Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
WRZODY ŻOŁĄDKA
Autor Wiadomość
Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 16 Marzec 2006, 16:37   

literówka mi się wkradła - celiakia a nie celikalia - w każdym razie to chyba to bo dotyczy nietorerancji glutenu

Intense
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 18 Marzec 2006, 20:50   

Choroba Leśniewskiego-Crohna to dokładnie to samo,co choroba Crohna (Crohn disease) - po prostu nasz polski patriotyzm powoduje,że uwzględniamy dokonania pana Leśniewskiego w opisaniu tej choroby. Reszta świata ich nawet chyba nie zna...
Colitis ulcerosa to faktycznie wrzodziejące zapalenie jelita grubego,ale w praktyce rzadko się tego używa (za długa nazwa) i wszyscy,nawet pacjenci,używają łacińskiej nazwy.
To ostatnie to celiakia albo inaczej enteropatia glutenozależna.

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 18 Marzec 2006, 22:08   

enteropatia glutenozależna - straszne te nazwy :evil:

słoneczna księżniczka
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 1 Sierpień 2006, 12:07   

od jakiegoś czasu miewam średnio co 3-4 tygodnie dokuczliwe skórcze żołądka:/ boli mnie wtedy nie tylko żołądek,ale tez głowa,ogólnie jestem zmęcxzona i taka jakaś jakby to ująć "przymulona":/ do tego wymioty i nawet jak nie wymioty to okropne wymiotne odruchy od których się ciężko oddycha:/ jak coś zjem,po dniu czy dwóch dniach głodówki to wtedy odczówam takie bulgfotanie w żoładku,jakby powoli wracał do normy a potem już ok.
Nastrasozno mnie że to mogą byc wrzody:/ Obecnie wybieram się do lekarza,i nie dam sie zbyć,bo wczesniej odchodizłam z lekami na grype żoładkowa,ale czy grypa by mnie nawiedzała raz w miesiacu minimum??:/
aha,zpaomniałabym,mam też wzdęty brzusio,zakażdym razem:/
biore harmonet i tak się zastanawiałam czy te tableteczki mają jakis wpływ na ten stan,bo wczesniej tak nie miałam:/

Gość

Wysłany: 1 Sierpień 2006, 12:12   

od jakiegoś czasu miewam średnio co 3-4 tygodnie dokuczliwe skórcze żołądka:/ boli mnie wtedy nie tylko żołądek,ale tez głowa,ogólnie jestem zmęcxzona i taka jakaś jakby to ująć "przymulona":/ do tego wymioty i nawet jak nie wymioty to okropne wymiotne odruchy od których się ciężko oddycha:/ jak coś zjem,po dniu czy dwóch dniach głodówki to wtedy odczówam takie bulgfotanie w żoładku,jakby powoli wracał do normy a potem już ok.
Nastrasozno mnie że to mogą byc wrzody:/ Obecnie wybieram się do lekarza,i nie dam sie zbyć,bo wczesniej odchodizłam z lekami na grype żoładkowa,ale czy grypa by mnie nawiedzała raz w miesiacu minimum??:/
aha,zpaomniałabym,mam też wzdęty brzusio,zakażdym razem:/
biore harmonet i tak się zastanawiałam czy te tableteczki mają jakis wpływ na ten stan,bo wczesniej tak nie miałam:/

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 1 Sierpień 2006, 13:43   

przez to ze po glodowce jest OK wykluczam wrzody. Raczej mysle o nadwrazliwym jelicie, ale i o anemi, Idz do lekarza, to bedzie najwlasciwsza decyzja...

Gość

Wysłany: 1 Sierpień 2006, 19:58   

ojejku:/ anemia? kurczaki:( kiepsko brzmi:/
byłam dziś u lekarza,wkońcu mnie przyjeła:/ wczoraj jak poszłam,fakt że bez rejestracji,ale umierałam wiec poszłam,.ona powiefziała ze mnie nie przyjmie bo ona się czuje gorzej niż ja i ze zmeczenia to ona na oczy juz nie widzi:/ czas zmienić lekarza chyba:/ no ale zbadała mnie,powiedziała ze narazie na nic nie stawia i wysłała mnie narazie na usg a potem sie zobaczy co dalej,także ide na usg a potem pewnie dalej beda mnie badac,bo ostatnio tez miałam robione i nic nie wykazało tylko ze przestało boleć wiec dałam sobie spokój z dalszymi badaniami:/ chyba mój błąd:/ teraz doprowadze sprawe dp porzadku a raczej mój żoładek do urzytku:P dzieki:)

Odpowiedz do tematu