Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przychodzi baba do lekarza, a lekarz... -cz.2
Autor Wiadomość
spaghetti 
Moderator

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 13:16   Przychodzi baba do lekarza, a lekarz... -cz.2

Póki co nic mi nie dolega ;) Chociaż... często boli mnie żołądek - oczywiście po jedzeniu, często też mam zgagę po wypiciu nawet lekko kwaśnego soku :? Czy to może wskazywać na wrzody :?: W jakim przypadku lekarz daje skierowanie na gastroskopię :?: A może można inaczej wykryć wrzody żołądka :?:

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 14:00   

moja znajoma takie właśnie objawy miała i wyszło że ma wrzody na dwunastnicy - tylko, że jej się jeszcze niedobrze od czasu do czasu robiło

co do badania na wrzody - przede wszystkim robi się gastroskopię, ale też badanie na obecność Helicobacter pylori(z krwi bodajże) - bakterii która bardzo często powoduje wrzody (czyli po prostu nadżerki w żołądku lub dwunastnicy)

znajoma dostała na to tylko leki i wyleczyła paskudztwo, ale nadal ma uważać czy po czymś ją brzuch nie boli i wtedy unikać tego jedzonka i kontrolnie gastroskopia (nic przyjemnego, ale jak trzeba to trzeba...)

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 14:10   

Zmartwiłam się trochę, Mimiru, bo mnie też się czasem niedobrze robi, tak "z niczego" :roll: Moja siostra miała wrzody - czy przez to jest większe prawdopodobieństwo, że ja też :?:

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 14:28   

tego to nie wiem...

ale spokojnie idź na badania... lepiej nawet jak teraz się dowiesz, że je masz niż gdybyś tak chodziła z nimi - byłoby jeszcze gorzej...

tylko szkoda że ta gastroskopia taka nieprzyjemna :(

lekarzowi koniecznie wspomnij że u ciebie w rodzinie już są - a nuż ma się do tego skłonności genetyczne - lepiej powiedzieć za dużo niż niedoinformować lekarza

Oleczkaa 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 15:42   

Już wróciłam,rzeczywiście różnica miedzy lekarzem w przychodni a lekarzem przyjmujacym prywatnie jest kolosalna. No więc,zbadał mnie,zbadał mi piersi powiedzial ze wszystko ok z nimi,no i zobaczyl ten moj jajniki powiedzial ze nic zlego nie widzi,a to powiekszenie to moze byc przepuklina tylko narazie tego niewidac (z czego moglaby byc przepuklina? ) no ale to naszczescie nic pewnego.dał mi skierowanie na morfologie,mocz wymaz,zrobil cytologie. w kazdym razie na szczescie nic zlego sie nie dzieje.

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 18:16   

przepuklina najczęściej robi się od większego wysiłku - np jak podniesiesz coś ciężkiego

milusza 
Moderator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 24 Sierpień 2005, 15:38   

niebieskie białka (te w oku) są oznaką jakiejs choroby? bo ja właśnie takie mam...,,wpadają" w niebieski :roll:

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 26 Sierpień 2005, 10:22   

A jakiego koloru masz język?
Jak różowy to wszystko jest Ok, jak niebieski to za mało tlenu. Choć nie sądzę żebyśmiała niebieski język więc sie nie martw. Lepsze białka wpadające w niebieski niżw żółty :)

milusza 
Moderator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 26 Sierpień 2005, 12:08   

język mam zielony i prawa wargę sromową fioletową :wink: dzięki za odpowiedż Kikker...jeżyk (warga zresztą też) są w odpowiednich kolorach :lol: nie martwiłam się tymi oczami niebieskimi, ale ciekawiło mnie czy może to coś oznaczć:)

bonnie_blue 
Moderator
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 26 Sierpień 2005, 12:24   

Kikker nie wiesz przypadkiem czy mozna brac tabletki antykoncepcyjne jesli w rodzinie byl przypadek wlokniaka piersi (bliskie pokrewienstwo)

Odpowiedz do tematu