Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgrubienie w piersi
Autor Wiadomość
Oleczkaa 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 10:49   Zgrubienie w piersi

Słuchajcie jesli jest taki temat gdzies pdobny to skasujcie, szukalam ale jakos nie moglam znalezc.

Sytuacja wyglada nastepujaco, od ok dwoch czy trzech miesiecy bolala mnie lewa piers, wyczułam zgrubienie w jednym miejscu, przezylam koszmar ( bo wiecie ze moja mama jest po mastektomii) na usg w przychodni trzeba bylo czekac chyba z pol roku a tu z kasa ciezko...wczoraj udalo mi sie zrobic USG prywatnie. Babka tez to wyczula, i miala mine nieciekawa badala badala i az sama odetchnela po badaniu. Powiedziala ze to jakis gruczoł sie powiększył i że boli dlatego ze jakiegos hormonu jest za dużo i ze z tym trzeba do ginekologa. Zaraz wam przepisze wynik z tej karteczki to moze wy mi cos powiecie co to od czego no i wogole bo ja mimo iz troche sie uspokoilam ze to nie guz to jednak strach pozostal.

"Obie piersi o budowie gruczołowej. Patologicznych ognisk,zmian litych,torbieli,poszerzonych przewodów wyprowadzajcych oraz nacieku skóry wł. nie stw. się. W obu dołach pachowych prawidłowe dl. do 10mm węzły chłonne. Ok. nad,podobojczykowe obustronnie bez patologii. W kgz lewej piersi w miejscu wyczuwalnego zgrubienia tk. gruczołowa bez patologii guzkowej"

i co wy na to ?

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 11:12   

Wydaje mi sie ze to nie jest nic niepokojacego. Gdyby powiedziala ze sa to zmiany mastopatyczne to wowczas musialabys na to uwazac i badac swoje piersi czesciej.

zmiany mastopatyczne, sa to lagodne zmiany w piersi. sa to torbiele wypelnione plynem, ktore tworza sie na skutek zmian hormonalnych. nie sa one bolesne chociaz czasem daja bol przy uciskaniu. Sa to zmiany lagodne ale trzeba obserwowac gdyz moga ulec zmianie na zlosliwe. pierwsze co powinien zaproponowac ci lekarz po stwierdzeniu mastopatii i po wywiadzie o chorobach w rodzinie to badanie hormonalne, glownie hormonow jajnikowych takich jak: testostron, estriadol, progesteron. potem badania hormonu przysadki takich jak: prolaktyna, follikulostymulina, luteotropina oraz hormonow tarczycy.
leczenie polega na podawaniu lekow hormonalnych albo niehormonalnych, oraz na leczeniu zewnetrznym /dzialanie na skore piersi leczniczym zelem/. jezeli w piersi zostanie stwierdzona duza zmiana torbielowa to sie ja nakluwa i usuwa.

Cytat:
Drobne zgrubienia

W piersi można wykryć wiele zmian, które mogą budzić niepokój ale są niegroźne. Jedną z form takich zmian są małe zgrubienia, które zmieniają swoją wielkość podczas cyklu miesiączkowego. Kobieta powinna poznać swoje piersi i wiedzieć, czy mają one zawsze taką strukturę, czy występuje to tylko przed menstruacją.

Kobiety, intensywnie odchudzające się, tracą znajdujący się w sutkach tłuszcz, prowadząc w efekcie do zwiększonej spoistości piersi związanej z obecnością tkanki gruczołowej. Podczas badania piersi można także wyczuć jako twarde guzki, zwłaszcza u osób szczupłych, połączenia stawowe znajdującego się w środku klatki piersiowej mostka z żebrami. U niektórych kobiet mogą występować pewne zgrubienia pomiędzy brodawką a pachą lub bezpośrednio powyżej brodawki. Są to większe niż w innych częściach nagromadzenia tkanki gruczołowej. Okolice te częściej nabrzmiewają i stają się bardziej wrażliwe na dotyk w okresie poprzedzającym menstruację. Twardsze miejsca znaleźć można także w dolnej części piersi, poniżej brodawki. Badając brodawkę można pod nią wyczuć jakby puste miejsce, gdzie przewody mleczne tworzą zatoki i zbliżają się do swego ujścia zewnętrznego.

Stany zapalne bądź zabiegi chirurgiczne mogą pozostawić w piersi zmiany bliznowate, które mogą być wyczuwalne podczas samobadania piersi jako guzki lub twarde krawędzie. Zmiany takie powstają także po biopsji. W związku z tym podczas badania piersi przez lekarza, należy poinformować o takim wydarzeniu i o czasie, kiedy miało ono miejsce. W przeciwnym razie zmiany takie mogą wzbudzić zaniepokojenie i narazić pacjentkę na szereg dalszych, zupełnie zbędnych badań.

Cytat:

Źródło: Miriam Stoppard, W trosce o Twoje piersi, Kalliope Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 1997.

Ból piersi

Ból piersi i złe samopoczucie są częstymi dolegliwościami występującymi u kobiet. Wywołany bólem lęk może negatywnie oddziaływać na psychikę, gdyż często cierpiące kobiety sądzą, że jego przyczyną jest nowotwór. W większości przypadków bóle piersi są związane z cyklem menstruacyjnym i zachodzącymi w czasie jego trwania zmianami hormonalnymi, natomiast rzadko są objawem raka piersi. Jeżeli jednak dolegliwości utrzymują się długo lub budzą niepokój należy zasięgnąć porady lekarza. Czasem ulgę może przynieść okład z zastosowaniem olejku z wiesiołka dwuletniego.

Oleczkaa 
Moderator

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 11:16   

Dzieki Kasik, ona nie nazwala tego zmianią mastopatyczną ale dokladnie mowila to samo o tych hormonach wiec co ? to jest zmiana mastopatyczna czy nie ? bo juz mi sie pomieszało w głowie ( no mowie wam stres okropny mam z tego powodu a to caly czas bol nawet jak siedze teraz i pisze do was)

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 21:28   

skoro nie nazwala tego zmiana mastopatyczna to wydaje mi sie ze jest to jedynie jakas zmiana zwiazana z burza hormonalna zachodzaca w organizmie... bedzie dobrze, nie martw sie na zapas... a jesli dalej cie bedzie to nurtowalo to pojdz do innego lekarza i popros o zdiagnozowanie (albo jej sie zapytaj) :-D

Oleczkaa 
Moderator

Wysłany: 1 Lipiec 2008, 09:56   

Dzieki Kasik tak zrobie, pojde do gina i wypytam o szczegoly, tylko to napewno potrwa :kwasny:

Midian 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 14 Lipiec 2008, 11:24   

Jeśli pani na USG powiedziała, że to nic poważnego to nie jest to groźne. Głowa do góry :)
Rozumiem cię doskonale, bo ja po wykryciu sobie torbiela panikowałam, aż do wizyty na USG.

Oleczkaa 
Moderator

Wysłany: 30 Lipiec 2008, 10:20   

narazie nie jest tak zle... czuje to raz mniej raz bardziej... jaktylko jakis sensowny lekarz w naszej przychodni wroci z urlopu natychmiast go odwiedze.

Odpowiedz do tematu