Od 2-3 lat mam nieznacznie podwyższony poziom bilirubiny całkowitej w surowicy do 2.0 mg/dl [norma jest do 1.1] - i to nie jest spowodowane tabl. anty, bo ich nie biore.
Mam 26 lat.
Ostatnio miałam ochotę rozpocząć przygodę w postaci honorowego krwiodawcy, ale uświadomiłam sobie, że istnieje ryzyko, że moja krew w ogóle nie będzie tolerowana przez ośrodki krwiodawstwa z powodu podwyższonego poziomu bilirubiny.
Moje pytanie brzmi, czy ktokolwiek z Was miał do czynienia z podobnym zagadnienie i jest w stanie szybciutko i rzeczowo odpowiedzieć mi na moje pytanka:
1. czy oddział krwiodawstwa pogardzi moją krwią [przy założeniu, że mój podwyższony poziom bilirubiny nie jest spowodowany chorobą tylko po prostu jest nieszablonowy] ?
2. czy moja krew będzie 'smaczna' dla chorego, któremu przypadnie transfuzja mojej krwi?
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 06 Wrz 2005 Posty: 1701 Skąd: warszawa
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 13:34
Moim zdaniem najprościej będzie wybrać się do punktu krwiodawstwa i tam uzyskać pełną odpowiedź. Zanim wypompują z Ciebie woreczek krwi, najpierw tą krew zbadają pobierając jej niewielką ilość i wtedy okaże się, czy możesz zostać krwiodawcą czy nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum