Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Legalizacja związku - Ślub za czy przeciw?

Ślub ZA czy PRZECIW?
ZA
95%
 95%  [ 41 ]
PRZECIW
4%
 4%  [ 2 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 43

Autor Wiadomość
opuncja 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 1 Lipiec 2007, 20:25   

aaa.. mam znajomych którzy mówią, ze się zmieniło na gorsze..
ale to przypadki potwierdzające regułę, że JEST PIĘKNIE jak SIĘ TEGO CHCE!
ja tam też chcę! i myślę, że jesli dwie osoby bardzo mocno się kochaja, to mimo nieporzumień, docierania się początkowego, są szczęsliwe, bo mają siebie już na wyciągnięcie dłoni.. i są dla siebie kimś naprawdę zupełnie wyjątkowym...

pyza 
Tu już tylko odwyk może pomóc

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 09:57   

Mnie się wydaje, że to błędne myślenie, że jak się para pobierze, to wszystko się zacznie psuć, że lepiej na kocią łapę itd. Jeśli ma się nie układać - będzie się też nieukładać, gdy nie będzie obrączek na palcach, ale jeśli chcemy z kimś spędzić całe życie, to przysięga małżeńska jest dla mnie pewnego rodzaju dowodem, że partner chce ponieść to 'ryzyko' życia ze mną na zawsze ; )

Oleczkaa 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2 Lipiec 2007, 10:26   

Pozatym pozniej są problemy np w szpitalu, jak mój P. miał operację to niechcieli ze mna gadac, dopiero musialam wyjasniac ze jestem narzeczona ze slub w przyszlym roku itp itd wyobrazacie co ja przezylam w momencie kiedy lekarz niechcial mnie poinformowac co sie z nim dzieje ? No i zgadzam się z pyzą, jak się ma psuć to będzie się psuło i przed ślubem ;)

Rosemary 
Junior Administrator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2 Lipiec 2007, 10:59   

A ja jestem za wolnym wyborem :) za poszanowaniem pary, która nie chce brać słubu (np. nazywanie tego "na kocią łapę" lub "konkubinatem" jest moim zdaniem dyskryminujące) i nie podśmiewanie się z tych, co jednak chcą wziąć ślub.

Tu tak samo jestem za wolnym wyborem: ślub cywilny czy kościelny.

Niestety baaardzo często jest tak, że jedna strona (np. Ci, co za wszelką cenę chcą ślubu) krzywo patrzą na tych drugich i odwrotnie.

DiBi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 12:32   

ja żyłam na kocią łapę (nazywajmy rzeczy po imieniu :lol: ) ponad 4 lata i nie potępiałam tych co na nas krzywo patrzyli (po slubie itd.) i teraz nie zamierzam nikogo pouczać, że bez ślubu nie wypada.
każdy ma swoje zdanie i niech robi po swojemu. ja sie czuje o niebo lepiej teraz, ale moze niktórym odpowiadaloby bardziej zycie bez slubu

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...

taka sobie 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 14:17   

ja jestem za, przynjmniej ze wzgledu na dzieci i wszelkie formalnosci
i powiem jeszcze tyle, raz juz sie sparzylam i myslalam ze juz nigdy wiecej nie popelnie tego bledu bo przeciez latwiej sie rozejsc bez latania po sadach, ale minelo troche czasu i nie wyobrazam sobie zeby moje dzieci byly z wolnego zwiazku, moze dlatego ze tak zostalam wychowana
a jesli chodzi i kwestie ze po slubie wszystko sie psuje to nie zgadzam sie, rownie dobrze moze sie popsuc bez slubu, a przynajmniej jesli o mnie chodzi to wydaje mi sie ze bardziej bym walczyla o malzenstwo niz o wolny zwiazek

Lilypie 1st Birthday Ticker

Przeborka 
Moderator

Wysłany: 5 Lipiec 2007, 13:41   

Mi się pomału zmienia z tego co widzę.. Powoli przechodzę na stronę "ZA" :) Ale powoli, bo wiele wody jeszcze upłynie zanim będę tego pewna.

Odpowiedz do tematu