Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubranie Pana Młodego
Autor Wiadomość
spaghetti 
Moderator

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 19:19   Ubranie Pana Młodego

Garnitur, smoking czy frak :?: Czarny, granatowy, beżowy - a może inne odcienie :?: Muszka, krawat czy może musznik :?:

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 19:29   

U nas garnitur ciemnogranatowy+mucha po oczepinach krawat żółty w niebieskie romby :)

d(Rr)r 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 19:37   

brązowy garnitur+muszka(najlepiej w groszki)+kremowa/ecru koszula a z takim kolnierz(ż)ykiem :wink: troszke do góry :wink:

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 19:52   

beżowy garnitur :!:

Oleczkaa 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 21:18   

Granitur szyty specjalnie, bedzie niestandardowy, marynarka dłuższa, wywijana u dołu do tego kapelusz i laska gentelmana :wink:

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 17 Sierpień 2005, 17:13   

Cytat:
Modny pan młody

Pan młody, zaraz po swej wybrance, jest osobą skupiającą uwagę wszystkich gości. Nie powinien być tylko dodatkiem do panny młodej, ale w ten szczególny dzień musi zachwycać eleganckim wyglądem.

Powinien więc błyszczeć, podkreślając swoją pozycję ubiorem oryginalnym, odbiegającym wyraźnie od tradycyjnego, codziennego wizerunku. Jest kilka możliwości. Może założyć garnitur, smoking, surdut lub frak.

Elegancko i z charakterem
Najważniejsze, aby czuł się swobodnie ale jednocześnie wyglądał elegancko. Pamiętać należy o odpowiednich dodatkach. Mucha, krawat lub fular, w zależności od pory dnia i charakteru ceremoni. Strój młodego musi być dobrany do stroju panny młodej. Jeżeli panna młoda ma kreację prostą i skromną, to pan młody może założyć ciemny garnitur. Jeżeli młoda zdecydowała się na suknię w innym odcieniu niż biała, to młody może założyć garnitur jasny, pastelowy z krawatem w odcieniu sukni panny młodej lub w kolorze kwiatów z wiązanki ślubnej. W przypadku bardzo strojnej sukni panny młodej może się zdecydować na surdut z fularem lub smoking z muchą. Najbardziej elegancki i wizytowy jest frak ale tylko wtedy, gdy uroczystość odbywa się w godzinach wieczornych, gdyż w ciągu dnia lub wczesnym popołudniem fraka się nie zakłada.

Kilka możliwości
Przyszły pan młody ma więc do dyspozycji:
* garnitur typu "long" z dłuższą marynarką zapinaną na trzy guziki. Do tego nie może zabraknąć kamizelki z jedwabnego żakardu o deseniu roślinnym w kolorze bieli, ecru, spatynowanego złota lub srebra. Do kamizelki zakładamy fular lub musznik w tym samym kolorze.
* Frak - wyróżnia długa poła z tyłu kończąca się za kolanem. Poła przednia jest krótsza od kamizelki, która jest biała, ma przedłużony kołnierz szalowy i jest nisko zapinana na trzy guziki. Dodatki, takie jak muszka i rękawiczki, również muszą być białe. Odpowiednia koszula do fraka powinna być na stójce a rękawy z wywiniętym mankietem ozdobione spinkami.
* Surdut - różni się od fraka tym, że jest zapinany. Powinien mieć szary kolor a spodnie w szaro-czarne pionowe paski bez lampasów i mankietów. Kamizelka pod surdut wysoko zapinana.
* Smoking - koniecznie bez kamizelki za to ze specjalnym pasem smokingowym i muszką w tym samym kolorze. Klasyczny smoking ma szalowy jedwabny kołnierz i guziki.

Dobre rady dla pana młodego
* Jeżeli w dniu ślubu chcesz wyglądać naprawdę wspaniale powinieneś pamiętać o zgraniu wszystkich detali
* Koszula może wystawać poza rękaw marynarki tylko o 1,5 -2 cm.
* Buty, jeżeli ma być elegancko, powinny być sznurowane i wykonane ze skóry.
* Czarne buty można założyć do każdego koloru spodni poza białymi.
* Bo białych spodni pasują tylko białe buty.
* Spodnie powinny sięgać tuż za linię butów, nogawki powinny się tylko lekko załamywać, opierając o przód buta.
* Skarpetki powinny być utrzymane w kolorystyce butów.
* Jeśli nie nosisz w butonierce kwiatka z wiązanki ślubnej, do kieszeni możesz włożyć chusteczkę.
* Pan młody w kieszeni garnituru powinien mieć pieniądze, które gwarantują dostatnie życie.

Cytat:
Staromodny frak
Ten król męskiej odzieży nie jest z przodu zapinany i ma równoległe rzędy guzików. Elegancka błyszcząca satyna ozdabia wyłogi. Spodnie nie mają mankietów, dwa lampasy ozdabiają szef boczny. Do kompletu należy biała, głęboko wycięta z przodu w szpic kamizelka oraz biała koszula z zagiętymi różkami kołnierzyka z usztywnionym przodem, z krytą listwą guzikową i wykładanymi mankietami.
Obowiązują biała muszka i czarne buty - lakierki, czarne skarpety z jedwabiu lub cienkiej bawełny powinny sięgać kolana.

Smoking w wydaniach
Znanych jest kilkanaście jego odmian. Czarny jest klasycznym kolorem smokingu. Standardem jest tu czarny pas smokingowy i czarna muszka (nigdy biała). Plisy pasa muszą być skierowane ku górze. Możliwe są odstępstwa polegające na zmianie koloru pasa, np. na bordo. Pamiętać należy jednak, by muszka była zawsze w kolorze pasa.
Jeżeli zdecydujemy się na komplet z kamizelką, to koniecznie czarną z wyłogami wyłożonymi jedwabną satyną, z której uszyta jest również muszka. Koszule mogą być białe z łamanym lub tradycyjnym kołnierzykiem, koniecznie z listwą zakrywającą guziki. Niezbędne są czarne lakierki. Należy pamiętać, że do smokingu nie pasuje krawat.

Surdut - co to takiego?
Surdut kształtem upodabnia się do fraka, jednak może mieć kolor beżowy lub szary. Poły z przodu mogą płynną linią przechodzić ku wydłużonemu tyłowi lub zachodzić jedna na drugą, jak w tradycyjnej marynarce.

Garnitur - proszę bardzo
Wytworny garnitur powinien się składać z trzech części, natomiast krój i kolor to już wybór indywidualny.
Na topie są obecnie długie, nawet do 100 cm żakiety. Do garniturów muszą być perfekcyjnie dobrane kamizelki. Jeśli chodzi o kolory, w najbliższych miesiącach obowiązywać będzie szeroka paleta barw: od koloru stali i kamienia, po gołębi i platynowy. Szczególne miejsce zajmują odcienie piasku, szampana, wanilii, miodu i cappucino.
Polecane są tkaniny gładkie i śliskie, układające się w ruchu, drobnodeseniowe (zbliżone do jednokolorowych).
Do kamizelek dobieramy różnego kształtu plastrony, muszki, krawaty. Buty eleganckie, powinny być drobne w kształcie i o miękkiej podeszwie.

Detale też ważne
Eleganckie koszule to te z podwójnym mankietem. W kolorystyce dominuje biel, ale coraz popularniejszy staje się kolor ecru, który w połączeniu z taką samą barwą sukni panny młodej nabiera odświętności. Poza bielą i ecru są też bardzo jasne pastele: blady błękit, seledyn, jasny róż. Dużym zainteresowaniem cieszą się niezwykle efektowne koszule z bordiurą, wstawką z drobnym lub szerszym plisowaniem.
Do tego dłuższe skarpetki, bo krótkie dają efekt nieestetycznej golizny łydki, szczególnie podczas siedzenia przed ołtarzem. Tylko nie białe! Skarpety dobieramy do butów, a nie do garnituru.

Ostatnio zmieniony przez spaghetti 17 Sierpień 2005, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 17 Sierpień 2005, 17:32   

Mnie się bardzo opcja TUXEDO podoba, ale myślę, że moj misiek wyglądałby w tym jak młody ksiądz. ;) Dlatego to chyba trzeba do faceta dobierać ;)
Chociaż ja u facetów uwielbiam wszystko co ciemne-koszule, garnitury. Ale może coś jasnego? Sama nie wiem. To coś musiałoby też z moją suknią dobrze wyglądać ;)

Cytat:
do kieszeni możesz włożyć husteczkę.

kurczę, może ja już oczopląsu dostaję, ale to chyba przez ch powinna być ta chusteczka ;) to tak poza tematem ;)

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 17 Sierpień 2005, 19:17   

sknerek napisał/a:
Cytat:
do kieszeni możesz włożyć husteczkę.

kurczę, może ja już oczopląsu dostaję, ale to chyba przez ch powinna być ta chusteczka ;) to tak poza tematem ;)

:lol: Ja tylko kopiowałam - nie czytałam wszystkiego od deski do deski :lol: Już poprawiłam :D

Vidi
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 17 Sierpień 2005, 21:05   

mi sie podoba ten Masterhand(i jeden i drugi)jestem za czarnym garniturem, ale w sumie to i tak bedzie zalezalo od mojego misia jaki bedzie chcial;]bo wiem ze nie zalozylby czegos co by jemu sie nie podobalo nawet jezeli ja bym uwazala ze piekne to jest i ze on przystojnie w tym wyglada...

[img]http://gamercard.xbo...20PL.card[/img]

Nie żałuję tego, że spotkałam Cię, że tak blisko zawsze jesteś obok mnie, mogę wreszcie sobą i nie patrzeć wstecz, bo wiem, że my bedziemy razem...

AniaR
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 17 Sierpień 2005, 21:33   

my będziemy mieli garniak bezowy. o taki:

Odpowiedz do tematu