Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
WRZODY ŻOŁĄDKA
Autor Wiadomość
rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 8 Styczeń 2006, 22:48   WRZODY ŻOŁĄDKA

Kikkerku to pytanie głownie do Ciebie.Otóż od jakiegoś roku mam dziwne problemy z żołądkiem. Kilka miesięcy temu non stop bolał mnie brzuch, po świętach objawy wróciły. Kiedy coś zjem, jakąś godzinę potem pojawia się ostry,kłujący ból brzucha. Towarzyszy mi też prawie nieustanne uczucie głodu a kiedy chcę ten głód zaspokoić to objawy są jeszcze silniejsze. W czasie ostatnich dwóch tygodni pare razy wymiotowałam, mam mdłości.
Wtedy, kiedy pierwszy raz pojawiły się tak silne bóle byłam u lekarza pierwszego kontaktu.Zbadali mi brzuch i czułam silny ból przy uciskach pod mostkiem.Pani powiedziała że to mogą być wrzody więc dała mi skierowanie do gastrologa.Ale pózniej objawy minęły więc oczywiście nie poszłam. W tym tygodniu muszę zadzwonić,bo dłużej tego nie zniosę,ale czy to naprawde mogą być wrzody? Nie palę,nie pije dużo alkoholu,kawy wogóle. Stres?

Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego
L.Tołstoj

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 10:58   Re: WRZODY ŻOŁĄDKA

rosel napisał/a:
Ale pózniej objawy minęły więc oczywiście nie poszłam

no to Rosel nie obraź się, ale nazwę głupotą. Skoro masz tak silne bóle to juz dawno powinnaś iść do gastrologa. Skoro mówisz, ze pod mostkiem to raczej nie żołądek a dwunastnica gdzie wrzody są jak najbardziej popularne.
Idź do lekarza, bo przyczyn może być wiele i nie tylko wrzody.
Poczytaj sobie o "syndromie wrażliwego jelita" czy o zarażeniu bakterią H.pylori bo to też moze być przykład.
Idź do lekarza, bo jeśli masz wrzody, co jest bardzo rawdoodobne, przez to że po troszeczku cały czas mogą krwawić możesz nabawić się jeszcze anemi.
No i jak już mówiłam żadnych ibuprofenów, czy aspiryny bo sobie poleszysz.
Napisz jak już pójdziesz do lekarza, trzym się tam :!:

rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 17:14   

Mam umówioną wizytę Kikkerku,i mam jeszcze jedno pytanie czy jest konieczne mowic lekarzowi ze zarzywam tabletki antykoncepcyjne??(Diane35)

L.Tołstoj

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 17:40   

to nie ma znaczenia raczej, ale powiedz

roselek
Gość
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 18:35   

Zobaczę, bo niestety lekarzem jest mama mojej przyjaciółki a jak już gdzieś pisałam moja mama nie wie że biore pigułki anty i wolałąbym żeby sie nie musiała narazie dowiadywać, ale jeżeli to będzie konieczne to oczywiście powiem.Dzieki bardzo.Buziaki:*

sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 18:52   

Wrzodująca sknerek wita :)
Powiem krótko: ja tępiłam heliocbactera antybiotykami i przez jakiś czas musiałam regularnie kilka razy dziennie zażywac ranigast, żeby zneutralizować nadmiar kwasu. Jeśli będziesz parę dni musiała poczekać na wizytę, leć do apteki i kup dostępny bez recepty ranigast max - powinno pomóc przetrwać ;)
Ja byłam u mojego super lekarza (znajomy, ordynator oddziału noworodków w jednym z naszych szpitali, wielokrotnie za działalność i wiedzę wyróżniany ;) ), a że on sam wrzodocem jest, to tylko pomacał, zrobił wywiad i stwierdził, że to wrzody żołądka i anjprawdopodobniej też dwunastnicy. Gastroskopii nie miałam :P Ale lecenie najwyraźniej okazało się ok, bo przeszło mi wtedy bardzo szybko :)

rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 19:08   

dzisiaj naszczęście nic nie bolało;] wizytka jutro albo pojutrze pani doktor będzie dzwonić wieczorem. Dzieki dziewczyny!!;]

L.Tołstoj

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 21:24   

roselek napisał/a:
lekarzem jest mama mojej przyjaciółki a jak już gdzieś pisałam moja mama nie wie że biore pigułki anty i wolałąbym żeby sie nie musiała narazie dowiadywać

lekarza obowiazuje utrzymanie tajemnicy pacjenta i nawet jesli to mama twojej przyjaciolki to nie ma prawa pary puscic o tym co jej pacjent mowi

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 21:44   

Kikker napisał/a:
roselek napisał/a:
lekarzem jest mama mojej przyjaciółki a jak już gdzieś pisałam moja mama nie wie że biore pigułki anty i wolałąbym żeby sie nie musiała narazie dowiadywać

lekarza obowiazuje utrzymanie tajemnicy pacjenta i nawet jesli to mama twojej przyjaciolki to nie ma prawa pary puscic o tym co jej pacjent mowi

Tajemnica, tajemnicą, a zycie rządzi sie swoimi prawami ...
Pracowłam kilka lat w służbie zdrowia i wiem cos na temat "tajemnicy lekarskiej" - to tylko teoria i nie przekona mnie nikt.
Niektórzy, lekarze przekazują takie tajemnice ze sie w głowie nie miesci. Wiem ze to nie etyczne i takie tam ale niestety takie są fakty.

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 22:06   

Nofret napisał/a:
Kikker napisał/a:
roselek napisał/a:

Tajemnica, tajemnicą, a zycie rządzi sie swoimi prawami ...
Pracowłam kilka lat w służbie zdrowia i wiem cos na temat "tajemnicy lekarskiej" - to tylko teoria i nie przekona mnie nikt.
Niektórzy, lekarze przekazują takie tajemnice ze sie w głowie nie miesci. Wiem ze to nie etyczne i takie tam ale niestety takie są fakty.

No mnie by tutaj do wiezienia za to wsadzili :roll:

Odpowiedz do tematu