Jest już temat o kotach, psach więc zakładam taki
Otóż, zażyczyłam sobie u św Mikołaja cały sprzęt. Mianowicie coś takiego:
Można kupić na allegro już z wszystkim w komplecie (pokrywa oświetleniowa, filtr, grzałka, termometr, siatka, tło i mata chyba).. To akurat ma pojemność 112 l.
Wszystko kosztuje 285 zł. To chyba w miarę tanio, co?
i będę miała neonki i danio (chyba)
Wysłany: 3 Wrzesień 2008, 19:53
Dibi wypytam po powrocie z delegacji mojego P. czy to dobry wybór, bo on maniak akwarystyki jest
jedno wiem - zawsze przestrzegał mnie przed akwa z wypukłą, profilowaną szybką - zbyt duże ciśnienie.
a reszta, musze spytać
_________________ Kropla Miłości warta jest więcej niż ocean rozumu...
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 06 Wrz 2005 Posty: 1701 Skąd: warszawa
Wysłany: 6 Wrzesień 2008, 10:40
Moj szwagier ma od dwóch lat profilowane 200 litrów i dotąd nic mu się nie wydarzyło, natomiast mój chłop miał takie, tyle że proste i pewnego razu zalało mu pokój, bo się rozszczelniło.. Ale statystycznie te profilowane pewnie mają wiecej 'awarii'..
Rybki to świetna sprawa, rzeczywiście można się przy tym zrelaksować. Trzeba tylko mieć świadomośc, ze o takie akwarium trzeba dbać, bo zarośnięte i zamulone wcale nie jest ładne.
oj tak.. dlatego ja na początku nie będę inwestować w żywe roślinki
powiem Wam, że kiedyś miałam skalary (i chyba ze dwa glonojady w tym czasie) i muszę przyznać, że tak czyściutkich rybek w życiu nie widziałam!
Wodę zmieniałam raczej z rozsądku, niż przymusu.
Ale do neonów mam słabośc i właśnie te rybki zakupie w pierwszej kolejności
Akwarium kupię chyba też z przykrywą, ale nie profilowane.
Wysłany: 22 Wrzesień 2008, 20:55
DiBuś pamietaj aby dobierać Rybki tak by nie zjadały się nawzajem. Neony to wbrew pozorom najczestszy pokarm innych rybek, są małe i świecące więc nałatwiej je schrupać ( czy najsmaczniejsze niewiem )
Mieczyki wiskakuja z akwarium wiec pokrywa jest niezbedna, grzałka i flitr tak samo musi być, termometr by się przydał...
Kiedyś miałam akwarium i co nie co pamietam , niewiele bo niewiele ale zawsze
Aha i opu ma racje profilowane szyby sa niedobre, bardzo czesto pekaja !
Najlepiej zakup sobie wielka ksiege i czytaj A co do roslinek to nie polecam samych sztucznych, żywa roślinka to jednak inaczej sie zachowuje, zapytaj spedawcy ktore sie mało rozrastaja i takie kupuj, jak niechcesz miec gaszczu w akwarium to nie kupuj tzw "pływaka" czyli rosliny która pływa bezpośrednio przy tafli wody
pyza one się świecą jak neony ten niebieski pasek przypomina neon
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek,nigdy niewiesz na co trafisz;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum