Pomogła: 2 razy Wiek: 22 Dołączyła: 27 Gru 2005 Posty: 3959 Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Maj 2006, 15:54
jasne, wiem. jak na razie nawet z nią o tym nie rozmawiałam. trzeba poczekać na kolejną wizytę i po prostu dowiedzieć się o szczegóły. wiem, że nie ma sensu nic mówić, bo w końcu specjalistą nie jestem i się na tym nie znam. skoro już jest pod opieką lekarza i jej to wykryli, to znaczy, że wszystko jest na dobrej drodze.
tak mi się nasuwa pytanie - czy nadczynność tarczycy może powodować jakieś powikłania w czasie ciąży lub porodu?
_________________ Gdy się miało szczęście, które się nie trafia:
czyjeś ciało i ziemię całą,
a zostanie tylko fotografia,
to - to jest bardzo mało...
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5492 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 26 Maj 2006, 15:58
ojoooj.. wlasnie to przeczytalam.
dobrze miec kogos takiego kto po ludzku wyjasni co to za chorobsko i czym grozi.
jak sie wykrywa nadczynnosc tarczycy wlasciwie? jakimi badaniami?
kiepsko troche, bo Ona juz za tydzien wylatuje...
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Wiek: 23 Dołączyła: 03 Kwi 2006 Posty: 932 Skąd: prawie Warszawa
Wysłany: 27 Maj 2006, 22:57
Ja z tarczycą borykam sie juz od 12 roku zycia... eeeech ...juz ponad 9 lat
zaczęło sie od nadczyności, bardzo schudłam, ale co do tego wytrzeszczu to nie jest regułą, ja nie miałam. W szpitalu spedziłam 3 tygodnie w celu badań, zaczęłam brac tabletki aby wyregulowac pracę tarczycy . Potem z kolei przytyłam.
W leczeniu tarczycy są dwie możliwości: operacja lub terapia radiojodem. Ja łyknęłam jod (dwa tygodnie byłam częsciowo odizolowana od rodzinki i młodszego brata bo promieniowałam ) potem z nadczynności zrobiła mi sie niedoczynność, tabletki pozostały i bedą dożywotnio...
Najlepiej sprawdzac tarczyce, tak jak było juz wspomniane, badaniem TSH ( norma wynosi od 0,4 - 4,0) gdy jest za mało hormonów, to wynik jest wysoki, a gdy za duzo, to z kolei niski.
Ja teraz miałam sensację z wynikami po rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej ale moja lekarka powiedziała ze to raczej normalne.
Jesli natomiast chodzi o ciążę, to jesli jest sie pod stałą opieką lekarza, to nie ma problemu, jednak podczas ciązy trzeba regulować dawki leku.
Wiek: 23 Dołączyła: 03 Kwi 2006 Posty: 932 Skąd: prawie Warszawa
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 19:39
wydaje mi się ze nadczynność
ale nie wydaje mi się ze zawsze gdy ma sie za mało lub za duzo TSH to jest od razu choroba tarczycy. Hormony sie wahają, więc nalezy sie skonsultowac z lekarzem i zrobic dodatkowe badania.
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6584 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 20:34
jeśli jednak nadczynnośc to nie rozumiem takiego sformułowania
Cytat:
nadczynnośc to skutki nadmiernego wydzielania hormonów przez tarczycę,leczenie nadczynności polega na hamowaniu wydzielania TSH
niedoczynność to przyczyna niedoboru wydzielania hormonów przez tarczycę , choroba przysadki, która wydziela za mało TSH
jeśli więc leczenie nadczynności polega na obniżeniu TSH,to bez sensu byłoby obniżanie niskiego już poziomu TSH
Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2966 Skąd: Bywater
Wysłany: 13 Czerwiec 2006, 12:02
Kikker napisał/a:
Emilcia napisał/a:
czy obniżowny poziom TSH to zawsze niedoczynność czy też nadczynność,bo taką informację też znalazłam
jesli TSH jest obnizony to to oznacza ze T4 jest wysokie wiec nadczynnosc tarczycy, przeczytaj moj wyklad ponizej to bedziesz to rozumiec.
chyba ze masz bardzo dziwna sytuacje ze przysadka nie dziala i tarczyca tez nie...
Emilcia napisał/a:
jeśli jednak nadczynnośc to nie rozumiem takiego sformułowania
Cytat:
nadczynnośc to skutki nadmiernego wydzielania hormonów przez tarczycę,leczenie nadczynności polega na hamowaniu wydzielania TSH
niedoczynność to przyczyna niedoboru wydzielania hormonów przez tarczycę , choroba przysadki, która wydziela za mało TSH
jeśli więc leczenie nadczynności polega na obniżeniu TSH,to bez sensu byłoby obniżanie niskiego już poziomu TSH
oni obnizaja TSH na wszelki wypadek
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum