Wysłany: 8 Sierpień 2005, 13:16 Przychodzi baba do lekarza, a lekarz... -cz.2
Póki co nic mi nie dolega Chociaż... często boli mnie żołądek - oczywiście po jedzeniu, często też mam zgagę po wypiciu nawet lekko kwaśnego soku Czy to może wskazywać na wrzody W jakim przypadku lekarz daje skierowanie na gastroskopię A może można inaczej wykryć wrzody żołądka
moja znajoma takie właśnie objawy miała i wyszło że ma wrzody na dwunastnicy - tylko, że jej się jeszcze niedobrze od czasu do czasu robiło
co do badania na wrzody - przede wszystkim robi się gastroskopię, ale też badanie na obecność Helicobacter pylori(z krwi bodajże) - bakterii która bardzo często powoduje wrzody (czyli po prostu nadżerki w żołądku lub dwunastnicy)
znajoma dostała na to tylko leki i wyleczyła paskudztwo, ale nadal ma uważać czy po czymś ją brzuch nie boli i wtedy unikać tego jedzonka i kontrolnie gastroskopia (nic przyjemnego, ale jak trzeba to trzeba...)
_________________ Women don't make fools of men - most of them are the do-it-yourself types.
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 14:10
Zmartwiłam się trochę, Mimiru, bo mnie też się czasem niedobrze robi, tak "z niczego" Moja siostra miała wrzody - czy przez to jest większe prawdopodobieństwo, że ja też
ale spokojnie idź na badania... lepiej nawet jak teraz się dowiesz, że je masz niż gdybyś tak chodziła z nimi - byłoby jeszcze gorzej...
tylko szkoda że ta gastroskopia taka nieprzyjemna
lekarzowi koniecznie wspomnij że u ciebie w rodzinie już są - a nuż ma się do tego skłonności genetyczne - lepiej powiedzieć za dużo niż niedoinformować lekarza
_________________ Women don't make fools of men - most of them are the do-it-yourself types.
Pomogła: 2 razy Wiek: 22 Dołączyła: 30 Maj 2005 Posty: 2255 Skąd: Radom
Wysłany: 8 Sierpień 2005, 15:42
Już wróciłam,rzeczywiście różnica miedzy lekarzem w przychodni a lekarzem przyjmujacym prywatnie jest kolosalna. No więc,zbadał mnie,zbadał mi piersi powiedzial ze wszystko ok z nimi,no i zobaczyl ten moj jajniki powiedzial ze nic zlego nie widzi,a to powiekszenie to moze byc przepuklina tylko narazie tego niewidac (z czego moglaby byc przepuklina? ) no ale to naszczescie nic pewnego.dał mi skierowanie na morfologie,mocz wymaz,zrobil cytologie. w kazdym razie na szczescie nic zlego sie nie dzieje.
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek,nigdy niewiesz na co trafisz;)
Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2967 Skąd: Bywater
Wysłany: 26 Sierpień 2005, 10:22
A jakiego koloru masz język?
Jak różowy to wszystko jest Ok, jak niebieski to za mało tlenu. Choć nie sądzę żebyśmiała niebieski język więc sie nie martw. Lepsze białka wpadające w niebieski niżw żółty
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
język mam zielony i prawa wargę sromową fioletową dzięki za odpowiedż Kikker...jeżyk (warga zresztą też) są w odpowiednich kolorach nie martwiłam się tymi oczami niebieskimi, ale ciekawiło mnie czy może to coś oznaczć:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum