Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Cola Light
Autor Wiadomość
Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 19 Październik 2005, 16:05   Cola Light

Wiem, że to nie lek ani nic w tym stylu, ale jednak...
Jak to jest z napojami Light :?:
Czy są kancerogenne (powodują raka) czy nie?
Nie chodzi mi o jakieś zasłyszane wiadomości ale konkrety...
Nie wiem jak wy, ale ja "zalewam" się Colą Light...a zwłaszcza tą nową z limonką (jest już w Polsce?)

PS. Fajny dział :!: Emilcia

Gość

Wysłany: 19 Październik 2005, 17:07   

do produkcji cocacoli light używa się tych samych barwników i substancji co do zwykłej coli, większość z nich ma niestety oznaczenia uznawane za rakotwórcze(jak E330 czy inne)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 19 Październik 2005, 17:11   

Chodzi mi o słodziki....

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 19 Październik 2005, 18:40   

nie wiem jak jest w przypadku coli ale ogólnie słodziki są niezdrowe,słyszałam że wpływają na bezpłodność

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 19 Październik 2005, 18:48   

Ale w jakich ilosciach? Bo przeciez wiadrami ich nie jem

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 19 Październik 2005, 18:55   

systematyczne "zjadanie" czyli słodzenie każdego napoju kilka razy dziennie może mieć swoje skutki później dlatego ja przerzuciłam się na cukier,wolę być ostrożna a te parę kalorii więcej aż tak bardzo mnie nie utuczy :)
to tak samo jak jest z papierosami light-są one bardziej szkodliwe dla organizmu co te mocniejsze
z jednej strony są lżejsze czyli lepsze dla zdrowia ale z drugiej strony zawierają dodatkowe substancje bardziej toksyczne

bonnie_blue 
Moderator
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 20 Październik 2005, 07:29   

Kikker zaraz napisze co i jak, tylko to znajde:)

8:52
Juz wiem. Aspartam jest rakotworczy, wiec uwazaj na te Cole (chyba, ze nie ma aspartamu w sladzie)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Wysłany: 20 Październik 2005, 14:24   

Już znalazłam w PubMedzie - lekarskim serwerze z zaufanymi informacjami:

Weihrauch MR, Diehl V.

Department of Internal Medicine I of the University of Cologne, Cologne, Germany

Artificial sweeteners are added to a wide variety of food, drinks, drugs and hygiene products. Since their introduction, the mass media have reported about potential cancer risks, which has contributed to undermine the public's sense of security. It can be assumed that every citizen of Western countries uses artificial sweeteners, knowingly or not. A cancer-inducing activity of one of these substances would mean a health risk to an entire population. We performed several PubMed searches of the National Library of Medicine for articles in English about artificial sweeteners. These articles included 'first generation' sweeteners such as saccharin, cyclamate and aspartame, as well as 'new generation' sweeteners such as acesulfame-K, sucralose, alitame and neotame. Epidemiological studies in humans did not find the bladder cancer-inducing effects of saccharin and cyclamate that had been reported from animal studies in rats. Despite some rather unscientific assumptions, there is no evidence that aspartame is carcinogenic. Case-control studies showed an elevated relative risk of 1.3 for heavy artificial sweetener use (no specific substances specified) of >1.7 g/day. For new generation sweeteners, it is too early to establish any epidemiological evidence about possible carcinogenic risks. As many artificial sweeteners are combined in today's products, the carcinogenic risk of a single substance is difficult to assess. However, according to the current literature, the possible risk of artificial sweeteners to induce cancer seems to be negligible.

Więc może nie jest tak źle, ale opijać się nie będę - lepsze herbatka ziołowa :) (tylko, że ja jestem uzależniona) :roll:

bonnie_blue 
Moderator
Wróżka Jeżynka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 20 Październik 2005, 19:17   

Kurcze. Jeden lekarz mowi, ze aspartam jest zly, w artykule pisze, ze nie wiadomo :roll:
A ja jedyny cukier jaki moge jesc to slodzik :?

lulunia
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 23 Październik 2005, 20:47   

ja nie moge pić coli bo mnie zeby po niej bolą też gdzieś czytałam ze naukowcy podawali aspartan szczurom w jakich ilościach to nie wiem i po jakimś czasie okazało sie ze miały dziury w mózgu a ich organizm(nie to co nasz) jest w stanie wydalić aspartan

Odpowiedz do tematu