ale "czemu nie". natomiast wesele...zdecydowanie "nie" :!:
Zwykła szopka i to na pewno nie dla młodych, tylko dla gości!

[/url]

landrynka1732 
Za późno na leczenie

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 09:56   

ja chciałabym wesela tylko dla tej białej sukni i dla przeżycia tej chwili :) :)

a GabiRaf ma trochę racji, że wesele jest dla gości ...a nie dla młodych...

ale już taki chyba tego urok :)

greenmiau 
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 9 Sierpień 2005, 10:29   

A ja bym chciała przeżyć strasznie takie "neopogańskie" handfasting w kręgu najbliższych przyjaciół - wersja ślubu dla osóbek z ruchu Wicca... tyle, że ja wiccanką nie jestem :)
Ślub cywilny - jak najbardziej - w pięknej sukni koloru czerwonego wina :D . Kościelny nie, bo nie jestem katoliczką - i niech mnie nawet rodzina wierząca namawia - a nie zrobię tego tylko dla nich... No i babcie, ciocie i ich kumoszki na weselu... koszmar. I pewnie by mi wódkę wciskali, której nie znoszę... brr :wink: :D

Oleczkaa 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 9 Sierpień 2005, 10:49   

Jestem za legalizacja związku poprzez ślub. Życie na kocią łapę to nie dla mnie, teraz mozna juz brać śluby konkordatowe więc nie ma problemu z podwójnymi uroczystościami :D

bonnie_blue 
Moderator
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 9 Sierpień 2005, 11:17   

Ja z jednej strony bym chciala slub koscielny ale z drugiej czulabym sie jak pajac :?
Ja nigdy nie wyjde za maz. Koscielnego nie chce za bardzo ( PAJAC ) a sam cywilny nie wchodzi w gre (moj chlop jest very przeciw :( )

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 9 Sierpień 2005, 11:23   

oczywiście że ślub kościelny :D

Nixie
Kataryna

Wysłany: 9 Sierpień 2005, 11:27   

Jestem Za.
Jestem wierząca. Chcę ślubu konkordatowego. Co do samego wesela, to nie chcę go mieć. Nie pociaga mnie jakaśtam uroczystośc "z pompą". Wolę skromne przyjęcie dla najbliższych. Najchętniej wzięłabym ślub, na którym byłyby 2 osoby: ja i moj przyszły mąż. Nie lubie wesel. Nie lubię tego jak wódka stoi na stole, a njiektórzy chleją bez opamiętania. Alkohol? OK, ale wolę np. żeby każdy dostał po piwku, lampka szampana albo winka, niż hektolitry wódy. W weselach tez razi mnie to, że złazi sie cała familija i wszyscy plotkują o czym wlezie, ale to chyba i tak nieuniknione. Najbardziej odpowiadałoby mi przyjęcie z małą ilościa osób, nastrojową muzyką (kto ma ochotę, niech potańczy, ale nie przy "szlagrach":/), mała ilościa alkoholu.

Odpowiedz do tematu