Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5178 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 23:13
mi się wydaje że taki nalot to oznaka że nie jesteś do końca zdrowa.. jakiegoś wirusa możesz wciąż mieć. a może zła dieta? bo fajek nie palisz? ja jak nie palę to momentalnie mi znika.
tzn. teraz mam, bo chora jestem.
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Pomogła: 2 razy Wiek: 23 Dołączyła: 17 Sie 2007 Posty: 1935 Skąd: Łódź
Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 10:18
Emilcia znalazłam to na zdrowemiasto.pl
Cytat:
Nalot na języku powstaje ponieważ nabłonek jamy ustnej stale się odnawia poprzez złuszczanie starszych warstw, i gromadzi na języku wraz z resztkami pokarmów i bakterii. Jest to normalne zjawisko. Obłożenie języka jest większe w stanach, w których ścieranie nalotu (przez pokarm) lub spłukiwanie przez ślinę jest upośledzone. Tak więc w chorobach gorączkowych, problemach gastrycznych, u osób oddychających przez usta (bo, np. mają zatkany nos) pojawia się wyraźne obłożenie języka, ale jest ono skutkiem a nie przyczyną choroby. Nie jest też swoiście związane z którąś z chorób.
Więc nie martw się to zapewne skutek twojej choroby i minie za jakiś czas
_________________ Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pomogła: 2 razy Wiek: 23 Dołączyła: 17 Sie 2007 Posty: 1935 Skąd: Łódź
Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 16:48
Brałaś może antybiotyki.
Możesz próbować usunąć go szczoteczką do zębów (są takie na rynku) Jeśli będzie wracać, to zgłoś się do lekarza (internista lub stomatolog) a on spróbuje ustalić przyczynę.
_________________ Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5178 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 17:31
z innego forum (gejowo.pl ):
Cytat:
Poczytaj sobie o kuracjach oczyszczających organizm,szczególnie wątrobę i jelito grube.
- jeżeli spożywasz dużo produktów z mąki pszennej, to z niej zrezygnuj. Jeżeli musisz jeść chleb, to polecam 100% żytni, najlepiej razowy. Jeżeli nie da rady przestawić się na 100% żytni, to spróbuj jeśc taki, którego stosunek mąki żytniej do pszennej wynosi 80/20 lub 70/30. W firmowych sklepach z pieczywem powinni udzilić Ci informacji o % zawartości danej mąki w wypieku. Pamiętaj, że pizza i makarony to też mąka pszenna...
- Zwiększ ilośc warzyw, a zmniejsz mięsa. Ograniczaj do minimum wołowinę.
- Fastfoody tylko, jeżeli będziesz miał(a) nóż na gardle Wink
- Ogranicz picie napojów kolorowych, szczególnie gazowanych. Zwiększ spożywanie czystej, mineralnej, niegazowanej wody oraz pij 100% soki owocowe, aczkolwiek pamiętaj, że soki nie zastąpią CZYSTEJ WODY!
- Dodawaj dużo ziół do pożywienia.
- proponuję spożywać (np. co dwa dni) papki z otrąb i siemienia lnianego. Do kubka dodajesz po łyżce otrąb i siemienia lnianego, zalewasz wrzątkiem, czekasz aż się zagęści, dodajesz to do jogurtu i jesz.
Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 09:10
u mnie okazało się to być po prostu reakcją grzybiczną. dostałam nystatynę do "pędzlowania"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum