_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
kurcze dziewczyny.. ja nie mam na nic siły, budzę się zmęczona, padam cały dzień.. red bull na mnie działa, ale przecież nie będę tego świństwa pić na okrągło..
co ja mam robić?
Wysłany: 2 Sierpień 2007, 13:40
Wydaje mis ie ze Twoje zmeczenie wynika z tego ze ostatnio jestes w ciaglym napieciu i zlym samopoczuciu. Oprocz aktywnego sportu sa rowniez inne metody radzenia sobie ze stresem... sprobuj moze np medytacji? Mozesz w ten sposob zdystansowac sie od otaczajacego cie swiata i problemow...
Cytat:
Kilka praktycznych wskazówek:
Aby medytacja była terapią skuteczną, musi być praktykowana systematycznie, tzn. codziennie. Takie regularne praktykowanie medytacji neutralizuje zmęczenie, zmniejsza bezsenność i napięcie, przeciwdziała depresji, pozwala zlikwidować negatywne skutki stresów. Medytację może uprawiać każdy, bez profesjonalnego nadzoru terapeuty.
Najlepsze pozycje do medytacji to:
• siedzenie na krześle w pozycji faraonów (plecy wyprostowane, nogi złączone razem, stopy oparte na podłodze, dłonie ułożone na udach)
• siedzenie skrzyżne ("po turecku") na podłodze (jeśli ktoś potrafi to w pozycji tzw. "lotosu")
• leżenie na podłodze na wznak (prosty kręgosłup)
Podczas medytacji trzeba mieć spokój. Medytować należy w ciszy lub przy relaksującej, wyciszającej muzyce.
Przykład medytacji:
Przyjmij jedną z opisanych powyżej pozycji medytacyjnych, zamknij oczy. Przy zamkniętych oczach skieruj wzrok na nasadę nosa, rozluźniając mięśnie twarzy. Takie ustawienie oczu pozwala pozbyć się niepotrzebnych myśli. Skoncentruj się na oddychaniu, aby wyeliminować pracę umysłu, staraj się nie myśleć o niczym. Oddech powinien być swobodny, trochę wolniejszy i głębszy niż zwykle. Oddychaj brzuchem. Powietrze wdychaj przez nos, a wydychaj ustami. Licz oddechy i staraj się nie myśleć o niczym innym. Jeśli mimo to pojawią się jakieś myśli, nie walcz z nimi, ale staraj się je łagodnie odsuwać i powrócić do koncentracji na oddechu i liczeniu wydechów. Podczas liczenia wyobraź sobie, że kolejne cyfry pojawiają się w środku brzucha. Pozbądź się wszelkich myśli i uczuć. Celem medytacji jest wytworzenie w swoim umyśle stanu wewnętrznej pustki.
_________________ I used to be a Snow White but I drifted
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum