Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
W czym iść na pogrzeb???
Autor Wiadomość
DiBi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 14 Styczeń 2006, 21:54   

no właśnie.. nie wiem po co te zdjęcia.. żeby spojrzeć w album kiedyś i powiedzieć- ojej.. ale był pogrzeb :!: :roll:
moze ktoś mi przedstawi pozytywy robienia takich fotek? bo mi nic do łebka nie przychodzi

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 14 Styczeń 2006, 21:56   

Z tego co wiem to w miastach ostatnie pożegnanie odbywa sie w kostnicy, natomiast na wsi trzyma sie zmarłego w domu, taka tradycja.
1.5 roku temu zmarła moja babcia (mieszkała na wsi) w szpitalu w mieście jednak dziadek chciał sie z nią pozegnac w domu. I na ostatnią noc została przewiziona do swojego domu, przez cała noc najblisza rodzina modliła sie przy trumnie "tak zwana pusta noc"
Mi nie pozwolono, bo byłam w zaawansowanej ciży i strasznie to przeżywałam i sie o mnie bali ze moze cos sie stac, ale gdyby nie ciąza tez bym sie modliła przy trumnie.
U nas tak to wygląda.

d(Rr)r 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 14 Styczeń 2006, 21:57   

nie wiem DiBi...ludzie fotografują wesela to brali sie i za pogrzeby.ale juz chyba sie tego nie praktykuje :roll:

Oleczkaa 
Moderator

Wysłany: 14 Styczeń 2006, 21:57   

Ponieważ mam dom po dziadkach jakieś 100km za Lublinem znam tradycję otwierania trumny w domu, jest to tzw czuwanie. Trumna stoi otwarta w dużym pokoju i dom też, cała wieś przychodzi o różnych godzinach, szczególnie w nocy na ranem i modlą się. Tak było kiedy umarła moja babcia. Zwyczaj robienia zdjęć też znam bo są gdzieś jeszcze zdjęcia z pogrzebu dziadka. Ale o sukni nigdy nie słyszałam. W radomiu wszystko odbywa się w kostnicy ale w Lubelskim jest tak jak mówi drr

Odpowiedz do tematu