U mnie ciąża i karmienie = brak papierosa... ale wiem, że jak tylko znajdę pracę i wrócę do "obiegu" to na pewno w takim wymiarze jak kiedyś (paczka na tydzień) czasem sobie zapalę... Wiem, że to co piszę niepoprawne politycznie jest ale po prostu palę bo lubię - i jak widać z przerwą prawie roczną też nie ma problemów
Niech mnie ktoś smagnie biczem za te wypociny
nie palę i nie zamierzam, ale nie dlatego że "nie bo nie"... próbowałam nie raz papierosów,... nawet był taki czas, że zawsze przy jakichś % paliłam, potem miałam straszne kace... więc pewnego dnia powiedziałam sobie albo palę normalnie, albo w ogóle! wybrałam 2-gą opcję cieszę się również że przekonałam Miśka żeby rzucił... i zrobił to (jak mówi dla mnie)
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5492 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 2 Styczeń 2006, 17:56
pewien lekarz powiedzial mojej mamie (kardiolog, sam pali), ze w srodowisku medycznym od jakiegos czasu mowi sie, ze papierosy nie maja az takiego wplywu na zdrowie, jaki sie im przypisuje. owszem, substancje smoliste zanieczyszczaja itp., ale ponoc nie jest prawda, ze papierosy maja wplyw na rozwoj raka. jak ktos ma go miec to i tak bedzie go mial. a np moja babcia pali od kilkudziesieciu lat (ma teraz 70) i - odpukac - zupelnie nic jej nie jest.
a ludzie umieraja na raka pluc i bez fajek.
mi sie nie chce w to do konca wierzyc.
na wypadek wszelki od pewnego czasu nie palę nic. raz - ze zaczynam brac pigulki, a dwa, ze uswiadomilam sobie, ze mi jako astmatykowi to bedzie duzo bardziej szkodzić.
fakt, ze wszyscy wokol palą, ale wole miec czyste sumienie i wykluczyc na tyle, na ile sie da, wszelkie prawdopodobienstwo skutkow ubocznych brania hormonów.
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2966 Skąd: Bywater
Wysłany: 2 Styczeń 2006, 21:44
ulenka napisał/a:
(kardiolog, sam pali)
no u mnie taki kardiolog ktory pali jest 100% skreslony bo nie jest ani ciut ciut autorytetem i przy okazji glupoty gada, bo jakos rak pluc wystepuje w 90% wlasnie u palaczy...to chyba nie przypadek...
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5492 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 2 Styczeń 2006, 23:32
a co bys powiedziala ze kardiolog w jednym z warszawskich szpitali zrobił palarnię?
ma to swój sens...
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
no u mnie taki kardiolog ktory pali jest 100% skreslony bo nie jest ani ciut ciut autorytetem
chciałabym przypomniec, ze rzucenie palenia to nie jest taka prosta sprawa. Ten pan najprawdopodobniej zaczal palic kiedy nie mowilo sie AZ TYLE o szkodliwosci palenia. Najczesciej im dluzej palisz, tym trudniej rzucic
ulenka napisał/a:
ze uswiadomilam sobie, ze mi jako astmatykowi to bedzie duzo bardziej szkodzić.
Ja tez mam astme i od kiedy nie pale duzo troudniej mi sie oddycha . Nie wiem dlaczego
A ja znam pulmonologa, który pali i mówi, ze są rzeczy bardziej szkodliwe
A dlaczego tak się dzieje Kikker? Bo lekarze to nie są osoby typu Judym, które całym swoim życiem pragną dawać przykład, lecz ososby posiadające wiedzę, która pomaga innym. I szczerze mówiąc nie widze w tym nic złego. Każdy ma jakies słabości.
A jesli chodzi o to czy wierzyć.. Czy zostało udowodnione, ze jakikolwiek czynnik powoduje na 100% raka? Chyba nie...Mimo wszystko sądzę, że coś w tym jest, ze 90% osób mających raka płuc to palacze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum