Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2966 Skąd: Bywater
Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 20:53 Korespondencja
Chciałabym, żeby każda zainteresowana najpierw przeczytała dany topik (np. ból głowy) zanim zacznie zadawać pytania. Jeśli topik nie wyjaśni wszystkich wątliwości to dopiero zadawajcie pytania pod topikiem.
Tutaj zaś możemy gadać/komentować o wszystkim i o niczym, OKe?
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Wysłany: 28 Wrzesień 2005, 15:39
Jestem jeszcze nieudolnym moderatorem więc przeniosłąm ten wątek w sposób taki na ten topik:
Kikker napisał/a:
Intense pomożesz?
(Pogadam z *Renika* żebyś i Ty mogłą być tu moderatorką jeśli chcesz)
We dwie zawsze raźniej
Intense napisał/a:
Hmmm....bardzo chętnie,jeżeli tylko dam radę. Trochę głupio mi to pisać,ale... Szczerze mówiąc,to nie za bardzo wiem,co nalezy do obowiązków moderatora Na pewno moge tworzyć tematy i odpowiadać na rózne pytania,nie ma problemu,ale co jeszcze??[/b]
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6584 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 27 Maj 2006, 18:39
nie wiedziałam gdzie pytać więc spytam tu,mam nadzieję że panie medyczki lub nie tylko rozwieją moje zagmatwanie
leki moczopędne zmniejszają wchłanianie?(reabsorpcja) sodu i wody zwiększając w ten sposób objętość wydalanego moczu-skoro nie będzie wody to jak mają działać moczopędnie?
Wysłany: 27 Maj 2006, 19:09
Dzialanie diuretykow polega na tym, ze "tam gdzie jest sod to i tam jest woda". Sod ciagnie za soba wode.
Nie bede ci pisac o petlach Hisa i petlach wstepujacych, ale wlasnie tam wydalany jest sod, a co za tym idzie rowniez jest wydalana woda. Przez to ze sod jest wydalany [ poprzez blokade roznych pomp i nieprzepuszczalnosc dla sody] ciagnie za soba wode - dlatego duzo sikamy. Rozumiesz?
Jak nie to zobacz sobie tu i tu a jak masz pytania to wal
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum