Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Kikker's anatomy
Autor Wiadomość
Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 8 Sierpień 2006, 09:20   

Update nr 1: Interna, oddzial Geriatria (starzy ludzie) w szpitalu akademickim w ktorym siedze (UMC Utrecht).

Strasznie chcialam endokrynologie, ale nie wyszlo. Teraz mysle, ze nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo - starzy ludzie maja duuuuuuuuuuzo chorob i bede musiala ich bacac od czubka glowy do koniuszkow palcow - wiec sie duzo naucze. No bo jak bym byla na kardiologii to bym tylko serca sluchala, tutaj bede musiala wszystko przegladnac ;) [lacznie z rectal toucher...grzebanie w pupce :roll: ]

słoneczna księżniczka
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 9 Sierpień 2006, 07:57   

hmmm,grzebanie w pupce babciom i dziadkom,no cóż nie zbyt ciekawa perspektywa:P
ale wystarczy ze sie zmieni tok myslenia i odrazu przechodzi:D
ja np miałam być weterynarzem,ale nie cierpie widoku krwi i cierpienia,jedna ciocia powiedziała mi wtedy że zle myśle,że powinnam sobie powiedzieć,że to właśnie ja im pomagam i ze krew jest nie ważna,bo teraz leci a za kilka dni sie zagoi wsyztsko i wyzdrowieje taki zwierzaczek:) i jakoś przestałam się brzydzic krwi:) wiec tu chyba też można to zastosować:)
dla uścislenia,weterynarzem nie jestem i nie zamierzam w najblizszje przyszłości,moim celem jest edukacja dzieci niepełnosprawnych intelektualnie,uznałam że one bardziej mnie potrzebuja niż dzieci zdrowe czy też chore zwierzatka:)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 9 Sierpień 2006, 14:02   

rowniez szlachetnie ;)

orchid 
Moderator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 9 Sierpień 2006, 14:17   

no, dziewczęta, good podejście! :) trzeba widzieć cel we wszystkim co sięrobi, zwłaszcza jeśli jest on szczytny!

Kikker, ostry dyżur! ostry dyżur! hej! :)

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 10 Sierpień 2006, 17:27   

Kikker, ja przez tę pracę taka zalatana jestem, ale w końcu udało mi się napisać - zganij kto najmocniej trzyma za Ciebie kciuki :wink:
Czekam na relacje :)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 10 Sierpień 2006, 19:03   

Przygotowania praktyczne cz. I

Dzisiaj pobieralismy sobie nawzajem krew, bylo to zajecie dosc nietypowe bo jak do tej pory pobieralismy krew z fantomow...
Tak wiec, dzisiaj juz od rana chodzilismy wszyscy 24 (tyle jest nas w grupie nr.1 i 2 - reszta ma jeszcze wakacje :roll: ) troche poddenerwowani. Kazdy sobie szukal partnera na dole i niedole, a moze lepiej na krew i niekrew. Ja juz od poczatku upatrzylam sobie Ing-Hana (rodzice jego pochadza z Indonezji, on sie tu juz rodzil), bo jak kazdy wie - u facetow lepiej widac zyly niz u babek. Tak, tak - Kikker poszla na latwizne hehe. A, ze ja jego wybralam to on musial wybrac mnie :) . No w koncu starsza jestem, wiec musze troche pokazac kto tu bossuje, ghe?

Kiedy wkoncu nadeszla godzina zero wszyscy mieli dosyc dziwny hihihihihihi humor. Zebralismy sie w sali, wysluchalismy instrukcji i zabralismy sie do roboty. To get quick over with it postanowilam "zalatwic" Ing-Hana. No bo w koncu lepiej kogos igla traktowac niz byc samemu traktowanym :D

Rece mi troche trzesly, ale sie udalo. Do fiolki zaczela splywac czerwona, lepka mazia. Nie myslcie ze to tak latwo, mimo ze wszystkim pielegniarkom u ktorych kiedykolwiek bylyscie na pobieraniu krwi udaje sie to natychmiast, takie samo za siebie mowiace to nie jest. Mi na fantomie udalo sie 1x na 5 razy :oops: ...

No ale o czerwoniej, lepkiej mazi. Och, tuz po pobraniu musisz wziac te fiolke do reki i pomieszac krew zeby sie za szybko nie skrzepla. Bleeeeeeeeeeee
Jesli masz ogolnie wstret do krwi (a Kikker ma) to lepka czerwona i ciepla krew w szalce ktora musisz wziac do reki nie jest doznaniem przyjemnym. Mi sie zrobilo niedobrze. No ale nie przesadzaj Kikker - wez sie w garsc :!:

Wiec sie wzielam w garsc i dokonczylam zadanie jak przynajmniej Dug Ross z blizej nam znanego serialu. Albo lepiej jeszcze jak McDreamy z innego, blizej nam znanego serialu :)

Teraz ja mialam stac sie ofiara kolegi po fachu. Postanowilam byc dzielna i....kompletnie nie patrzec w strone wlasnej reki. Odkrecilam glowe do momentu kiedy moje kregi szyjne zaczely protestowac i postanowilam pozostac w tej, jakze wygodnej :? pozycji az on skonczy. A rub se ty z moim cialem co chcesz, ja sie tam zmywam ;)
Niczym jakas...ktora oddaje cialo a nie .... whatever Kikker :!:

Ale o dziwo wcale nie bolalo :!: I zanim zauwazylam juz bylo po wszystkim. Patrzcie jaki dzielny chlopak :!: [smilie=serducho.gif] [smilie=serducho.gif] [smilie=serducho.gif]

I w sumie to juz moglby byc koniec tej opowiescie, ale nieeeeeeeeeeeee Kikker postanowil miec szlachetne serce :!:

Obok nas siedziala Janneke i klula Amani. Klula i klula i klula...
A Amani zieleniala i zieleniala i zieleniala. Fiolka 1, fiolka 2, fiolka 3. Reka prawa, reka lewa, rela prawa. A krwi nic i nic i nic....
Janneke smutna, smutniejsza i najsmutniejsza....

Powiedzcie same :?: Co Wy byscie zrobily w tej sytuacji, ghe :?:
Tak, tak :!: Postanowilam sie oddac po raz drugi i....przy tym PATRZEC :twisted: :twisted: :twisted:

Dziewczynie rece trzasly sie niemilosiernie...szukala mi zyly w nieskonczonosc, ale co tam przeciez musi sie nauczyc, prawda :?: No i w koncu postanowila we mnie wejsc (skoro sie jej dobrowolnie oddalam ;) )

Jeszcze poczulam uklucie, to byl naprawde ostry bol i co:?: Ludzie zaczeli blednac i zamiast rozmawiac zaczeli wydawac wielorybie dzwieki uuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaa
i zeszlam z tego swiata....

No przynajmniej mi sie tak zdawalo....

I potem to juz mialam glowe miedzy nogami....I ludzie stali w koleczku dookola mnie. A Janneke byla zaplakana.

No tak, chyba jej nie pomoglam...a przynajmniej nazwalabym to wilcza przysluga edukacyjna...

:smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091 :smt091

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 10 Sierpień 2006, 19:32   

Kikkier jestem pod wrazeniem opowiesci z frontu - dzielna dziewczynka :D :D:D:D :smt058

taka sobie 
Ten stan trzeba juz leczyć

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 10 Sierpień 2006, 20:46   

woooooooooowwwwwwww Kikker jestes naszym idolem :twisted:

Lilypie 1st Birthday Ticker

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 11 Sierpień 2006, 06:49   

:lol: Przyjemna opowieść ;)
W jaki sposób pobiera się krew fantomowi? Musicie super-specjalne mieć :) Ciekawe czy w małej Polsze też takie będą ;)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 11 Sierpień 2006, 07:43   

mamy super fantomy do wszystkiego. Ten od krwi to takie ramie z cyrkulujaca krwia. Jak zaciskasz mu pasek to zyly sie uwidaczniaja i w nie klujesz. Mamy tez takie ginekologiczne, ciazowe na ostry dyzur i do reanimacji. Ten do reanimacji to nawet kaszle po defibrylacji i mowi ze bedzie rzygal ;)
Mam nadzieje Sknerek ze ty tez takie bedziesz miala, bo to przednia zabawa no i mase sie uczysz nie krzywdzac nikogo ;)

Odpowiedz do tematu