Pomogła: 1 raz Wiek: 26 Dołączyła: 07 Sty 2006 Posty: 5530 Skąd: z głębi duszy...
Wysłany: 19 Kwiecień 2006, 21:54
bonnie_blue napisał/a:
Ło matko.
Ja mam tak samo jak Rosel -5 D i u mnie mozna myslec o operacji. Operacja w przypadku 0,5 D nie jest zbyt dobrym pomyslem. W czasie takiej operacji mozesz miec mnostwo komplikacji (lacznie z utrata wzroku). Zastanow sie czy gra jest warta swiczki (i zmien okulistke, bo ta terazniejsza jakas beznaziejna jest)
a ja myslę, że takiej wady nie warto operować. to jest bardzo małoooo! zresztą, u osoby, która jeszcze się rozwija, rośnie itp., operacja taka mija się z celem, bo wraz z naszym wzrostem, rośnie przecież wada wzroku. Istnieje ryzyko, ze wada znów urośnie i operacja na darmo pójdzie. Tak tłumaczył mi mój lekarz okulista Więc radziłabym poczekać.
a kiedyś, jak już uzbieram te kasę na taki zabieg, może, może... ale w sumie nie wiem, czy się chciałabym zdecydować, bo przecież jak się ma minusy, to na starosć wyjdzie, że widzę wyraźnie...
_________________ Kropla Miłości warta jest więcej niż ocean rozumu...
Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Dołączyła: 22 Maj 2005 Posty: 3128
Wysłany: 19 Kwiecień 2006, 22:07
Nixie napisał/a:
No ja tez lewe oko mam "lewe" a prawe w 100% sprawne, dlatego nie uzywam ani soczewek ani okularow juz od kilku lat, ale trzeba bedzie to zmienic i zadbac wreszcie o oczy, bo z tym nie ma zartow.
ja mam prawe oko idealne, lewe 0,5D
mam okulary do kompa i czytania, od których mnie oczy bolą... wydaje mi się, że lepiej jest chyba miec taki wzrok niż bolące oczy
_________________ Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6584 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 19 Kwiecień 2006, 22:12
wydaje mi się,że bardzo trudno dobrać okulary,jak jedno oko jest zdrowe a drugie "niepotrzebne"istnieje takie coś jak leniwe oko,przy właśnie takiej wadze często się zdarza
gdymym straciła prawe oko(tru,tfu,tfu)to byłabym praktycznie ślepa więc w moim przypadku operacja by miała sens,ale póki co o tym nie myślę,bo brak funduszy,ale przydałoby się
uuu z tymi okularami to same klpoty mam, chodze po roznych lekarzach od dziecka i jeden mowi nosic inny nie trzeba
w koncu sie zdecydowalam na noszenie, bo mi zaczela przeszkadzac moja "slepota"
aha, kiedys mialam popsute tylko lewe oko, ale podobno od nie noszenia okularow i prawe sie zepsulo
tak sobei pomyslama o laserze, ale chyba za mala wade mam, a poz tym w sumie to okularki lubie nosic
Nie chcę kłamać, ale pamiętam, że też kiedyś miałam jakąś malutką wadę wzroku to okulista mi powiedział, że nawet okularów nie ma sensu nosić. Powiedział też, że takie wady bardzo często po prostu znikają w tak młodym wieku. <było to chyba ze 3 lata temu>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum