Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Znamiona barwnikowe/rak skóry
Autor Wiadomość
Intense
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 21:39   Znamiona barwnikowe/rak skóry

Chciałabym napisać parę słów na temat znamion,a konkretnie ich związku z rozwojem czerniaka,żebyście nie niepokoiły się bez potrzeby,ale też nie zlekceważyły pewnych rzeczy,jeśli będą one miały miejsce.

1. Podział znamion:
A. Wrodzone - takie,które były obecne już przy urodzeniu czyli powstały w czasie życia płodowego. Mogą być:
a. małe - 1-3 cm
b. średnie - do 1% powierzchni ciała
c. olbrzymie - powyżej 1% powierzchni ciała,
najbardziej niebezpieczne.
Wszystkie wrodzone znamiona to ryzyko czerniaka,dlatego małe należy bardzo uważnie obserwować,a średnie i duże bezwzględnie usuwać.

B. Nabyte - takie,które powstały już po urodzeniu. Mogą być:
a. banalne - czyli zwykłe,którymi nie należy
się generalnie stresować.
b. atypowe - uważnie obserwujemy,a jak
trzeba to usuwamy

2. Atypowe - czyli jakie???
Według standardowej klasyfikacji ABCDE oceniamy 5 cech znamion i na tej podstawie określamy,czy jest ok czy też trzeba łapać za skalpel i wycinać. Te cechy to:
A - asymetria: prawidłowe znamię jest symetryczne;można przez nie przeprowadzić linię prostą dzielącą je na dwie identyczne połówki. Jeśli tak nie jest,to mamy już jedną atypową cechę.

B - brzeg: prawidłowo jest on ostry i równy. Kiedy jest zatarty,niewyraźny i zlewa się jekby ze skórą otaczającą znamię,mamy kolejny problem.

C - kolor: "dobre" znamię ma kolor jednolity,np. brązowy. Martwimy się,jeśli tych kolorów w obrębie jednego znamienia pojawia nam się więcej,np. jest trochę brązowego,trochę różowego,trochę czarnego...

D - wielkość: znamię większe niż 6 mm może już budzić lekki niepokój

E - ewolucja: chyba najważniejsza rzecz,i to nie tylko w kwestii znamion ale w ogóle w medycynie. Jeżeli coś przez cały czas wygląda tak samo,to zwykle nie mamy się czym stresować i nie jest to poważne,natomiast kiedy obserwujemy zmiany,zwłaszcza szybko postępujące,należy pędzić do doktora.

Według powyższej klasyfikacji znamię,które ma trzy lub więcej z pięciu opisanych cech powinno być USUNIĘTE. Jeśli tylko jedna lub dwie cechy są niepoprawne - obserwować.
Klasyfikacja ta nie uwzględnia pewnych cech,które też mogą być istotne w określaniu ryzyka czerniaka,więc przytaczam je tutaj:
A. Rodzinne występowanie znamion
B. Znamiona bardzo liczne
C. Mogą mieć dziwnie ukształtowaną powierzchnię - jakby brukowaną lub nierównomiernie wypukłą w środkowej części (jak sadzone jajko)
D. Występowanie czerniaka u kogoś z rodziny

Jeśli nie ma wskazań do usunięcia znamienia tylko do samej obserwacji,to powinno się poza wnikliwym oglądaniem unikać wystawiania go na słoneczko lub solarium oraz starać się nie drażnić w żaden sposób (nie drapać,nie gryźć i takie tam :wink: )

Z mojej strony to by było na tyle. Jakbyście miały jakiekolwiek uwagi bądź dodatkowe pytania to zapraszam :)

kasia22
Gość
Wysłany: 13 Maj 2006, 21:53   

Ostatnio zauważyłam, że mój stary "pieprzyk" na brzuchu jakby zmienił wygląd. Ma ok 5 mm i tak: w środku jest ciemnobrązowy, a zewnętrzna krawędź jest nierówna i jasnobrązowa. Znamie nie jest wypukłe. Powinnam pokazać je lekarzowi?

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 14 Maj 2006, 07:57   

na wszelki wypadek tak, ale od razu mówię, że pieprzyki wypukłe są zazwyczaj niegroźne (tak mi dermatolog powiedział) i jeśli tam cos się robi to będzie to raczej coś banalnego

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 14 Maj 2006, 09:38   

jednobarwne,z równymi krawędziami ok,inne to już wypadało by zbadać

alizz 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 14 Maj 2006, 14:47   

kurcze, ja mam obsesję na punkcie tych znamion
strasznie się tego boję :?
w sumie robię kontrolę raz na rok, dermatolog mi ogląda wszystkie pod takim czymś powiększającym, ale i tak nie do końca temu ufam...
to - to jest bardzo mało...

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 14 Maj 2006, 18:51   

Komu masz wiec zaufac jak nie dermatologowi....
trzeba troche Alizz wyluzowac i sie nie martwic ;)

alizz 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 14 Maj 2006, 20:55   

oczywiście masz rację Kikker
tylko, że to jest taka moja mała obsesja. za dużo się naczytałam i naoglądałam na ten temat.
w sumie to cieszę się, że nie mieszkam w jakichś ciepłych krajach i nie jestem ciągle narażona na działanie uva/uvb :)
to - to jest bardzo mało...

Kate 
Tu już tylko odwyk może pomóc

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 14 Maj 2006, 22:25   

ja tez mam znamie.. tzw. myszkę na prawej ręce.. jak chodze na solarium i latem na słońce to nie zakrywam.. czasem smaruje frubą warstwą kremu na plaży.. zastanwiam sie, czy przypadkiem nie trzeba na to szczególnie uwazac.. :roll: nie wiem.. jakos nic mi sie z tym nie dzieje narazie, ale tez sie troche boje..
Moze kiedys jak bede miala kase to sobie to usunę.. ale dodaje uroku :wink: [/url]

Odpowiedz do tematu