Wysłany: 17 Maj 2008, 16:22 śmierć- organy do przeszczepu
krótko i na temat: już dość dawno temu podjęłam decyzję, że chcę aby "wzięto" ode mnie wszystko, co może się przydać innym i tu moje pytanie:
czy wiecie może na jakiej stronie mogę znaleźć taki formularz, tzn. taki, w którym wyrażam zgodę aby pobrano ode mnie organy do przeszczepu
wiem, że jest to dość kontrowersyjny temat, religia niby tego zabrania, itp. itd. ale dlaczego nie?...
szczerze mówiąc nie posiadam jeszcze takiego oświadczenia woli, ale generalnie uważam, że to bardzo szlachetny pomysł i każdy powinien takie coś posiadać
BTW nie wydaje mi się, aby religia tego zabraniała, chyba ze mowa o jakiejś innej niż katolicyzm, to owszem. ale wtedy trzeba to po prostu uszanować.
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5178 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 18 Maj 2008, 22:52
mam w portfelu od hm 3 lat? i chyba był taki temat tu już, ale to nieistotne.
Religia to absolutnie popiera! Hasło tej akcji
("Nie zabieraj swych organów do nieba, tam wiedzą, że one potrzebne są tylko tutaj..." ) mówi samo za siebie.
Cytat:
Sługa Boży Ojciec Święty Jan Paweł II w Encyklice Evangelium vitae napisał, że na heroizm naszej codzienności „składają się małe lub wielkie gesty bezinteresowności, umacniające autentyczną kulturę życia. Pośród tych gestów na szczególne uznanie zasługuje oddawanie organów, zgodnie z wymogami etyki, w celu ratowania zdrowia, a nawet życia chorym, pozbawionym niekiedy wszelkiej nadziei” (nr 86).
/cyt. ze strony /
a Islam:
Cytat:
Dozwolona jest transplantacja organu od człowieka zmarłego do człowieka żywego którego życie zależy od otrzymania tego organu, lub którego niezbędne funkcje bez niego byłyby osłabione, pod warunkiem że została udzielona zgoda przez osobę od której organ ma być przeszczepiany przed jej śmiercią, przez jej spadkobierców, lub przez władcę Muzułmanów w przypadkach gdy tożsamość osoby nie jest znana lub gdy nie ma spadkobierców.
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Też posiadam oświadczenie woli , ale jestem zdania że nawet jesli ktoś je ma a rodzina przeciwstawi się tamu to lekarze nie pobiorą narządów bo liczą sie ze zdaniem rodziny ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum